Kosten kozijnen schilderen

Houten kozijnen hebben onderhoud nodig. Bij onvoldoende of geen onderhoud zullen de houten kozijnen snel achteruit gaan, rotte plekken krijgen en in het ergste geval vervangen moeten worden. Het vervangen van kozijnen is een erg kostbare operatie dat met regelmatig en planmatig onderhoud van het schilderwerk voorkomen kan worden. Het verstandigste is om kozijnen goed bij te houden, regelmatig schoon te maken, beschadigingen in de verf te verhelpen en om de 6 jaar de verf helemaal te vervangen door een nieuw verfsysteem. Een verfsysteem is een op instructie van de leverancier aangebrachte combinatie van lagen grondverf en een aflaklaag en een hierbij passend schema van onderhoud.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Inhoud

Wat is het schilderen van kozijnen

Een schilderbeurt van kozijnen begint met het afbranden van de oude verflaag. Goed gereedschap is hierbij het halve werk. Na het afbranden volgt het plamuren en het uitvoeren van noodzakelijke houtreparaties waarna de kozijnen ontvet en geschuurd kunnen worden. Daarna kan het verfsysteem aangebracht worden. Dit bestaat meestal uit twee lagen grondverf en een laag gewone verf. Tussen de lagen door wordt de laatste verflaag licht opgeschuurd.

Het is belangrijk om jaarlijks beschadigingen en scheurtjes in de verf aan te pakken en twee jaarlijks de onderdorpels te schilderen. Na een periode van 6 jaar is het weer tijd om de cyclus opnieuw te beginnen.

De kosten van het schilderen van kozijnen

 

Schilderen van een trap Kosten
Arbeidskosten Van € 25,- tot € 40,-
Gereedschappen ongeveer € 70,-
verf/grondverf/staalplamuur ongeveer € 20,- per vierkante meter
Steiger ongeveer € 50,- per dag

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Het onderhoud van de kozijnen is door een beetje handige doe-het-zelver die voldoende tijd heeft goed te doen. Het begint met afbranden. Dit kan met een brander of met een föhn. Professionals gebruiken een brander omdat dit het snelst gaat. Het is ook de methode waarbij het snelst iets mis gaat: huis in de brand, brandplekken op het kozijn of brandwonden bij de klusser. Professionals slijpen hun verfkrabbers regelmatig, zij hebben hier de gereedschappen en de kunde voor. Doe-het-zelvers hebben die mogelijkheid vaak niet en het is verstandig om te investeren in de wat duurdere hardstalen verfkrabbers die bij normaal gebruik heel lang heel scherp blijven.

Na het afbranden van alle verf kan het plamuren en repareren van de kozijnen ter hand genomen worden. Het is belangrijk dat  voor buitenkozijnen geschikte plamuur en vulmiddel gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld staalplamuur en twee componenten epoxyhars.

Na het afbranden van de verf en het plamuren, vullen van scheurtjes en repareren van slechte plekken wordt het schuren ter hand genomen waardoor de kozijnen mooi vlak worden. Dit gaat het beste met een handpalm schuurmachine van één van de betere merken. Het doel van deze schuurbeurt is kleine oneffenheden die bij het krabben zijn ontstaan weer weg te schuren en het plamuur en houtreparatie één te laten worden met het kozijn. Na het wegborstelen van al het stof en een laatste ontvetting met St Marc of Universol kan het schilderen van start gaan.

Lees de instructie van de grondverf en de aflakverf. Bij de eerste laag wordt soms de instructie gegeven om de grondverf licht te verdunnen zodat de grondverf goed in het hout trekt. Schilder een kozijn altijd van boven naar beneden en zorg dat je de juiste set van kwasten hebt. Een smeerpot is een blik met een handvat waarin je vanuit de verfpot een bodem verf giet. De kwasten kun je in de smeerpot zetten. Met een grotere kwast, een kleinere kwast, een lyonnertje (een penseel achtige kwastje om kleine plekjes bij te werken) en een schilderborstel  kun je aan de slag. Durf te schilderen en te strijken en zorg dat er altijd goed verf op de kwast zit. Het gaat niet alleen het snelst, maar het levert ook het mooiste resultaat op.

Na het aanbrengen van de eerste laag grondverf kun je de hoeken van het kozijn afkitten met een hiervoor geschikte kit. Kit nooit een kier tussen de muur en het kozijn dicht aan de buitenmuur, hierdoor kunnen vochtproblemen ontstaan met rotte kozijnen als gevolg.

Tussen de verflagen door wordt na droging de laatste laag licht opgeschuurd. Het doel van dit opschuren is zorgen dat volgende laag goed hecht. Met fijn schuurpapier kun je dit het beste met de hand doen. Met een schuurmachine schuur je voor dat je het weet de hele verflaag er weer af.

Geld besparen op het schilderen van kozijnen

Het schilderen van kozijnen is goed zelf te doen als je er de tijd voor neemt om de bovenstaande stappen te doorlopen en als je goede verf, kwasten en ander gereedschap gebruikt. Werk je op hoogte dan is een steiger met een reling veel veiliger dan werken vanaf een ladder. De kosten zijn hoger maar de kans op een ongeluk is echt veel kleiner. Je kunt er ook voor kiezen het afbranden van de verf zelf  te doen en het schilderen aan een vakman over te laten. Schilderen is echt een vak en de duurzaamheid van een door een vakman aangebracht verfsysteem scoort hoger dan het werk van een doe-het-zelver. Uiteindelijk hangt het af van je portemonnee, je enthousiasme om zelf te schilderen en de tijd die je hebt om in het schilderwerk te steken tot welke keus je komt.

Het samen met anderen aanbesteden van het buitenschilderwerk levert voor alle betrokkenen een voordeel op. Schildersbedrijven vinden het heerlijk om een paar weken achter elkaar in de dezelfde straat aan het werk te zijn en laten dit bij een aanbesteding merken door een lagere prijs.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool geeft je de mogelijkheid om tot wel 40 % op de kosten van een uit te voeren klus te besparen. De tool verzamelt, nadat je je locatie en korte omschrijving van de uit te voeren klus hebt achtergelaten, offertes bij schilders bij jou in de buurt. Deze voordelige aanbiedingen worden via de mail naar je toegestuurd zodat je ze in alle rust kunt beoordelen en een keus kunt maken.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.