Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen gaan over tot het zelf schilderen van hun huis. Logisch want schilderen is de manier bij uitstek om jouw huis weer een heel nieuw uiterlijk te geven. Het is echter voor diezelfde klussers heel frustrerend om te zien hoe het schilderwerk wat ze met zoveel zorg hebben aangebracht in no time weer loslaat. De reden hiervan zit doorgaans niet in het schilderwerk zelf. De oorzaak van schilferend schilderwerk is doorgaans de voorbehandeling voordat je de kwast ter hand neemt.

Geduld zorgt voor een mooi resultaat

Voor sommigen is dit een nieuwe term; schilderwerk moet je voorbehandelen voordat je het kan gaan overschilderen. Je legt hiermee een basis voor de uiteindelijke laklaag die je wil gaan aanbrengen. Het is een kwestie van geduld. Daarnaast is een voorbehandeling niet gelijk het dankbaarste werk omdat je er naderhand niets meer van terugziet in je schilderwerk. We geven je wat tips om de voorbehandeling goed aan te pakken.

Pak het vet aan

Ieder object wat je wil gaan schilderen zal je eerst moeten ontvetten voordat je het kan gaan schilderen. Vet zal zich namelijk op alles hechten, hoe goed je ook schoonmaakt in je huis. Het is een stof die op je vingers zit, maar die ook in de lucht zit in je huis. Dat vet kan je aanpakken door te ontvetten met bijvoorbeeld ammoniak. Dit is een middel wat een heel penetrante geur heeft en wat op je luchtwegen kan slaan. Heb je hier heel veel last van, kies dan voor een ander ontvettingsmiddel wat je in de bouwmarkt of in de speciaalzaak kan kopen. Een product als St Marc is heel doeltreffend voor deze klus. Ga je een object zoals een deur schilderen; overweeg dan om dit buitenshuis te doen. De geur van het ontvettingsmiddel zal direct vervliegen in de buitenlucht waardoor jij en je huisgenoten er geen last van hebben. Denk bij het ontvetten van een ondergrond aan je handen; draag handschoenen om te voorkomen dat jouw handen in aanraking komen met het ontvettingsmiddel. Draag ook een mond- en neuskapje om te voorkomen dat je de geur van het ontvettingsmiddel inademt. Je beschermt op deze manier je luchtwegen.

De oude verflaag verwijderen

Voordat je houtwerk gaat schilderen zal je eerst de oude verflaag moeten verwijderen. Dat doe je door het schilderwerk eerst op te schuren. Doe dit met een middel schuurpapier om te voorkomen dat je met een gekraste ondergrond komt te zitten. Het opschuren van schilderwerk zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag beter zal gaan hechten aan het oppervlak. Je geniet daardoor langer van het resultaat dan wanneer je deze stap overslaat. Zorg ervoor dat jij jezelf beschermt wanneer je schilderwerk gaat schuren. Dat doe je door het dragen van een mond- en neuskapje. Het verfstof zal ook in je kleren gaan zitten; draag daarom niet alleen tijdens het schilderen maar ook onder het schuren werkkleding of oude kleding. Je zal het stof namelijk doorgaans niet meer uit je kleding kunnen krijgen.

Gaten herstellen

Kom je in je schilderwerk gaten tegen of andere oneffenheden; herstel deze dan voor je verder aan het werk gaat. Dat doe je door de beschadigingen te vullen met houtplamuur. Zitten de oneffenheden in je muur, gebruik dan vulmiddel voor muren. Kies het juiste vulmiddel om te voorkomen dat je met scheuren komt te zitten. Schuur ook de met plamuur behandelde plekken licht op voor dat je verder gaat.

Even een sopje voor je gaat werken

Ben je klaar met schuren, haal dan even een licht vochtige doek over het schuurwerk heen. Je verwijdert op deze manier het stof wat op je schilderwerk zit. Sla je deze stap over in je haast om snel aan het werk te kunnen gaan, dan kan het alsnog zo zijn dat jouw schilderwerk gaat schilferen na het aanbrengen. Het is dus een heel essentiële stap alvorens je kan gaan schilderen. Goed resultaat krijg je na een gedegen voorbewerking.

Een grondlaag

Het lijkt na alle voorbereidingen overbodig maar dat is het allerminst. We hebben het over een grondlaag. Deze grondlaag breng je aan op een oppervlak voordat je gaat schilderen. Het zorgt ervoor dat de ondergrond niet meer zuigt en dat je dus uiteindelijk efficiënter je verf kan gaan aanbrengen. Je hebt minder verf nodig voor de klus, dus de kosten en de tijd van de onderlaag heb je snel weer terugverdiend.

Wat een werk

Wie denkt even snel een schilderklus aan te pakken komt van een koude kermis thuis; het is in de praktijk behoorlijk wat werk. Schrik je hiervan terug, overweeg dan om een professionele schilder in te huren. Dat doe je met één muisklik op deze knop. Je krijgt een aantal offertes te zien van schilders die jou de hele klus, van voorbereiding tot afwerken uit handen nemen. Zo houd jij weer tijd over voor andere zaken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven