Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven door de muren en het houtwerk te voorzien van een nieuwe verflaag. Wie vaak naar tv programma’s over klussen in huis kijkt heeft waarschijnlijk al een hoop inspiratie opgedaan en popelt om thuis aan het werk te gaan. Schilderen mag dan zo eenvoudig lijken op tv; in de werkelijkheid valt het nog behoorlijk tegen. We hebben dan ook wat verf- en schildertips voor jou om deze klus wat gemakkelijker uit te voeren.

Tips voor de roller

In principe zijn er twee methodes om schilderwerk uit te voeren. Je kan het werk doen met een roller, maar je kan ook een kwast gebruiken. Welk middel je gebruikt heeft te maken met jouw eigen voorkeur maar ook met de ondergrond die je wil gaan schilderen. Wil je een groot oppervlak zoals een muur gaan schilderen, dan is het handig om een roller te gebruiken. Die roller bestrijkt immers met een paar halen een groot oppervlak waardoor jij jezelf een hoop tijd en moeite bespaart. Het resultaat is mooi, al moet je er wel op letten dat je steeds dezelfde kant op rolt op je muur. Anders krijg je een strepenpatroon in je verf wat niet de bedoeling was. Zet de eerste strepen altijd horizontaal en verdeel de verf daarna met verticale overlappende bewegingen. Let bij de roller op de kwaliteit; een goedkope schuimrubber roller is prima bij gladde latexverf. Heb je echter verf met een structuur; koop dan een wat duurdere mohair roller. De verf zal in dat geval beter houden en de structuur wordt beter verspreid over je schilderwerk.

Het gebruik van je roller

Wanneer je een roller gaat gebruiken voor het schilderwerk heb je de volgende materialen nodig;

  • Meerdere rollers in diverse breedtes. Je wil immers ook in de kleine hoeken kunnen komen met een roller. Voor het betere precisiewerk zal je alsnog een kwast nodig kunnen hebben.
  • Een verfbak. Je rolt de verf uit over je roller in een verfbak voordat je het op de muur aanbrengt. In principe heb je maar één verfbak nodig, tenzij je met een heel klein rollertje extra aan het werk wil gaan. Koop in dat geval een kleine verfbak bij.
  • Een verdeelrooster. Hiermee verdeel je de verf na het inrollen nog eens extra op je roller. Het voorkomt dat je een te dikke aanzet hebt bij je werkzaamheden en dat je na een paar halen met een lege roller zit.

Tips voor een kwast

Investeer voordat je gaat schilderen in een paar goede kwasten. Bedenk dat wegwerpkwasten redelijk gemakkelijk hun haar zullen verliezen onder het schilderen. Koop je wel wegwerpkwasten, strijk er dan voordat je gaat schilderen een paar keer mee over een ruw oppervlak mee. De losse haren zullen op dat moment achterblijven waarna je met een goede kwast aan het werk kan gaan. Let ook op het type haar; je hebt natuurlijk haar (doorgaans varkenshaar) en kunsthaar. Verf op basis van oplosmiddel kan je het beste met een kwast op basis van natuurlijk haar aanbrengen. De verf zal beter blijven zitten op de kwast door de schubben in het haar waardoor het beter verdeeld wordt. Kies meerdere kwasten in diverse breedtes. Kies voor platte en ronde kwasten; in hoeken kan je het beste werken met een ronde kwast terwijl je voor de wat grotere oppervlakken beter een platte kwast kan gebruiken.

Het gebruik van een kwast

Ga je een kwast gebruiken bij je schilderwerk, dan is er eigenlijk maar één heel belangrijk advies; schilder alles in dezelfde richting. Dat is bij een kwast zo mogelijk nog belangrijker dan bij een roller, aangezien je heel snel sporen aantreft in je schilderwerk. Zorg er daarnaast voor dat je met een paar dunne lagen de verf aanbrengt; tussendoor moet je het werk een keer opschuren zodat de verf goed houdt. Het is heel verleidelijk om één dikke laag aan te brengen, maar dit schilderwerk zal redelijk snel gaan afbladderen waarna je weer opnieuw kan beginnen.

Kozijnen schilderen

Ga je kozijnen schilderen, denk dan aan het voorwerk. Plak het glas goed af met schildertape voordat je aan het werk gaat. Begin vervolgens aan de kant van het glas met schilderen en werk dan naar buiten toe. Ga voorzichtig langs de hoeken en schuur daar eerst het schilderwerk af voordat je aan het schilderen gaat. Het zorgt ervoor dat het schilderwerk minder kwetsbaar is. In andere gevallen zal bij stoten de verf snel loslaten.

Deuren schilderen

Bij het schilderen van een paneeldeur; schilder eerst de randjes en daarna pas de grote vlakken. De randjes kan je het beste met een kwast doen, terwijl je de grote vlakken prima met een kleine roller kan doen. Doe daarna de horizontale en verticale delen van de deur. Zorg ervoor dat je de verf altijd zo aanbrengt dat het niet kan gaan druipen. Ook hier geldt; beter twee keer een dunne laag dan eenmalig een hele dikke laag.

Schakel hulp in

Wil het niet lukken om zelf je huis te schilderen; ga dan niet verder, maar schakel de diensten van een professionele schilder in. Dat doe je met één simpele muisklik. Je krijgt gelijk offertes in je mailbox om jouw voordeel te berekenen. Je betaalt iets meer, maar je hebt wel prachtig schilderwerk wat er weer voor jaren tegen kan.

 

One thought on “Schilder- en vertips”

  1. Handige schildertips. Hartelijk dank! Ik wil mijn muren rollen met een verfroller. Goed om te weten dat men beter twee keer een dunne laag kan aanbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *