Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is je huis toe aan een nieuw likje verf? Ben je van plan om hiervoor geen beroep te doen op een echte schilder, maar wil je liever zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan! Door rekening te houden met onderstaande tips zorg je er in ieder geval voor dat je steeds bent verzekerd van een zo optimaal mogelijk eindresultaat!

Welk type verf kiezen?

Eén van de belangrijkste keuzes die je dient te maken bij het schilderen van je huis heeft betrekking tot de verf waar gebruik van wordt gemaakt. We onderscheiden op dit vlak verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Latexverf
  • Vinyllatex
  • Acryllatex
  • Synthetische muurverf

Ieder type verf beschikt uiteraard over diens eigen kenmerken. Latexverf is over het algemeen de vaakst gekozen muurverf. Het is immers goedkoop aan te kopen en bovendien zeer eenvoudig in gebruik. Daar komt bij dat de verf nagenoeg voor iedere ondergrond geschikt is. Vinyllatex is dan weer een waterbestendige latexverf die perfect tot haar recht kan komen in een keuken of badkamer. Kiezen voor acryllatexverf is kiezen voor een verf die licht ademend is en over een prima dekking beschikt terwijl synthetische muurverf is gemaakt op basis van terpentine. Let op, de keuze van het type verf is belangrijker dan je op het eerste zicht denkt!

Zorg voor een goede voorbereiding

De belangrijkste tip die we je voor het schilderen van je woning kunnen geven heeft betrekking tot de voorbereiding die moet gebeuren. Verlies deze zeker niet uit het oog. De voorbereiding heeft bijvoorbeeld betrekking tot het eventueel afschuren van de ondergrond of het voorbehandelen er van. Daarenboven dient er eveneens rekening mee te worden gehouden dat een enkele laag in het merendeel van de gevallen niet volstaat. Kies voor een goed dekkende verf en breng ze in meerdere lagen aan voor het best mogelijke eindresultaat.

Zelf schilderen of niet?

De belangrijkste vraag die veel mensen zich stellen is of ze er goed aan doen om zelf hun huis te schilderen of niet. In principe is schilderen niet zo moeilijk. Sterker nog, eigenlijk is het één van de zaken die je in huis kan doen zonder dat je echt genoodzaakt bent om een vakman onder de arm te nemen. Anderzijds is het wel zo dat schilderen een tijdrovende klus kan zijn, vooral omdat één enkele laag doorgaans niet volstaat om de oude kleur of het oppervlak weg te werken. Omwille van deze reden moet je altijd voor jezelf uitmaken of het voor jou interessanter is om zelf te schilderen of de werken uit te besteden aan een vakman.

Enkele handige tips schilderwerk

  • muren vervenEen verver kan een schilderklus van begin tot het eind uitvoeren. Een intensieve onderhoudsbeurt van kozijnen, deurposten, windvanen etcetera is een arbeidsintensieve en tijdrovende klus. De oude verf wordt afgebrand, waar nodig worden reparaties uitgevoerd en een nieuw verfsysteem wordt aangebracht. Een verfsysteem is een op instructie van de leverancier van de verf aan te brengen combinaties van verflagen. Het gaat hierbij om een  combinatie van lagen grondverf en verf. Na het aanbrengen van een nieuw verfsysteem staat (met jaarlijks klein onderhoud) het huis weer voor jaren in de verf.
  • Bij binnenschilderwerk van deurposten en deuren is meestal geen sprake van verwering en slijtage van de verflaag. Na het grondig schoonmaken met een hiervoor geschikt schoonmaakmiddel en het wegwerken van butsen en beschadigingen kan het schilderwerk uitgevoerd worden. Het strak schilderen van deuren is geen eenvoudige klus en de kennis en vaardigheden van de vakman leveren uiteindelijk een mooier en strakker resultaat op dan de doe- het-zelver.
  • Het sauzen van muren en plafonds vraagt een goede voorbereiding. In oudere huizen huizen is vaak kalkverf gebruikt waarop moderne muurverf niet of heel slecht hecht. Het gevolg kan zijn dat nieuw aangebrachte verf een paar dagen na het sauzen spontaan van de muren en plafonds begint te bladderen. Dit kan voorkomen worden door een goede voorbereiding van de muren en plafonds. Een vakman weet wat hiervoor nodig is. Meestal is het voldoende om een primer aan te brengen maar de vakman heeft de kennis om voor de specifieke omstandigheden de beste oplossing te kiezen.
  • Hoe schoner de muur, hoe beter de verf hecht en hoe minder groot de kans op problemen. St Marc of Universol zijn hiervoor uitstekende ammoniak vervangers, zonder irriterende luchten of geur of de noodzaak om beschermende handschoenen te dragen. Het zijn middelen die door de vakman gebruikt worden maar ook heel geschikt zijn voor de doe-het-zelver.
  • De  verf wordt met een roller of een verfspuit op de muur aangebracht. Afhankelijk van hoe glad je het resultaat wilt hebben kies je een passende roller. Het met lange halen van boven naar beneden en dan met een kleine overlap  weer van beneden naar boven met een goed met verf verzadigde roller levert het mooiste resultaat.  De banen die overblijven omdat er met een roller niet bij te komen is worden direct na het rollen met een blokkwast gedaan en “heilige dagen” worden met een klein klasje bijgewerkt. Het resultaat is een prachtig gesausde muur of plafond zonder ongeverfde plekken, strepen of druipende verf.
  • Spuiten van verf is echt vakwerk. Onder heel hoge druk, tot 225 bar, wordt vernevelde verf door de compressor op de muur gespoten. Het gaat snel en het resultaat is, als de vakman het doet, mooi en strak. De prijs per vierkante meter is sterk afhankelijk van het aantal te spuiten vierkante meters en de staat van de plafonds en muren. Het verschil tussen 200 vierkante meters en 500 vierkante meters kan wel 30 % zijn. Zie ook: kosten spuitwerk door schilder.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.