Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ga je in je huis het schilderwerk aanpakken, dan krijg je te maken met een aantal belangrijke keuzes die je moet maken. Een van die keuzes is die van het schuurpapier wat je nodig hebt voor je klus. Dit is iets waar je echter geen techniek voor gestudeerd hoeft te hebben; met het juiste advies heb jij altijd het juiste schuurpapier bij de hand.

Op de korrel genomen

Schuurpapier is er in een aantal varianten. De varianten worden aangeduid door middel van korrels. Je hebt schuurpapier van korrel 40, maar dat loopt op tot korrel 240. Hoe lager de korrel aanduiding bij het schuurpapier, hoe ruwer het zal werken. Je spreekt dan ook bij korrel 40 van grofkorrelig schuurpapier en bij korrel 240 van fijnkorrelig schuurpapier. Daar tussenin zit nog het middel schuurpapier. Dat is schuurpapier met een korrel van 160 tot 180. Eigenlijk is die laatste soort het meest gebruikte schuurpapier. We gaan met je in op het juiste schuurpapier voor jouw klus.

Ga je droog of waterproof

De meest bekende vorm van schuurpapier is het droge schuurpapier. Dat is het schuurpapier wat tijdens het schuurwerk zorgt voor loskomend stof. Dat stof adem je in en het gaat in je kleding zitten; niet erg bevorderlijk voor je gezondheid dus. Je gebruikt droog schuurpapier wanneer je grover werk moet doen. Denk aan een heel slechte verflaag helemaal wegschuren. Het materiaal wat vrijkomt is redelijk grof, waardoor het minder kwaad kan. Ga je schilderen met waterproof schuurpapier, dan kan je dat nat gebruiken. Het zorgt ervoor dat het stof niet weg zal dwarrelen tijdens het gebruik. Bovendien maakt dit schuurpapier geen heel diepe krassen in jouw schilderwerk. Je gebruikt dit natte schuurpapier bij de meeste schilderklussen pas in de laatste fase, dus bij het opschuren tussen twee verflagen in. Bij schilderwerk wat intact is wanneer je het gaat overschilderen kan je ook droog schuurpapier gebruiken.

Grof schuurpapier voor het grove werk

Ga je aan het grove werk, dus ga je bijvoorbeeld roest wegschuren voor je gaat schilderen of ga je verweerd bladderend schilderwerk weghalen? In dat geval kies je voor de grove korrel schuurpapier. Je kan dit schuurpapier ook gebruiken wanneer je een verweerde houtsoort wil gaan gladschuren voordat je verder schilderwerk aanbrengt. Je kiest in dit geval voor korrel 40 tot 80. Je kiest voor het droge schuurpapier, aangezien er wel deeltjes vrijkomen maar dit grove deeltjes zijn. Draag wel altijd een mond- en neuskapje tijdens dit soort werkzaamheden; werk je met roest, doe dan ook een beschermbril op. Je wil immers niet dat er roestdeeltjes in je ogen belanden.

Medium schuurpapier voor de meeste klussen

Meestal zal je schilderwerk gaan aanpakken wat nog redelijk intact is. Zeker bij schilderwerk aan kozijnen binnenshuis zal dit doorgaans het geval zijn. Je moet dit schilderwerk eerst opschuren voordat je een nieuwe verflaag gaat aanbrengen. Kies in dit geval altijd voor een medium schuurpapier. Dat heeft korreldikte 120 tot 180. Dit schuurpapier is doorgaans eveneens droog schuurpapier. Dit schuurpapier wordt het meeste gebruikt, en is ook erg geschikt om met de schuurmachine te worden gebruikt.

Fijn schuurpapier voor tussendoor

De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier. Dit is met name het geval wanneer je gaat schilderen met een hoogglans verf. Is het schuurpapier wat je gebruikt voor de lagen tussendoor medium schuurpapier, dan zal je na het schilderen oneffenheden in het schilderwerk zien; iets wat natuurlijk ongewenst is.

Tips bij schuurwerk

Schuren is een klus die niet zo heel populair is bij de meeste gelegenheidsklussers. We hebben wat tips voor het goed en veilig doen van schuurwerk die het leed voor jou wellicht wat verzachten.

  • Steek grote oneffenheden eerst weg. Ga je een houtsoort schuren die heel erg verweerd is, of ga je schilderwerk te lijf wat letterlijk afbladdert; steek de grove delen dan eerst met een steekmes behoedzaam weg voordat je gaat schuren; het beperkt de tijd die je aan het schuren kwijt bent.
  • Gebruik een schuurmachine. Heb je een hoop schuurwerk te doen; gebruik dan een schuurmachine. Huur je deze in de bouwmarkt, kijk dan of er een schuurmachine is die een zuigfunctie heeft. Het stof wat vrijkomt bij het schuren wordt dan weggezogen onder het werk waardoor jij het niet inademt. Denk eraan dat je ook bij het gebruik van een schuurmachine oplet welke korrel schuurpapier je gebruikt.
  • Lastige hoekjes. Moet je in kleine hoeken schuren, neem dan een schuurblokje of een schuurpapier sponsje voor deze klus. Je komt iets beter in kleine hoekjes met minder moeite. Sla de kleine hoekjes niet over voor het gemak; je komt jezelf naderhand tegen als het schilderwerk daar los laat.

Besteed het werk uit

Schuur en schilder jij liever niet zelf, huur dan een schilder in. Als je wil weten hoeveel dat gaat kosten vraag je eerst offertes op met deze knop. Je ziet in één oogopslag wat de beste schilder voor jouw klus is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

→  690+ Google-reviews

Bekijk de beste schildersbedrijven in jouw regio:

logo_klein

Tien Schilder-Glas-Afbouw Bunnik vof

“Tien Schilder-Glas-Afbouw Bunnik vof” is waarschijnlijk een bedrijf gevestigd in Bunnik, Nederland, Lees meer

images-1

WRZ Schilders

“Wrz Schilders” is een schildersbedrijf te zijn. Net als veel andere schildersbedrijven, Lees meer

images

Jonker Schilder- & Onderhoudsbedrijf

Laatste nieuws

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven