Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hout staat buiten bloot aan weersomstandigheden die het flink kunnen beschadigen als je er niet goed voor zorgt. Al het houtwerk buiten moet daarom regelmatig worden onderhouden, en ook dat van je schuur. Controleer het maandelijks op barstjes en scheurtjes en zo gauw je deze ziet ontstaan, is het tijd om de schuur opnieuw te verven. Beschadigingen in de verflaag hebben als gevolg dat deze niet meer waterdicht is en dat vocht je hout in kan trekken en daar rot kan veroorzaken. Dit kan onherstelbare schade aanrichten als je er niets mee doet. Om je schuur te beschermen en om een zo lang mogelijke levensduur te realiseren, kun je dit dus maar het beste voor zijn. Hier vind je een stappenplan dat je kunt gebruiken als het tijd is om je schuur te gaan schilderen.

Stap 1: verwijder al de oude verf

Als je klakkeloos de huidige verflaag zou gaan beschilderen, dan zal de verf niet goed hechten omdat de verf eronder glad is, niet goed meer vast zit en ook vies is. Je kunt dus het beste alle oude verf verwijderen. Ontvet dit eerst met een ontvetmiddel en maak het oppervlak goed schoon. Zand, mos en aanslag moet volledig worden verwijderd. Vervolgens kun je de verf makkelijk afhalen met een verfföhn en een verfkrabber of een afbijtmiddel. Vergeet niet beschermende kleding te dragen en een mondkapje, want hierbij kunnen schadelijke dampen vrijkomen. Daarnaast kan je je branden aan de hete verf. Hierna schuur je het hele oppervlak met een grof schuurpapier.

Stap 2: repareren en voorbereiden

Nu je de oude verf hebt verwijderd is het tijd om te gaan zoeken naar plekken in het hout die zijn beschadigd of nat en zacht zijn. Deze moet je helemaal uithollen met een beitel totdat er alleen nog maar gezond en droog hout te zien is. De gaten behandel je vervolgens met een houtrotstop middel en daarna vul je ze met een houtrotvuller. Het is belangrijk dat je dit eerst goed laat drogen alvorens je het oppervlak nogmaals schuurt en ontvet. Als al het stof verwijderd is plak je de randen af met afplaktape en de schuur is klaar voor de grondverf. 

Stap 3: de grondverf

De functie van grondverf is om een nog betere hechting te creëren voor de lak, maar ook om oneffenheden duidelijk te maken. Voor buiten heb je wel een buitengrondverf nodig met een hoog vullend vermogen. Nadat je de eerste laag hebt aangebracht zal je deukjes, scheurtjes en krasjes beter kunnen zien. Vervolgens vul je deze op met plamuur. Hierna schuur je het hout nogmaals en breng je een tweede laag grondverf aan als de kleur eronder erg opvalt of als het hout slecht onderhouden en nat is. Ook deze tweede laag schuur je weer licht op zo gauw het is opgedroogd.

 

Stap 4: het lakken van de schuur

Nu kun je overgaan tot het aanbrengen van de daadwerkelijke lak of beits. Je begint aan de buitenkant en brengt de verf met de houtnerf mee aan. Kleine oppervlakten, randjes en andere moeilijk bereikbare plekjes verf je met een kwast en de rest kun je met een roller doen. Als je verf begint te druipen heb je te veel aangebracht, maar het is ook belangrijk niet te zuinig te zijn. Nadat deze laag is gedroogd, schuur je hem weer op en breng je een tweede laag aan. Vaak herhaal je dit hierna nog een derde keer en je werk is klaar. Nu kan je schuur er weer een aantal jaren tegenaan en is hij volledig beschermd tegen zon, water en aanslag van buiten. 

Zelf doen of uitbesteden?

De instructies hier gegeven zijn voor als je het verven zelf wilt doen, maar zoals je ziet is dit een tijdrovende en ook precieze klus. Doe je dit niet goed, dan loop je het risico dat je schuur beschadigd of dat het resultaat er slordig uit ziet. Je kunt overwegen een schilder in te huren voor de klus. Hiervoor betaal je dan uiteraard wel meer, maar dan heb je er verder geen omkijken naar en weet je dat het goed zal gebeuren. Voor een buitenschilder betaal je gemiddeld €40 – €50 per uur en dit is inclusief materialen en btw. Wil je hierop besparen dan kun je altijd een winterschilder aannemen. Dit zijn ‘gewone’ schilders die je in de periode tussen 21 november en 21 maart inhuurt met vaak interessante kortingen. Dat is omdat er dan weinig werk te vinden is.

Vergelijk offertes

Wil je toch zien hoeveel jij ongeveer zou moeten betalen voor het laten schilderen van je schuur? Dan kun je hier onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken. Deze tool kan je in een korte tijd voorzijn van een aantal offertes van betrouwbare schilders uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens vergelijken met elkaar en zo de beste deal vinden voor het laten schilderen van jouw schuur.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven