Verkleuring van verf tips

Wie ooit de muur van zijn huis heeft aangepakt om de inrichting van de decoratie te veranderen is het probleem vast wel eens tegengekomen. Je haalt een schilderij weg wat al jaren op dezelfde plek in je huis hangt, en ontdekt een plek op de muur die een heel andere kleur heeft dan de rest van de muur. We hebben navraag gedaan naar de oorzaak van deze verkleuring en hoe je het kan voorkomen.

Hoe verkleuringen in je muur ontstaan

Ooit heb je waarschijnlijk je muur geverfd. Het kan zijn dat je dat met een standaard witte verf hebt gedaan, maar het kan ook zijn dat je deze klus aanpakte met een  verf in een modieuze kleur. De verf die je op je muur aanbrengt houdt doorgaans een aantal jaren zijn kleur, maar daarna krijgt de UV straling van zonlicht van buitenaf grip op jouw muur. De verfpigmenten zullen verbleken op de plekken waar het licht er goed op kan schijnen. Daarom zitten er donkerdere plekken onder een schilderij of andere wanddecoratie. Wanneer je dit tegenkomt op het moment dat jij je muur wil gaan aanpakken is er helaas maar één oplossing; aangezien de plekken onder de decoratie donkerder zijn gebleven zal jij je hele muur opnieuw moeten verven of behangen. Het duurt wat langer om je huis te restylen maar je hebt gelijk veel meer eer van je werk.

Hoe je verkleuringen in de verf kan voorkomen

Wanneer jij je huis laat schilderen door een professionele schilder zal deze jouw muren enkel verven met een watergedragen verf. Dat doet hij om gezondheidsredenen; de Arbowet schrijft dit zo voor. Er zitten namelijk in verf op oplosmiddelbasis stoffen die bij het opdrogen een schadelijke uitwerking op je luchtwegen hebben. Daar waar een huisschilder dus niet met deze verf binnenshuis mag werken is het voor jou zelf echter wel toegestaan. Wil jij dus je muur schilderen en een lange tijd genieten van de kleur waarbij je jouw schilderijen en decoratie kan verplaatsen zonder dat je contouren ziet? In dat geval kan je eventueel met een terpentine-verdunbare verf werken. Denk er echter wel aan dat jij een ruimte waarin je schildert goed zal moeten ventileren tijdens de werkzaamheden. Bovendien is het aan te raden om een mond- en neuskapje te dragen tijdens de werkzaamheden. Je wil immers niet dat er schadelijke dampen in je longen terechtkomen. Bovendien moet een kamer na het schilderen een tijd leeg blijven. De verf moet goed kunnen opdrogen en de oplosmiddelen in de verf moeten de kans krijgen om te verdampen en afgevoerd te worden.

Nadelen van verf met alkydhars

Deze verf op basis van oplosmiddel wordt ook wel alkydhars verf genoemd. De verf heeft als groot voordeel dat het de kleur langer behoudt. Toch heeft de verf ook een aantal nadelen;

  • Oneffenheden worden versterkt. Doordat de verf zich goed over een oppervlak verspreidt en redelijk dun is, is het niet mogelijk om oneffenheden in je muur te camoufleren met deze verf. Je zal dus onregelmatigheden in het oppervlak eerst moeten wegwerken met vulmiddel voordat je met deze verf aan de slag gaat.
  • De verf zal op den duur gaan vergelen. Dat is een chemisch proces wat niet te stoppen is. Op den duur zal je dus ook deze verf weer moeten overschilderen. Denk er dan aan dat je dit niet zomaar met water gedragen verf kan doen. Je zal dus ook dan weer met een verf op basis van terpentine aan de slag moeten gaan.

Vergeling van verf op alkydhars tegengaan

Het vergelen van verf op basis van alkydhars kan je niet stoppen, maar het is een proces wat je wel kan vertragen. Dat doe je op een aantal manieren.

  • Kies een zwaardere kleur. De vergeling valt in dat geval minder op dan bij een lichte kleur.
  • Kies een verf van een goede kwaliteit. Het bindmiddel in de verf zal in dat geval ook van een betere kwaliteit zijn waardoor het verkleuren wordt voorkomen.

Factoren die het vergelen beïnvloeden

Het vergelen van verf wordt beïnvloed door een aantal factoren;

  • Weinig daglicht. Een plek waar weinig daglicht komt, zoals de binnenkant van een kast, zal sneller vergelen.
  • Hoge temperaturen in een huis zullen ervoor zorgen dat de verf sneller droogt. Daarnaast wordt de vergeling sneller ingezet.
  • Chemische stoffen op de verf. Gebruik je ammoniak in je huis, dan werkt dit in op het zuur wat in het bindmiddel van de verf zit. Hierdoor vergeelt de verf.
  • Welke verf. Gebruik je een hoogglansverf, dan heeft deze meer bindmiddel dan een zijdeglansverf. Hoogglansverf zal hierdoor sneller gaan vergelen dan zijdeglansverf.
  • Hoe dik is de verf. De laagdikte van de verf is ook van invloed; hoe dikker de laag verf, hoe hoger het gehalte bindmiddel in de verflaag.

Jouw verkleurde muur weer mooi

Is jouw muur verkleurd en wil je deze weer strak in de lak; vraag dan offertes op om een schilder in te huren. Dat doe je met deze knop. Je ziet gelijk hoeveel je kwijt bent voor een schilder. Daarnaast zie je in één oogopslag hoeveel je kan besparen op jouw schilderwerk.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.