Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij je huis een opfrisbeurt wil gaan geven is het schilderen van je huis daarvoor de meest doeltreffende methode. Schilderen is een klus die niet zo heel lastig is, tenminste als je het goed aanpakt. Niet iedereen is bekend met het schilderen van een ruimte, en daarom hebben we een paar tips voor gelegenheidsschilders.

Weet wat je op je muur smeert

Wil je een ruimte in je huis gaan schilderen, dan heb je doorgaans een plaatje voor ogen van het uiteindelijke resultaat. Het kan echter ook zijn dat je gaan schilderen en dat je nog je twijfels hebt over de verf die je wil gaan gebruiken. In dat geval is het goed om eerst een oriënterend bezoek aan de bouwmarkt of verfhandel te brengen. Je wil immers wel weten welke verfsoort je straks op je muur gaat smeren. Ons advies is om bij twijfel eerst een paar proefpotjes of probeertubes verf te kopen. Wanneer je mengverf gaat kopen kan de bouwmarkt of verfhandel ook een kleine probeerverpakking voor jou produceren. Je smeert op een plek in de ruimte die je wil gaan smeren de kleuren waartussen je twijfelt op de muur in gelijke vlakken. Kijk een paar keer goed naar die vlakken. Doe dat bij daglicht, maar ook in de avond bij kunstlicht. Zo weet je wat de invloed van de verf is op jouw ruimte. Na een paar dagen weet je waarschijnlijk wel wat de kleur is waar jij je het prettigste bij voelt; die kleur breng je dan aan op je muur.

Verf van de mengmachine

Koop je een verfsoort op kleurnummer bij de winkel, dan wordt deze in de mengmachine gemaakt. Met een paar standaardkleuren in bepaalde verhoudingen produceert de verkoper voor jou de gewenste verfkleur. Hierbij worden de verfsoorten en eventueel het oplosmiddel allemaal goed door elkaar geroerd. Ga je gelijk na aankoop van de verf aan het werk, dan zal het je opvallen dat de verf al helemaal goed gemengd is. Wacht je echter een paar dagen of nog langer, dan zal het opvallen bij het openen van het blik dat er een aantal kleuren en een olielaag in het blik zitten. In dat geval moet je de volgende stap volgen. Is de verf nog helemaal goed gemengd, dan kan je waarschijnlijk na één keer doorroeren al aan het werk.

Kant en klare verf

Verf die je kant en klaar koopt bij de winkel moet je in alle gevallen goed doorroeren voordat je deze gaat aanbrengen. Dat doe je met een roerhout die je bij de bouwmarkt en bij de verfhandel bij de kassa ziet staan. De roerhouten kan je gratis meenemen, en ons advies is om er genoeg met je mee te nemen voor meerdere malen schilderwerk met één pot. Het is namelijk aan te raden om per keer dat jij de verf doorroert een nieuwe roerhout te gebruiken. Je wil immers niet dat er resten opgedroogde verf door de verse verf heen geraken tijdens het doorroeren van de verf. Roer volgens de voorgeschreven tijd. Meestal wordt aangeraden om de verf gedurende een aantal minuten goed door te roeren. Laat dit niet achterwege; de bedoeling is dat alle componenten van de verf zich goed met elkaar vermengen. Alleen dan krijg je het kleurresultaat wat jij in gedachten hebt. Roer je het oplosmiddel niet goed door de verf heen, dan zal deze doorgaans te hard zijn waardoor de verf niet goed hecht en niet goed aan te brengen is.

Het juiste gereedschap is het halve werk

Schilderwerk pak je aan met het juiste gereedschap. Kies bij muurverf voor een roller. Bij de roller heb je een verfbak en een verdeelrooster nodig. In de verfbak doe je een hoeveelheid verf – vaak staat er een maatstreepje in de bak – en vervolgens doop je de roller tot de naaf in de verf. Verdeel de verf over de roller via het verdeelrooster. Zo krijg je straks een mooi gelijkmatig effect tijdens het opbrengen van de verf. Ga je met een kwast schilderen, doop deze dan voor één derde deel van de haren in de verf. De verf zal zich verder automatisch over de kwast verspreiden tijdens het werken. Strijk de kwast niet af voor je gaat schilderen; met ronddraaien van de kwast voorkom je dat de verf over je handen en over de grond gaat druppelen.

Liever niet schilderen

Is schilderen niet jouw ding maar wil je wel een mooi opgefrist huis; huur dan een schilder in. Vraag daarvoor heel eenvoudig offertes op; je krijgt een aantal prijsopgaven voor jouw schilderklus van lokale schilders. De schilder zal al het werk, van het voorbereiden van de verf tot het uiteindelijke resultaat opleveren graag uit handen nemen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.