Hoe patronen schilderen (tips)

Tv programma’s over woninginrichting zijn trending op tv. Steeds meer gelegenheidsklussers laten zich inspireren door tv programma’s om hun huis aan te pakken. Je ziet gelijk hoe een schilderklus ervoor kan zorgen dat je van een saaie ruimte in je huis een heel mooie speciale plek maakt. Ben jij geen voorstander van een effen muur maar wil je wat speciaals in je huis, dan is patronen schilderen een techniek waar je echt profijt van hebt. Dat lijkt op het oog heel lastig. In werkelijkheid is patronen schilderen een techniek die echt voor iedereen is weggelegd. Met een vaste hand, en met onze tips voor patronen schilderen.

Werken met een structuur

De tussenweg tussen een effen muur en een muur met wat meer levendigheid is een muur met een structuur erin verwerkt. Met deze verf kan je een muur met oneffenheden verdoezelen en tot een sprankelend levendig eindresultaat komen. Kies in dat geval voor een verfsoort met een structuurkorrel erin verwerkt. De meest gewilde tinten zijn bruin,- grijs- of goudtinten. Het is aan te raden om niet een hele ruimte aan te pakken met deze verfsoort, maar slechts één in het oog springende wand. Op die manier heb je een blikvanger in je huis in plaats van een saaie muur. Houd in gedachten dat dit een verfsoort is waar je net wat langer mee bezig bent. Roer de verf ook goed door zodat de structuurkorrels goed van de bodem worden meegenomen en door de hele verfpot heen worden verdeeld voordat je de verf gaat aanbrengen. Voordeel is daarnaast wel dat je sneller een groots resultaat hebt; één muur in plaats van een hele kamer schilderen is minder werk. Het resultaat is er niet minder om.

Werken met een sjabloon

Wil je een muur gaan aanpakken maar heb je geen zin om de hele muur over te schilderen? Dan kan je de techniek van sjabloneren gebruiken. In de verfhandel zijn kant en klare sjablonen te koop waarmee je in een uur een mooi patroon op de muur creëert. Pas je muur gemakkelijk aan je interieur aan, of accentueer juist een hoek in je huis met een mooi patroon. Kies voor een geometrisch patroon om een retro effect aan je huis te geven. Kies juist voor een patroon met zwart en wit om een moderne inrichting te verkrijgen. Wil je een kinderkamer schilderen en heb je als basis een effen wand; kies dan een patroon wat jouw kind mooi vindt en maak een mooie rand op de muur van de kinderkamer. Voor sjabloneren hebben we een paar tips:

  • Een rechte lijn met sjabloneren. Een rechte lijn bij het sjabloneren is vaak nog het moeilijkste. Dat probleem los je op door het beginpunt van de sjabloonlijn en het eindpunt te markeren met een potlood. Vervolgens plak je een stuk schildertape tussen deze twee punten. Gebruik het schildertape vervolgens als een liniaal om de sjabloon langs te leggen. Gevolg is een mooie recht lijn.
  • Maak je eigen sjabloon. Met een stuk stevig karton en een stanleymes maak je zelf een patroon. Zoek een patroon op internet en trek dit over op het karton. Vervolgens snijd je het uit en klaar is je eigen gemaakte sjabloon.

Werk met ton sur ton

Levendigheid in een muur in één kleur verkrijg je door gebruik te maken van een ton sur ton effect. Dat doe je door met twee tot drie kleurtinten van dezelfde kleur te werken. Maak een patroon op de effen muur met schildertape en schilder vervolgens vlakken een andere kleurtint. Op die manier creëer je een levendige muur met een patroon en kleur die jouw ruimte verlevendigt. Het effect is levendig maar tegelijkertijd rustgevend. Werk met vierkante vlakken, horizontale lijnen, verticale lijnen of rechthoeken. Het is een eenvoudige klus met een groots resultaat. Wil je een egale muur met een paar vlekken erin bijwerken zonder gelijk de hele muur aan te pakken, dan is deze techniek eveneens heel geschikt. Maak alleen vlakken op de plekken waar de beschadigingen zitten, of bedenk een patroon waardoor je onder andere die vlakken afdekt.

Een mediterraan effect

Je geeft jouw huis een warm mediterraan effect door je plafond in een andere kleur dan de muren te schilderen. Kies jij voor effen witte muren, overweeg dan om een lichte kleur op je plafond te schilderen. Kijk voor inspiratie op het internet naar mediterrane huizen; lichtblauw, zeegroen, zandgeel; het zijn tinten die jouw huis een romantisch effect geven. Voordeel is ook dat je het niet gelijk ziet als er een verkleuring op jouw plafond ontstaat.

Een professioneel advies

Wil jij een patroon op je muren maar kom je er zelf niet uit; schakel dan een professionele schilder in. Deze zal jou goede adviezen geven om jouw huis te verlevendigen. Bovendien kan de schilder de hele klus uit handen nemen; je krijgt een professioneel geschilderd huis tegen een aantrekkelijke tarieven wanneer je eerst offertes opvraagt.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.