Voorbereiding kozijnen schilderen

Houten kozijnen hebben onderhoud nodig. Dit is zowel het geval binnenshuis, als buitenshuis. Omdat je kozijnen buiten bloot staan aan de weersomstandigheden, zal je deze vaker moeten schilderen dan de kozijnen binnen. De verf beschermt het hout van vocht en zonnestralen en als dit gaat bladeren of scheuren, kan er houtrot ontstaan. Binnenshuis hebben kozijnen het minder zwaar te verduren, maar droge lucht of condensatievocht kunnen de verf beschadigen. En natuurlijk ben je soms gewoon toe aan een nieuwe kleur. Hier lees je over het voorbereidende werk dat je moet uitvoeren als je je kozijnen opnieuw wilt schilderen.

Het belang van een goede voorbereiding

Bij de meeste schilderklussen, en vooral bij het schilderen van houtwerk, neemt het voorbereidende werk aanzienlijk veel tijd in beslag. Het eigenlijke schilderwerk is maar 20 procent van de totale arbeidstijd. Hout is een materiaal dat speciale aandacht nodig heeft, plus dat je met houtverf precies kunt zien waar de beschadigingen zitten. Als je wilt dat je kozijnen er strak en verzorgd uitzien en dat het hout voor een maximale periode kan meegaan, dan kun je het volgende stappenplan gebruiken om je kozijnen voor te bereiden op het schilderwerk.

Stap 1: ontvetten en schoonmaken

De allereerste stap die je neemt is het verwijderen van vet en vuil op de kozijnen. Dit doe je eerst met een ontvettingsmiddel en water. Daarna verwijder je losse verf en achtergebleven vuil met een verfkrabber.

Stap 2: oude verf verwijderen

Nadat de losse verf verwijderd is en de kozijnen zijn schoon, kun je beginnen met het verwijderen van de nu nog aanwezige verf. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

  • Verfföhn: een verfföhn verwarmt de verf waardoor het gaat bladeren en loslaat. Deze verf verwijder je vervolgens met een verfkrabber. Gebruik hierbij wel handschoenen, omdat de verf heet kan zijn en als het loslaat op je handen kan vallen en brandwonden kan veroorzaken. Gebruik ook een mondkapje, omdat hierbij soms schadelijke dampen vrijkomen.
  • Afbijtmiddel: een afbijtmiddel breng je op de verflaag aan met een kwast waarna de verf oplost. Dit is een chemisch en hardnekkig middel en wordt eigenlijk alleen gebruikt op de plekken waar een föhn alleen niet voldoende is. Hierbij heb je handschoenen nodig en een veiligheidsbril. De rest van de verf verwijder je met een krabber en naderhand maak je het hout schoon met een natte doek.

Stap 3: houtrot verwijderen

Nu is het tijd om te kijken of er schade is aangericht aan het hout. Je kunt houtrot voelen met je vinger of een schroevendraaier omdat deze plekken zachter zijn. Het is belangrijk dat je deze plekken volledig uitholt met een beitel, totdat er alleen nog droog hout te zien is. Doe je dit niet goed, dan kan het rot zich verder verspreiden nadat je je kozijnen hebt geschilderd. De gaten behandel je vervolgens met een houtrotstop en vul je op met een houtrotvuller. Hierna schuur je het hele kozijn en neem je het af met een vochtige doek.

Stap 4: grondverf

Grondverf heeft als doel een betere hechting te creëren voor de uiteindelijke verf. Daarnaast kun je de oneffenheden in een kozijn beter zien nadat deze met grondverf is behandeld. Het is belangrijk dat je eerst alle ramen en muren afplakt voordat je de eerste laag grondverf aanbrengt.

Stap 5: plamuren

Nu de grondverf is aangebracht kun je de gaten en scheurtjes met plamuur en een plamuurmes wegwerken. De kieren en naden vul je op met een acrylaatkit. Ben je hiermee klaar, dan laat je dit alles goed opdrogen en schuur je het hele kozijn nogmaals. Hierna breng je nog een extra laag grondverf aan, schuurt het kozijn weer en nu is het klaar voor het aflakken.

Zelf doen of laten doen?

Deze werkzaamheden zijn aanzienlijk en nemen veel tijd in beslag. Toch zijn ze heel belangrijk, omdat ze bepalen hoe lang je verf zal meegaan, hoe strak het resultaat zal zijn en verlengen ze de levensduur van je kozijnen aanzienlijk. Je kunt dit zelf doen door middel van het bovenstaande stappenplan, maar je kunt hier ook een specialist voor inhuren. Dit scheelt je veel tijd en energie, maar hier betaal je natuurlijk ook voor. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van €475 voor een kozijnoppervlak van 7 vierkante meter. Door de klus zelf uit te voeren kun je 80 procent van deze kosten besparen. Dit is aanzienlijk, omdat het schilderen van kozijnen arbeidsintensief is en niet veel uitgaven voor materialen nodig heeft.

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen hoeveel jij zal moeten betalen als je een vakman inhuurt om je kozijnen voor te bereiden en eventueel ook te schilderen is door offertes te vergelijken. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool kun je gratis gebruiken en verplicht je niet tot verkoop. Binnen een korte tijd ontvang je dan een aantal offertes van betrouwbare schilders uit jouw omgeving die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken om de beste beslissing te maken wat betreft jouw schilders klus.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.