Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ga je een schilderklus aanpakken, dan zal je het liefste gelijk de kwast ter hand nemen en de klus aanpakken. De meeste klussers willen immers binnen een paar uur genieten van het resultaat van hun werk. Doe je dit echter, dan is de kans groot dat je binnen een paar maanden opnieuw kan gaan schilderen. De reden is simpel; de ondergrond was niet goed voorbereid om te schilderen. Het is daarom van het grootste belang dat jij je schilderwerk eerst goed schuurt voordat je aan het werk gaat. Het is niemands lievelingsklus. We geven je wat tips om het schuurwerk goed te doen zodat je zo lang mogelijk van het resultaat van je schilderwerk kan genieten.

Voordat je gaat schuren

Wanneer je gaat schilderen is er één zaak die je nog moet uitvoeren voordat je gaat schuren. Je zal namelijk eerst moeten ontvetten. Dat is een klus waar velen nog erger van gruwelen dan van schuren. Dat komt door het materiaal waarmee je moet ontvetten. Dit doe je met ammoniak. Ammoniak heeft nogal een penetrante geur en veel mensen krijgen acuut last van hun luchtwegen wanneer ze de fles openen. Zorg er dan ook voor dat je een mond- en neuskapje draagt op dit moment. Je loopt op deze manier minder kans op een aandoening van je luchtwegen door het gebruik van de ammoniak. Sla je deze stap over, dan zal je het vuil wat op je houtwerk zit in het hout schuren voordat je aan het schilderen gaat. Dat is iets wat je tegen alles in wil voorkomen. Ontvetten is dan ook – net als schuren – een noodzakelijk kwaad.

Sla een assortiment schuurpapier in

Ga je schuren, sla dan een assortimentje schuurpapier in. Je vindt het in de bouwmarkt in diverse korrelgroottes. De korrelgrootte geeft aan hoe grof het schuurpapier is. Een schuurpapier wat fijn is heeft doorgaans korrelgrootte 240. Schuurpapier middel heeft korrel 120, en schuurpapier grof heeft korrel 80 of 60. We gaan nu wat dieper in op de diverse soorten schuurpapier, want het is goed om te weten welke soort je moet gebruiken voor welke klus.

Als je begint

Wanneer je gaat schuren na het ontvetten is het goed om te kijken naar de staat van het oude schilderwerk. Is dit nog intact, dan kan je volstaan met schuren met schuurpapier middel. Je schuurt daarmee de lagen ‘dood’ zonder dat je het houtwerk verder beschadigt. Zou je te ver doorschuren, dan beschadig je de ondergrond en dat is nou net niet de bedoeling. IS de ondergrond echter aangetast door het weer; gebruik dan schuurpapier grof voor het eerste werk. Dat doe je wanneer het oude schilderwerk is afgebladderd. Met grof schuurpapier kan je net zolang doorgaan tot je alle oude verf van het hout hebt verwijderd.

Tijd voor het fijne werk

De vraag is dan natuurlijk; wanneer komt het fijne schuurpapier eraan te pas. Dat is heel eenvoudig; fijn schuurpapier gebruik je pas wanneer je de eerste verflaag hebt aangebracht. Je schuurt met een fijn schuurmiddel de eerste laag schilderwerk licht op voordat je de tweede laag gaat aanbrengen. Het zorgt ervoor dat de tweede laag schilderwerk goed zal hechten.

Belangrijke tip voor wie niet van stof houdt

Houd jij niet van stof – en eerlijk gezegd, wie doet dat nu wel – kies dan voor waterproof schuurpapier. Dat is schuurpapier wat niet zorgt voor stof doordat je het nat maakt voordat je gaat schuren. Waterproof schuurpapier kan je niet gebruiken op een schuurmachine, dus het is alleen geschikt wanneer je met de hand wil gaan schuren. Dat kan je doen met los schuurpapier of met een schuurblokje.

Bescherm jezelf tegen stof

Stof bij het schuren van je schilderwerk is de reden dat veel gelegenheidsklussers last van hun luchtwegen krijgen. Zorg ervoor dat je een mond- en neuskapje draagt voordat je aan het werk gaat. Het voorkomt dat je stof inademt tijdens de werkzaamheden. Denk er ook aan dat het stof in je kleren zal trekken en zich niet meer laat uitwassen. Draag daarom altijd werkkleding wanneer je aan de slag gaat.

Grote stappen, snel thuis

Ontvetten en schuren zijn werkzaamheden waar meer tijd in gaan zitten dan jou lief is. Het is dan ook goed om te weten dat er middelen in de handel zijn waarmee je licht kan opschuren en ontvetten tegelijk. Deze middelen zijn niet geschikt voor het opschuren van schilderwerk wat te lijden heeft gehad onder de tand des tijds. Het is vooral heel geschikt voor het overschilderen van intact schilderwerk. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van houtwerk binnenshuis.

Als je het liever uitbesteedt

Vind jij schuren zodanig vervelend dat je de verfklus liever uitbesteedt, huur dan een schilder in. Met een muisklik op deze knop krijg je offertes van een aantal lokale schilders in je mailbox. Je ziet dan gelijk hoeveel je kan besparen op jouw schilderwerk. Jouw hele klus, van ontvetten tot afwerken wordt jou dan uit handen genomen.


 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het