Tips schilderen

Is je huis toe aan een nieuw likje verf? Ben je van plan om hiervoor geen beroep te doen op een echte schilder, maar wil je liever zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan! Door rekening te houden met onderstaande tips zorg je er in ieder geval voor dat je steeds bent verzekerd van een zo optimaal mogelijk eindresultaat!

Welk type verf kiezen?

Eén van de belangrijkste keuzes die je dient te maken bij het schilderen van je huis heeft betrekking tot de verf waar gebruik van wordt gemaakt. We onderscheiden op dit vlak verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Latexverf
  • Vinyllatex
  • Acryllatex
  • Synthetische muurverf

Ieder type verf beschikt uiteraard over diens eigen kenmerken. Latexverf is over het algemeen de vaakst gekozen muurverf. Het is immers goedkoop aan te kopen en bovendien zeer eenvoudig in gebruik. Daar komt bij dat de verf nagenoeg voor iedere ondergrond geschikt is. Vinyllatex is dan weer een waterbestendige latexverf die perfect tot haar recht kan komen in een keuken of badkamer. Kiezen voor acryllatexverf is kiezen voor een verf die licht ademend is en over een prima dekking beschikt terwijl synthetische muurverf is gemaakt op basis van terpentine. Let op, de keuze van het type verf is belangrijker dan je op het eerste zicht denkt!

Zorg voor een goede voorbereiding

De belangrijkste tip die we je voor het schilderen van je woning kunnen geven heeft betrekking tot de voorbereiding die moet gebeuren. Verlies deze zeker niet uit het oog. De voorbereiding heeft bijvoorbeeld betrekking tot het eventueel afschuren van de ondergrond of het voorbehandelen er van. Daarenboven dient er eveneens rekening mee te worden gehouden dat een enkele laag in het merendeel van de gevallen niet volstaat. Kies voor een goed dekkende verf en breng ze in meerdere lagen aan voor het best mogelijke eindresultaat.

Zelf schilderen of niet?

De belangrijkste vraag die veel mensen zich stellen is of ze er goed aan doen om zelf hun huis te schilderen of niet. In principe is schilderen niet zo moeilijk. Sterker nog, eigenlijk is het één van de zaken die je in huis kan doen zonder dat je echt genoodzaakt bent om een vakman onder de arm te nemen. Anderzijds is het wel zo dat schilderen een tijdrovende klus kan zijn, vooral omdat één enkele laag doorgaans niet volstaat om de oude kleur of het oppervlak weg te werken. Omwille van deze reden moet je altijd voor jezelf uitmaken of het voor jou interessanter is om zelf te schilderen of de werken uit te besteden aan een vakman.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.