Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als het tijd is om bepaalde oppervlakten binnen te schilderen, dan kun je overwegen dit zelf te doen. In principe is dit niet moeilijk, maar het is wel tijdrovend en nauwkeurig werk dat als het niet goed gedaan wordt niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Maar 20 procent van elke schilderklus is het schilderen zelf, de overige 80 procent betreft het voorbereidende werk. Hier vind je twee stappenplannen, voor het schilderen van je muren en je houtwerk binnen, die je kunt gebruiken voor het beste resultaat.

Stappenplan muren schilderen

Wil je een aantal muren schilderen, dan heb je ten eerste de verf nodig, een aantal rollers, een kwast, een verfbak en een afplaktape. Met 10 liter verf kun je ongeveer 60 vierkante meter bedekken. Heb je alle benodigdheden aangeschaft, dan kun je beginnen.

 • Afplakken en afdekken: het is belangrijk dat je de meubels in de ruimte goed afdekt met plastic. Vergeet ook de vloeren niet, de ramen en deuren eventuele tapijten. De randen om de muur heen plak je netjes af met tape.
 • De ondergrond voorbereiden: oud behang kun je het beste van tevoren volledig verwijderen. Dit is omdat het anders onder de nieuwe verflaag alsnog los kan raken en dan de nieuwe verf meeneemt. Oude verf kun je om dezelfde reden ook beter weghalen. Daarna kun je de hele muur afnemen met een vochtige spons of doek, totdat gipsresten volledig zijn verwijderd. Kom je gaten en andere oneffenheden tegen, dan kun je die dichten met plamuur. Laat dit volledig drogen en neem de muur nogmaals af, zodat er geen gips, behang of verf meer aanwezig is.
 • Primer gebruiken: als je nieuw stucwerk gaat schilderen, of een ander poreus oppervlak, dan kun je deze het beste eerst behandelen met een voorstrijkmiddel. Doe je dit niet, dan zal je vele lagen verf moeten aanbrengen voordat het goed dekt.
 • Het verven zelf: begin bij de randen en verf deze netjes met een kwast tot zeker 10 centimeter naar binnen. De rest van de muur kun je met een roller afwerken. Indien nodig breng je nog een laag aan voor het beste en meest egale resultaat. 

Stappenplan hout schilderen

Deuren, kozijnen en plinten binnen zullen ook eens in de zoveel tijd geschilderd moeten worden. Deze staan niet zoveel bloot aan extreme omstandigheden als je houtwerk buiten, maar de verf kan verouderen en afbladeren of je kunt gewoon aan een nieuwe kleur toe zijn. Het schilderen van hout is ingewikkelder dan het schilderen van muren, en hier lees je precies hoe je dit aan moet pakken.

 • Ontvetten en verf verwijderen: zorg ervoor dat je het hout eerst volledig ontvet en dat je daarna loszittende verf verwijderd. Een ontvetter kun je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken en de gebladderde verf verwijder je met een verfkrabber. Hierna schuur je deze beschadigde plekken op met een ruw schuurpapier.
 • Plamuren: vooral als je lak gebruikt zijn oneffenheden erg goed zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat je gaten en scheurtjes gladplamuurt met een plamuurmiddel en een plamuurmes. Soms moet je dit in meerdere lagen doen en het is belangrijk dat je dit goed aandrukt en afstrijkt.
 • Houtrot dichten: is er sprake van houtrot, dan kun je dit het beste volledig verwijderen met een bijtel totdat er geen vochtige plek meer te zien is. Dit gat behandel je dan met houtrotstop en vul je op met een houtrotvuller.
 • Schuren: na het plamuren en het behandelen van het houtrot schuur je het oppervlak nogmaals en verwijder je al het stof met een borstel of een vochtige doek.
 • Grondverf: nu kun je beginnen met het aanbrengen van de grondverf. Dit doe je over het gehele oppervlak zodat de lak zich beter kan hechten. Deze grondverf moet eerst goed drogen, voordat je het nogmaals opschuurt en ontvet.
 • Afplakken en verf aanbrengen: nu kun je de randen afplakken zodat deze beschermd zijn van eventuele uitschieters en beginnen met het aanbrengen van de verf. Dit doe je met een kwast en je begint aan de buitenkant en werkt langzaam naar binnen. Het meest egale resultaat behaal je als je het oppervlak daarna nog eens narolt met een roller.
 • De tweede laag: laat deze verf goed drogen en schuur het nogmaals op voordat je een tweede laag aanbrengt. Daardoor kan deze ook weer goed hechten. Aangeraden wordt minimaal twee lagen verf aan te brengen. Nu ziet je houtwerk binnen er weer fris uit en kun je weer jarenlang van je interieur genieten.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel je precies zou moeten betalen als je hiervoor een schilder inhuurt? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Door je gegevens in te vullen, kun je in een korte tijd een aantal offertes verwachten van betrouwbare schilders uit jouw omgeving. Door deze met elkaar te vergelijken kun je besluiten of je dit werk zelf wilt gaan doen of dat je het toch wilt uitbesteden aan de schilder die jou de beste deal kan geven.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven