Stopverf

De ramen bij je huis zijn de plek bij uitstek waar kou van buitenaf je huis binnen komt. Daarnaast is het ook de plek waar de warmte die jij binnenshuis hebt opgewekt ontsnapt naar buiten. Wie niet wil dat hij voor de vogeltjes stookt doet er dan ook goed aan om ervoor te zorgen dat de ramen in je huis goed in het kozijn bevestigd zitten. Hiervoor kan je een aloud middel gebruiken; stopverf. Het is een middel wat niet alleen voorkomt dat er kou of warmte langs je kozijn trekt; het zorgt er ook voor dat jouw ramen beschermd worden. We vertellen je graag wat meer over het belang van stopverf.

Het onderhoud van je kozijnen

Kozijnen moet je onderhouden om ze in een goede conditie te houden. Bij het uitvoeren van deze klus kom je er al snel achter dat de oude stopverf die ooit was gebruikt hard en poreus is geworden. Stopverf behoort echter wat flexibel te zijn om jouw raam goed te bevestigen in de sponning. Het is dan ook goed om de stopverf te vervangen wanneer jij je kozijnen gaat onderhouden.

Bespaar niet op stopverf

Stopverf kan je in elke winkel kopen. Het is aantrekkelijk om goedkope stopverf te kopen. Je hebt immers weinig eer van je werk en de meeste mensen verven er gewoon weer overheen na het aanbrengen. Dat is echter een slecht idee. Stopverf van goedkope makelij zal heel snel verouderen en uitdrogen waardoor het zijn functie verliest. Moet je tussendoor de stopverf gaan vervangen dan is dat een hoop werk. Beter is het dan ook om niet te besparen op stopverf en een goede kwaliteit te kopen. Die haal je bij de verfspeciaalzaak of bij de betere bouwmarkt. Het is eenmalig een uitgave, maar het is er één die zijn geld op korte termijn weer terugverdient.

Voordat je stopverf gaat aanbrengen

Is er net nieuw glas geplaatst in je huis of ga je de kozijnen schilderen, dan zie je doorgaans kaal hout wat tevoorschijn komt. Dat is een kwetsbare plek en je wil die dan ook zo goed mogelijk afdekken om te voorkomen dat je met houtrot in je kozijn komt te zitten. De kans dat er vocht in je kozijnen trekt wat niet meer weg kan trekken is dan namelijk erg groot. Je zal dan ook voordat je stopverf aanbrengt op je kozijnen eerst een laag grondverf moeten plaatsen. Op deze manier is het hout goed afgedekt en bovendien heb je een stevige ondergrond voor de stopverf. Je voorkomt dat er rot in je kozijnen kan trekken en daarnaast krijg je een betere isolatie van je kozijn.

Hoe breng je stopverf aan

Stopverf aanbrengen doe je met het juiste gereedschap. Je kiest voor een stopverfmes om deze klus te klaren. Het is geen heel lastig karwei, maar je moet er wel een redelijk vaste hand voor hebben. Het grote voordeel van stopverf is dat je het in eerste instantie weer gemakkelijk kan wegtrekken wanneer het resultaat van jouw werkzaamheden je niet bevalt. Zolang de stopverf nog niet is opgedroogd is dit heel eenvoudig mogelijk. Plamuren en stopverf aanbrengen is in feite hetzelfde type werk; heb je ervaring met plamuren, dan is stopverf aanbrengen ook een fluitje van een cent.

Wees niet zuinig

Daar waar je gewone verf niet met een al te dikke laag moet aanbrengen is dit bij stopverf anders geregeld. Je moet de stopverf ruim aanbrengen voor het beste resultaat. Een te dunne laag zal namelijk nauwelijks functie hebben. De rand moet je in één keer plaatsen. Wil je een tweede dunne laag stopverf over de oude heen plaatsen, dan laat de eerste dunne laag stopverf weer net zo snel los.

De juiste techniek voor stopverf aanbrengen

Stopverf aanbrengen is een techniek apart. Met deze tips van de professional kan jij het ook.

  • Smeer je stopmes in met wat olie. Gebruik hiervoor slaolie of lijnolie. Heb je deze olie soorten niet, dan is olijfolie ook goed. Het voorkomt dat de stopverf teveel aan je stopmes zal blijven kleven.
  • Werk met twee handen. Met je ene hand plaats je het mes in een hoek van 45 graden. Je houdt het mes gedurende de hele streek in deze houding. Met de andere hand druk je het mes tegen de buitenrand van het werk. Dit is de hand die ervoor zorgt dat je een goede geleiding hebt bij het aanbrengen.
  • De hoeken zijn essentieel. Stopverf in de hoeken is het lastigst. Snijd in de hoek de stopverf weg onder een hoek die gelijk is aan je ondergrond. Je snijdt en drukt dus tegelijk. Een laag die te dun is kan je niet snijden en aandrukken; je hebt gelijk in de gaten of je een laag aanbrengt die dik genoeg is.

Als je twee linkerhanden hebt

Heb jij twee linkerhanden; dan geef je het aanbrengen van stopverf (en eventueel ook het schilderen) uit handen aan de vakman. Je weet gelijk hoeveel je betaalt voor jouw klus door offertes op te vragen. Dat doe je met één muisklik op deze knop. Je ziet in één oogopslag hoeveel je kan besparen door de juiste schilder in te huren.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.