Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wie de woontrends heeft gevolgd weet dat een helemaal glad geschilderde muur nog altijd mooi is, maar dat moderne huizen voorzien zijn van sierpleister. Wanneer jij van plan bent om je huis te voorzien van sierpleister is het goed om eerst de nu volgende tips te lezen. Het voorkomt dat je eindigt na een hoop werk met een huis wat totaal niet lijkt op wat jij in je gedachten had.

Bereid je huis goed voor

Ga je sierpleister aanbrengen op je wanden, dan moet je er allereerst voor zorgen dat de muren er ook klaar voor zijn. Haal resten oud behang en loskomende verfbladders weg om tot een egale ondergrond te komen. Alleen dan weet je zeker dat je een mooi resultaat zal krijgen. Muren moeten worden ontvet voordat je aan het werk gaat. Je wil immers dat de sierpleister straks goed zal hechten. Gaten en scheuren in je muur moet je vullen voordat je de sierpleister gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een plamuur die voor muren geschikt is. Is de ondergrond erg korrelig of poederig; smeer dan eerst een fixeermiddel op de muur. Dat zal voor een betere hechting zorgen. Zit er roet, vocht, nicotine of iets anders op de muur; gebruik dan eerst isoleermiddel wat deze vlekken weghoudt van je sierpleistermateriaal.

Een tip van de professionele schilder

De professionele schilder zal voor het ontvetten van de muren in een huis maar zelden ammoniak gebruiken. Dat komt door de geur die vrijkomt. Het materiaal is daarnaast erg agressief en bovendien heel ongezond. Gebruik liever een ontvettingsmiddel wat een natuurlijke basis heeft. In de bouwmarkt en de verfhandel is St.Marc te koop.

Afplaktape is jouw klusmaatje

Gebruik afplaktape om kozijnen, houtwerk en andere plekken af te plakken. Schildertape laat zich zonder lijmsporen weer verwijderen na het aanbrengen van het sierpleister. Gebruik stucloper om je vloer te beschermen tijdens het aanbrengen van het materiaal.

Zorg voor een goede hechting

Met een speciaal voorstrijkmiddel voor sierpleister behandel je de muur voor. Het zorgt ervoor dat de sierpleister na het aanbrengen beter zal hechten. Bovendien zullen er daarna geen luchtbellen ontstaan onder het sierpleister; deze extra laag zie je uiteindelijk terug in een mooi strak resultaat.

Gebruik een goed gereedschap

Om sierpleister aan te brengen maak je gebruik van een roestvrijstalen spaan. Werk in een hoek van 45  graden met de muur. Zie erop toe dat je het sierpleister echt korreldik aanbrengt. Het hoeft niet dikker maar ook zeker niet dunner dan dat te zijn. Na het aanbrengen gebruik je de kunststofspaan. Maak een structuur in het sierpleister door een draaiende beweging te maken op de muur. De verwerkingstijd van deze stap is ongeveer 15 tot 20 minuten.

Denk in hokjes

Een wand die je wil gaan voorzien van sierpleister verdeel je naar je gevoel onder in vakken van ongeveer een halve meter breed. Linksboven in het vak begin je met het aanbrengen van het sierpleister en vervolgens werk je naar onder. Daarna ga je van links naar rechts. Heb je vak twee aangebracht, dan is vak één klaar om structuur te krijgen. Ben je klaar met vak drie, dan kan je vak twee gaan voorzien van structuur. Zo werk je de hele muur af. Werk van hoek tot hoek op een wand en stop niet tussendoor. Je wil immers geen lelijke zichtbare overgangen in je structuurwand krijgen.

Een tip van de professional

Sierpleister aanbrengen is een klus die je het beste bij daglicht kan uitvoeren. Je ziet dan gelijk waar de onregelmatigheden zitten. Werk je bij kunstlicht, dan zie je de onregelmatigheden al snel over het hoofd. Bovendien zal je eventueel kleurverschil als je met een kleurpigment door de sierpleister heen werkt niet gelijk zien bij kunstlicht.

Breng de muur op kleur

Had je gewerkt met een witte sierpleister en wil je deze op kleur brengen, wacht dan 24 uur na het aanbrengen van de sierpleister. De pleister is dan voldoende gedroogd. Houd er rekening mee dat het verven niet gemakkelijk gaat op een structuurwand. Wil je dit probleem voorkomen; laat de sierpleister dan op kleur brengen voordat je de pleister aanbrengt op je muur. De prijs zal doorgaans hetzelfde zijn doordat je de aanschaf van verf achterwege laat.

Laat het werk doen

Een sierpleister wand die niet mooi is aangebracht doet afbreuk aan je huis. Zie je het niet zitten om deze klus te klaren, schakel dan een professioneel schilder in om deze klus voor jou te klaren. Via offertes – aan te vragen met deze knop – weet je gelijk hoeveel je betaalt voor een professioneel resultaat.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor