Keuken schilderen tips

De keuken in je huis bepaalt voor een heel groot gedeelte de waarde van je huis. Veel huizen zijn uitgerust met een oud model keuken. Op zich is daar niets mis mee; oude keukens zijn doorgaans gemaakt van hout. Het grote voordeel van een keuken met klassieke houten deuren is dan ook dat je deze gemakkelijk kan pimpen. Je hebt binnen een paar dagen een keuken die er als nieuw uit ziet. We hebben wat tips over het opknappen van jouw oude keuken.

Demonteer de keuken

Wie zijn oude keuken gaat aanpakken komt er al snel achter dat de deuren en frontjes van de laden bevestigd zitten met scharnieren. Veel mensen zien op tegen het verwijderen van deuren en frontjes en besluiten om alles op zijn plaats te laten hangen en het op die manier te schilderen. Dit is echter niet aan te raden. Je werkt immers het liefste op een oppervlak wat horizontaal voor je ligt. Zo heb je meer grip op je schilderwerk. Bovendien kan de verf op die manier veel minder gaan druipen. Het verdient dus altijd de voorkeur om de keuken laden en deurtjes te demonteren. Zie je hier tegenop of ben je daar niet technisch genoeg voor aangelegd; laat het dan doen door iemand met ervaring. Een klussenbedrijf is je graag van dienst.

Eerst ontvetten

Laat je niet verleiden om gelijk de deuren en laden van je keuken met de kwast en roller te lijf te gaan. Een keuken bouwt namelijk over de hele linie een laagje vet op. Dat vet zal voorkomen dat de verf goed zal blijven zitten op jouw net gerenoveerde keuken. Ontvet daarom eerst de deuren en laden met een speciaal daarvoor ontwikkeld product. Je kan kiezen voor ammoniak. Dit is echter een materiaal met een heel penetrante geur. Wanneer je daar erg gevoelig voor bent kan je beter kiezen voor een ander product wat je in de bouwmarkt kan kopen.

Schuur alles goed af

Een logische tweede stap na het ontvetten van je keuken is het afschuren van het houtwerk. Doe dit niet al te grof; een fijn schuurpapier is voldoende om jou een goede ondergrond te bieden om te gaan schilderen. Ga je met een compleet andere kleur aan de slag; schuur dan zoveel mogelijk van de oude verflaag weg. Met licht schuurpapier ben je langer bezig, maar hout blijft wel gelijkmatiger. Afschuren kost veel tijd, maar het zorgt voor een beter hechtend eindresultaat. Het is dus een lange termijn investering van je tijd.

Herstel schade

Is er ooit een kind tegen een keukendeurtje gebotst? De kans is dan groot dat er een kras of deuk in het houtwerk zit. Herstel deze schade eerst voordat je de keuken gaat schilderen. Met wat houtplamuur is het deurtje zo weer als nieuw. Denk eraan dat je het houtplamuur eerst goed strak afschuurt voordat je verder schildert. Zo zie je de schade onder de nieuwe verflaag niet meer zitten.

Reinig het geschuurde oppervlak

Na het afschuren van een keukendeurtje moet je eerst het deurtje weer reinigen voordat je gaat schilderen. Je verwijdert het stof wat door het schuren en plamuren op het deurtje is gekomen weer waardoor de verf straks beter zal houden en niet snel zal gaan schilferen.

Een goede basis

Voordat je met een nieuwe verf aan de slag gaat om jouw keuken een nieuw uiterlijk te geven zal je eerst voor een basis moeten zorgen. Dat doe je met een grondverf. Gebruik een primer op oliebasis voor dit klusje; je strijkt de keukendeurtjes gelijkmatig in. Vervolgens laat je de primer volgens de voorgeschreven tijd drogen voordat je het gaat overschilderen. Je hebt een basis gecreëerd waar de verf goed op zal houden.

De afwerking

Na het aanbrengen van de primer is het tijd voor de uiteindelijke kleur van je keuken. Kies een tijdloze kleur zodat je niet ieder jaar dit proces hoeft te herhalen. Schilder de deurtjes zoals je al het houtwerk in je huis zou schilderen; doe dit in minimaal twee dunne lagen. De lagen verf rol je goed aan; je wil immers dat de verf stevig zal houden. Daarnaast moet je kiezen voor een verf die afneembaar of overschilderbaar is. Het zorgt ervoor dat je de keuken kan afnemen wanneer er een vlek op je keukendeurtje is gekomen.

Een melamine deur schilderen

Zijn de deurtjes van je keuken niet gemaakt van hout maar van melamine, dan kan je deze eveneens overschilderen. Je doet dat door het melamine eerst goed te ontvetten. Het schuren kan je achterweg laten. Vervolgens breng je een laag primer aan waarna je volgens voorschrift de keuken in de lak zet. Gebruik wel een primer die geschikt is voor melamine.

Toch liever uitbesteden

Heb je twee linkerhanden en besteed je het schilderen van je keuken toch liever uit; huur dan een schilder in. Dat doe je met deze knop. Je krijgt offertes voor het schilderen van jouw keuken die je kan vergelijken. Zo zie je gelijk hoeveel je bespaart ten opzichte van de aanschaf van een nieuwe keuken.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.