Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je denkt aan schilderwerken, dan denk je aan een pot met verf en een kwast of een roller. Toch neemt het schilderen zelf maar 20 procent in van de totale schilderklus. De overige 80 procent is voorbereidend werk, zoals bijvoorbeeld de ondergrond voorbereiden, ontvetten en schuren. Het voorbereidende werk is belangrijk, omdat dit er zorg voor draagt dat het eindresultaat netjes en egaal is, dat de verf goed pakt en dat deze lange tijd meegaat zonder te barsten of dat er blaasjes ontstaan. Hier lees je over het voorbereidende werk van een schilder en waar deze werkzaamheden precies voor dienen. 

Het repareren van de ondergrond

Natuurlijk hangt dit af van de werkzaamheden, maar het is belangrijk dat je niet klakkeloos over een ondergrond heen verft, vooral niet als deze beschadigd is. Wil je een muur schilderen en het stucwerk is beschadigd, bijvoorbeeld omdat je er met een voorwerp tegenaan hebt gestoten of omdat er een schroef in was bevestigd, dan zal je deze eerst moeten opvullen met een vulmiddel om de muur weer egaal te maken. Een kozijn schilder je om dezelfde reden ook niet over als er op plekken gebladerde verf te zien is of beschadigingen in het hout. Voor een evenredig resultaat en een optimale toestand van de ondergrond, moet je deze oneffenheden allemaal eerst wegwerken.

De huidige verf verwijderen

Je kunt niet zomaar over de huidige verf heen schilderen. Deze laag is oud en van slechte kwaliteit en kan je nieuwe laag beschadigen. Vaak vind je hierin ook barstjes, blaasjes en verkleuringen die je ook met de nieuwe laag nog ziet. De beste oplossing die je hebt is het verwijderen van de oude verflaag en hier zijn verschillende technieken voor.

  • Het laten logen van een meubelstuk: wil je een meubelstuk volledig van zijn verf ontdoen, dan kun je dit laten logen. Dit kun je niet zelf, omdat het meubelstuk wordt ondergedompeld in een loogbad waarna de verf verdwijnt.
  • Branden: verf op kozijnen kun je eraf branden, met een brander. Deze hitte verschroeit de verf en hierna kun je dit verwijderen met een krabber.
  • Afbijtmiddelen: je kunt ook een afbijtmiddel aanschaffen. Deze zijn te krijgen in de meeste doe-het-zelf zaken en breng je met een kwast aan op het te behandelen oppervlak. De verf lost vervolgens vanzelf op.
  • Zandstralen: wil je een buitengevel voorbereiden op een nieuwe laag verf, dan kun je deze laten zandstralen. Onder hogedruk worden gritkorrels tegen de gevel gespoten, waardoor de verf wegslijt. Ook dit kun je niet zelf en hier huur je een gespecialiseerd bedrijf voor in.

Het oppervlak schuren

Wanneer je gladde ondergronden wilt gaan verven, zoals kozijnen, trappen en kasten, dan is het belangrijk dat je de ondergrond eerst schuurt. Als je dit niet doet kan de verf geen verbinding vinden met de gladde ondergrond. Door te schuren maak je het gladde oppervlak ruw, waardoor de verf kan hechten.

 

Het oppervlag ontvetten

Na het schuren is het tijd om de ondergrond te ontvetten. Dit is om dezelfde reden, de verf kan zich anders niet hechten. Je kunt dit doen met speciale ontvetters of ammoniak. Deze middelen zijn makkelijk te krijgen in alle bekende bouwmarkten.

Beginnen met een grondverf

Grondverf is vooral belangrijk als je houten voorwerpen gaat schilderen, zoals deuren, plinten en kozijnen. Deze verf zorgt wederom voor een goede hechting, maar vult oneffenheden ook perfect op, zodat het einderesultaat extra strak en glad is. Wil je muren gaan schilderen, dan kun je deze het beste voorbehandelen met een voorstrijkmiddel, vooral als het nieuw stucwerk betreft. Dit stucwerk werkt namelijk als een spons en dit zuigt de verf op. Als je voorstrijkmiddel gebruikt is dit veel minder het geval en hoef je de muren niet te voorzien van meer dan twee lagen verf. Primers worden gebruikt voor andere materialen, zoals metaal en plastic.

Hoe kies je de juiste voorbehandeling?

Het type voorbehandeling dat je kiest is afhankelijk van een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Denk hierbij na over het materiaal dat je wilt schilderen en hoe oud de huidige verflaag is. De kwaliteit van de ondergrond is belangrijk en je zal het materiaal goed moeten inspecteren op bijvoorbeeld beschadigingen, blaasjes en scheurtjes en houtrot.

Zelf doen of uitbesteden?

Dit voorbereidende werk is niet erg moeilijk, maar het is wel erg belangrijk voor het eindresultaat dat je het goed doet. Je kunt dit in principe prima zelf, als je je maar goed inleest, de juiste technieken gebruikt en je niet haast. Een professionele schilder kun je inhuren als je grote beschadigingen hebt, veel houtrot of erg oud verfwerk, zodat deze dit met vakmanschap kan voorbereiden.

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact komen met een betrouwbare schilder en weten hoeveel je zou moeten betalen als het voorbereidende werk door een vakman werd gedaan? Gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van schilders uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je