Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een woning beschikt pas over een echt frisse uitstraling wanneer ze een vers likje verf heeft gekregen. Wanneer het aankomt op schilderen kan je er voor kiezen om zelf de verf aan te brengen of je kan een beroep doen op een professionele schilder. Een beroep doen op een schilder zorgt er voor dat je geen omkijken hebt naar het schilderwerk terwijl je bent verzekerd van een uitstekend eindresultaat. Daar tegenover staat echter wel dat een schilder inschakelen uiteraard een bepaalde meerprijs met zich meebrengt die niet iedereen zomaar wenst te dragen. Hoe dan ook, wil je (een deel van) je huis laten schilderen en wil je daarvoor een beroep doen op een ervaren schilder? In dat geval zal de informatie in dit artikel ongetwijfeld goed van pas komen.

Hoeveel kost een schilder?

Het eerste wat je zal willen weten is hoeveel een schilder precies zal kosten. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen een binnen- en een buitenschilder. Wanneer je beide kosten met elkaar gaat vergelijken zal je kunnen vaststellen dat de prijs die door een buitenschilder in rekening wordt gebracht altijd hoger ligt. De gemiddelde prijzen hebben we in deze tabellen voor jou verzameld:

Gemiddelde kostprijs binnenschilder

Gemiddelde prijs per vierkante meter Tussen 30 & 35 euro
Gemiddelde prijs per uur Tussen 35 & 40 euro
Spuitwerk per vierkante meter Tussen 6 & 10 euro
Sauswerk per vierkante meter Tussen 10 & 15 euro

Gemiddelde kostprijs buitenschilder

Gemiddelde prijs per vierkante meter Tussen 35 & 40 euro
Gemiddelde prijs per uur Tussen 40 & 50 euro

Zoals je ziet verschillende kosten tussen een binnen- en buitenschilder. Voor veel mensen is de prijs die door een schilder in rekening wordt gebracht vrij duur. Omwille van deze reden kiezen steeds meer gezinnen er voor om een beroep te doen op de diensten van een winterschilder. De schilder komt dan langs tussen begin november en eind maart wat doorgaans een zeer rustige periode is. Het feit dat de schilder in deze periode bij je langs komt zorgt er voor dat je kan rekenen op een aantrekkelijke korting op de factuur die is gelegen tussen de 10 en 30 procent. Bovendien kan je vanuit de overheid ook nog eens rekenen op een bepaalde subsidie.

Soorten binnenschilderwerk

Nu mag je dan wel weten hoeveel er voor binnenschilderwerk gemiddeld in rekening wordt gebracht, wat omvat dit type schilderwerk eigenlijk allemaal? Algemeen wordt aangegeven dat één keer in de zeven jaar het binnenschilderwerk een nieuw laagje verf dient te krijgen. Er zijn evenwel andere onderdelen aan je huis die kwetsbaarder zijn waardoor ze een meer regelmatig onderhoud vergen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de trap die doorgaans iedere dag veelvuldig wordt gebruikt. Hoe dan ook, onder binnenschilderwerk verstaan we niet alleen de muren en het plafond, maar tevens ook de trap en de kozijnen en deuren die in huis terug te vinden zijn. Let op, voor grotere projecten zal een schilder veelal een prijs per vierkante meter in rekening brengen. Wanneer het een meer complexe, kleine opdracht betreft wordt het prijskaartje veelal gebaseerd op een prijs per uur.

Soorten buitenschilderwerk

De weersomstandigheden oefenen veelal een directe invloed uit op de uitstraling van je woning. Het zijn net de invloeden uit het weer die er voor zorgen dat buitenschilderwerk op wat regelmatigere basis nood heeft aan onderhoud. In vergelijking met binnenschilderwerk wordt het dan ook aangeraden om buitenschilderwerk één keer in de vijf jaar uit te voeren. Een goed onderhoud van het schilderwerk is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je huis, daarnaast zorgt het ook voor een optimale bescherming van diverse onderdelen van je woning. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gevel, maar ook aan de kozijnen.

Zoals eerder reeds aangegeven zal een schilder voor het uitvoeren van buitenschilderwerken altijd een hogere kostprijs in rekening brengen. Dit heeft op zich niets te maken met het feit dat de schilder in de buitenlucht moet werken, maar wel met mogelijke extra materialen die noodzakelijk zijn. Wat bijvoorbeeld te denken van een steiger of een hoogtewerker? Bovendien is het ook zo dat er voor buitenschilderwerk gebruik wordt gemaakt van een speciale verfsoort.  In ieder geval, buitenschilderwerk heeft betrekking tot niet alleen de kozijnen en deuren, maar ook tot de gevel, dakgoten, een mogelijke schutting en een schuur.

Onderhouden van schilderwerk

Je schilderwerken laten uitvoeren door een professionele schilder is één ding. Het spreekt echter voor zich dat je graag zal willen dat het schilderwerk zo lang mogelijk in een zo optimaal mogelijke staat zal blijven. Om er zeker van te zijn dat de levensduur van je schilderwerk zo optimaal mogelijk is, is een goed onderhoud van cruciaal belang. Met welk onderhoud dien je nu echter precies rekening te houden? We zetten ook dit graag even voor jou op een rijtje:

  • Schoonmaken van het schilderwerk: Zorg er voor dat je schilderwerk ongeveer twee keer per jaar wordt schoongemaakt. Dit kan gewoon gebeuren door middel van een vochtige doek. Het schoonmaken van het schilderwerk zorgt er voor dat zowel stof als vuil zich niet kan hechten aan het schilderwerk.
  • Controleren: Tijdens het schoonmaken van het schilderwerk is het altijd interessant om deze te controleren op beschadigingen. Ook blaasjes en scheurtjes kunnen tijdens deze controle worden opgemerkt. Is er sprake van mosvorming of algaanslag? In dat geval moet je deze zo snel mogelijk verwijderen om mogelijke problemen te voorkomen.
  • Bijwerken: Wanneer er beschadigingen zijn vastgesteld aan het schilderwerk is het steeds van belang om deze zo snel mogelijk te laten herstellen, bij voorkeur door een professionele schilder. Op deze manier voorkom je namelijk dat de schade groter wordt en het herstellen nog meer geld kost.
  • Ventileren: Zeer belangrijk voor het schilderwerk is een goede ventilatie in huis. Je kan dit bekomen door bijvoorbeeld de ventilatieroosters gedurende 24 uur per dag open te laten staan. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat vochtige lucht kan worden afgevoerd waardoor deze geen impact zal hebben op de kwaliteit en uitstraling van het schilderwerk.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wil je in je woning ten allen tijde kunnen rekenen op prima uitziend schilderwerk? In dat geval is een beroep doen op een ervaren schilder en een goed en tijdig onderhoud uitvoeren absoluut van cruciaal belang.

Zie ook: btw schilder en kosten schilder.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor