Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
schilder

Schilderen is een werkzaamheid waar veel gelegenheidsklussers een haat-liefde verhouding mee hebben. Het is de manier bij uitstek om je huis op te frissen, maar daarnaast is het ook een klus waar nogal wat werk mee gemoeid is. Je kan immers niet volstaan met simpelweg de kwast op het schilderwerk zetten en een nieuwe laag verf aanbrengen; de ondergrond moet eerst nog grondig worden voorbereid.

Welke keuze maak je

Wanneer de verflaag in een ruimte nog naar jouw smaak is qua kleur en materiaal is er niet in alle gevallen gelijk een noodzaak om te gaan schilderen. Om tot een besluit te komen moet je naar de volgende zaken kijken:

  • Wat is de conditie van het schilderwerk.
  • Is er sprake van verkleuring van het schilderwerk.
  • Is het schilderwerk wel schoon te maken.
  • Zitten er beschadigingen in het schilderwerk.
  • Is het schilderwerk vergeeld.

De conditie van schilderwerk is bepalend

Schilderwerk aan de buitenkant van je huis heeft nogal wat te verduren. De weersomstandigheden zorgen ervoor dat het schilderwerk om de 5 a 7 jaar absoluut moet worden vervangen. Verf zal in alle andere gevallen op den duur gaan afbladderen waardoor vocht zijn grip krijgt op de ondergrond. Houtrot is een onvermijdelijk gevolg, en dat wil je uiteraard voorkomen. Kijk daarom naar de toestand van het oude schilderwerk voordat je en keuze maakt voor schoonmaken of weghalen van oude verf.

Contouren op je muur

Verf die je binnenshuis hebt aangebracht krijgt te maken met kleurverlies door UV stralen. Wanneer je schilderijen op je muur hebt hangen waardoor het licht niet bij de muur achter het schilderij kan komen zal het zo zijn dat achter de oude wanddecoratie donkerdere vlekken ontstaan. Die donkere vlekken zijn in feite de originele kleur van de verf, zonder dat de pigmenten zijn verdwenen uit de verf. Heb je een lichte verfkleur in je huis gebruikt, dan zullen die donkerdere plekken heel storend zijn. Bij een donkere verfkleur in je huis valt dit wel mee. Bij een lichte kleur zal je dus sneller geneigd zijn om de muur over te schilderen dan bij een donkere kleur.

Is het schilderwerk schoon te maken

Muurverf is niet altijd even geschikt om schoon te maken. Omdat veel verfsoorten water-gedragen zijn zal de verf voor een deel van je muur verdwijnen wanneer je er met een natte doek overheen gaat. Er zijn speciale verfsoorten in de handel die je met een natte doek kan afnemen. Heb jij een dergelijke verfsoort gebruikt, of heb je de muur met een zijdeglansverf afgewerkt, dan is het schilderwerk in het geval van een donkere verfsoort nog prima af te nemen. Anders krijg je te maken met het eerder genoemde punt.

Beschadigingen in het schilderwerk zijn ongewenst

Het kan natuurlijk in elke ruimte van je huis voorkomen dat er beschadigingen in het schilderwerk zitten. Dat kan bij elke verfsoort van toepassing zijn. In dat geval is het doorgaans aan te raden om het schilderwerk over te schilderen. Ga je beschadigingen weg ‘tippen’ met een penseel, dan gebruik je de verf in de originele kleur om dit te doen. Die originele kleur zal altijd door verkleuring wat donkerder zijn dan de ondergrond die je probeert te herstellen. Het gevolg zal een vlekkerige ondergrond zijn die niet bepaald een aanwinst voor je huis is. Is het schilderwerk echter nog recent en is er een put in ontstaan door bijvoorbeeld een botsing met een ander voorwerp in je huis, dan kan je volstaan met het vullen van de put in het schilderwerk met plamuur. Vervolgens breng je de verf aan op de herstelde beschadiging.

Vergeeld schilderwerk is lelijk

Schilderwerk wat is gedaan met een verf op basis van oplosmiddel zal op den duur gaan vergelen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er geen licht bij kan komen zoals een schilderwerk aan de binnenkant van een kast, of in een ruimte met weinig ramen. Wanneer schilderwerk vergeeld is, is dit proces onomkeerbaar. Met schoonmaken van het schilderwerk bereik je geen goed resultaat, en daarom zal je het schilderwerk in dat geval opnieuw moeten gaan schilderen. Het vergelen van het schilderwerk op den duur kan je niet tegengaan. Een uitzondering hierop is schilderwerk wat geel is geworden door roken binnenshuis. De nicotine laat eveneens een gele waas achter op je schilderwerk. Dit kan je nog wel verwijderen; er zijn speciale middelen voor in de bouwmarkt en verfhandel verkrijgbaar.

Een tip van de professional

Voor alle gelegenheidsschilders is hier nog een tip van de professional; heb jij een schilderklus in je huis gedaan en was er nog wat verf over; plak een stuk schildertape op de pot verf en schrijf daarop welke ruimte je hebt geschilderd. Mocht het zo zijn dat je eens een beschadigde plek wil overschilderen, dan weet je gelijk welke verf je daarvoor nodig hebt.

Als overschilderen niet jouw ding is

Is het schilderen van een ruimte niet jouw ding, dan kan je daar het beste de professionele schilder voor inhuren. Je weet gelijk hoeveel je kwijt bent met één klik op deze knop; je krijgt een paar offertes van lokale schildersbedrijven die tegen een aantrekkelijk tarief jouw huis komen opfrissen met een laag verf.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven