Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je buiten houtwerk hebt, dan is het belangrijk dat je dit regelmatig schildert en het beschermt van de weersomstandigheden. Doe je dit niet, dan zal de verf op den duur beschadigen en kan er vocht in het hout trekken en vervolgens houtrot veroorzaken. In de meest ernstige gevallen kan dit betekenen dat je het hout moet gaan vervangen, met allerlei extra kosten van dien. Hier vind je een stappenplan waarmee je je houtwerk het beste kunt schilderen en weer voor een aantal jaren kunt beschermen tegen vocht, zonnestralen en aanslag. 

Stap 1: vet en vuil verwijderen

Verwijder als eerste het vet van de huidige verflaag met water en een ontvetter. Dit middel kun je kopen in alle doe-het-zelf zaken. Vervolgens verwijder je het achtergebleven vuil en eventuele losse verf met een verfkrabber en een borstel.

Stap 2: de huidige verflaag verwijderen

Verwijder vervolgens de huidige verflaag voorzichtig met een verfföhn of een afbijtmiddel. Het is belangrijk dat je hierbij beschermende kleding draagt, omdat de loskomende verf heet is en je dus kan branden, maar ook omdat er schadelijke dampen vrijkomen. Werkhandschoenen bieden hiervoor een oplossing, zowel als een mondkapje. De verwijderde verf kun je weggooien bij het chemisch afval. Het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet, omdat je beschadigingen later weer moet wegwerken.

Stap 3: houtrot behandelen

Is er sprake van houtrot, dan is het belangrijk dat je dit volledig verwijderd met een bijtel. Hierdoor kunnen grote gaten ontstaan, maar als er vochtigheid blijft zitten, dan kan dit verder gaan rotten. De gaten behandel je met houtrotstop en vul je op met houtrotvuller. Dit moet je stevig aandrukken en soms zal je meerdere lagen moeten gebruiken, totdat het gat gevuld is en egaal is afgewerkt. Wanneer het droog is, schuur je deze plekken af.

Stap 4: schuren en schoonmaken

Nu de verf is verwijderd en de houtrot is opgevuld, maak je het hout nogmaals goed schoon door het eerst de schuren en vervolgens af te nemen met een vochtige doek.

Stap 5: de grondverf

Voordat je de grondverf aanbrengt, plak je de ruiten goed af met afplaktape. Nu verf je de stukken blank hout en de gerepareerde delen met grondverf. Je hoeft dit dus niet over het hele oppervlak te verdelen.

Stap 6: plamuren

Nadat je de grondverf hebt aangebracht, kun je oneffenheden, scheuren en kieren plamuren. Wanneer dit is opgedroogd schuur je de geplamuurde plekken. Hierna kun je nog wat extra grondverf aanbrengen en nogmaals het oppervlak te schuren, zodat het nu volledig egaal en glad is.

Stap 7: lakken

Nu alles droog, glad en geschuurd is, kun je beginnen met het lakken van het hout. Verf eerst de hoeken en de randen en werk van daaruit naar buiten. Als je de verf daarna narolt met een roller, wordt het nog egaler. Voor een optimale dekking zal je minstens twee lagen verf aan moeten brengen. Laat deze tussendoor goed drogen en schuur het nogmaals op, zodat de nieuwe laag goed kan hechten. Dit herhaal je totdat je het juiste resultaat hebt bereikt.

Zelf doen of uitbesteden?

Zoals je boven kunt lezen is het verven van hout buiten een langdurige en vrij precieze klus. Dit kun je in principe best zelf, maar niet iedereen heeft hier de tijd en het geduld voor. Vooral als je meerdere kozijnen of deuren moet behandelen, dan zullen hier meerdere dagen overheen gaan. Je kunt dus overwegen om hier een professionele schilder voor in te huren. Je hebt er dan zelf geen omkijken naar en je weet ook zeker dat het goed gebeurt. Een ervaren professionele schilder kan je hout buiten weer omtoveren totdat er als nieuw uitziet en er weer een goede 5 jaar tegenaan kan.

Geld besparen

Voor een buitenschilder betaal je gemiddeld €35 – €50 per uur. Laat je al je buitenkozijnen behandelen dan kost dit makkelijk €2000. Je kunt hierop besparen door de schilder in de periode tussen 21 november en 21 maart in te huren. Dit worden ook wel winterschilders genoemd en vaak krijg je dan een erg interessante korting. Door de klus zelf te doen kun je echter wel 80 procent van de totaalprijs besparen, wat een flink bedrag zal zijn. Zou je anders €2000 uitgeven, dan kost het je maar €400 als je het zelf doet.

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen hoeveel jij precies zou moeten betalen om je houtwerk buiten door een professionele schilder te laten verven, is door verscheidene offertes op te vragen bij plaatselijke vakmannen. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend en je kunt binnen een korte tijd al een aantal offertes verwachten van betrouwbare schilders uit jouw regio. Zo weet je zeker dat je alle opties bekeken hebt en dat je de beste beslissing maakt wat betreft jouw buitenschilderwerk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.