Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Schilderwerk is een klus die je op meerdere manieren kan uitvoeren. Je kan natuurlijk zelf de rollers ter hand nemen en de muren en plafonds te lijf gaan. Het gevolg zal doorgaans zijn dat je een geschilderd huis krijgt wat nogal wat schoonheidsfoutjes heeft. Verfstrepen op het plafond en onregelmatige lijnen en overgangen in het schilderwerk zijn niet echt een waarde-verhoging van jouw woning. Dat alles kan je voorkomen door een schilder in te huren. Je maakt dan gebruik van de diensten van een vakman die van jouw huis een mooi geschilderde residentie maakt. We keken voor jou naar de kosten van een schilder per uur.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Verder voert een binnenschilder diverse klussen uit waar een buitenschilder niet aan begint. Een binnenschilder kan bijvoorbeeld doorgaans ook behangen of kleine, eenvoudige timmermansklusjes uitvoeren. Een buitenschilder begint daar vaak niet aan en houdt het doorgaans enkel bij schilderwerken in de buitenlucht.

Verschil binnen- en buitenschilder?

Het verschil tussen een binnen- en een buitenschilder is niet alleen de plaats van de werkzaamheden. Een binnenschilder schildert voornamelijk binnen en een buitenschilder voornamelijk buiten; vandaar dus ook de naam. Behalve dat verschil in werkzaamheden is er ook een verschil in tarieven. Waar een binnenschilder zo een €35 per uur rekent, is dat bij een buitenschilder circa €40 euro. Merk wel op dat het hier enkel om uurtarieven gaat, dus exclusief reiskosten en kosten voor materialen.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Een schilder kan zijn prijs op een aantal manieren bepalen. Hoe dat gebeurt is eigenlijk afhankelijk van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Moet de schilder nauwkeurig aan de slag gaan en betreft het voornamelijk het schilderen van kozijnen, plinten en dergelijke, dan wordt de prijs per uur bepaald. In de andere gevallen – dus wanneer het om grote oppervlakken gaat – wordt de prijs per vierkante meter berekend. We willen met je ingaan op de prijs per uur in deze tekst, maar ook een vergelijking maken met de prijs per vierkante meter. Sommige schilders hanteren namelijk het liefste alleen de prijs per uur terwijl dat niet altijd in jouw voordeel hoeft te zijn.

De kosten met elkaar vergeleken

We deden navraag bij een aantal schilders naar de tarieven die men hanteert voor schilderwerkzaamheden. We kwamen tot de volgende bevindingen. Daarbij keken we naar de werkzaamheden binnenshuis en buitenshuis.

Waar vinden de werkzaamheden plaats Hoe is de prijs berekend Wat zit er bij de prijs inbegrepen Wat is de berekende prijs bij benadering
Binnen Per vierkante meter Materialen, arbeidsloon, BTW Tussen 31 en 37,50 euro
Binnen Per uur Materialen, arbeidsloon, BTW Tussen 36 en 42 euro
Buiten Per vierkante meter Materialen, arbeidsloon, BTW Tussen 36 en 42 euro
Buiten Per uur Materialen, arbeidsloon, BTW Tussen 41 en 52 euro

De bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW, arbeid en materiaalkosten. Afhankelijk van wat je wilt laten schilderen zullen de prijzen verschillen. De prijzen gaan omhoog als je moeilijk bereikbare plekken wilt schilderen en gaan de prijzen omlaag als je een groot aantal m2 wilt laten schilderen.

  • Als je grote oppervlakken wil laten schilderen. Wil je grote oppervlakken laten schilderen, dan kan het geen kwaad om een prijs per uur af te spreken met de schilder. Je bent dan op den duur een stuk goedkoper uit. De meeste schilders zullen echter met een prijs per vierkante meter komen bij jou. Het is aan jou om een interessante prijs te bedingen voor de schilderwerkzaamheden. Kijk of je tot een interessante prijs voor de totale klus kan komen. In dat geval lopen de schilder en jij een gezamenlijk risico. Is de schilder sneller klaar dan hij had ingecalculeerd, dan is hij in het voordeel omdat hij meer winst maakt. Loopt de klus echter uit, dan ben jij in het voordeel op deze manier. Zorg er wel voor dat de totaalprijs in een offerte wordt vastgelegd.
  • Als je precisiewerk hebt. Bij precisiewerk zoals het schilderen van kozijnen is het zaak dat je een prijs per uur afspreekt. De schilder zal ook in dit geval doorgaans een prijs maken voor het aantal te werken uren indien dit mogelijk is. In andere gevallen komt de factuur pas naderhand. Wanneer de werkzaamheden om wat voor reden dan ook uitliepen heb je dus een nadeel en een hoge rekening.

Hoe komt de totale prijs tot stand

Hoeveel jij uiteindelijk onderaan de streep moet betalen voor de schilderwerkzaamheden aan jouw huis bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt tijdens het uitbesteden van de werkzaamheden. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Waar komt de schilder vandaan. Het is altijd goed om eerst te kijken waar een schilder vandaan moet komen alvorens iemand in te huren. Een schilder die uit jouw eigen omgeving komt hoeft niet veel kilometers te reizen om op de werkplek te komen. Hij zal dan ook niet veel reiskosten in rekening brengen op de factuur. Komt een schilder echter van een andere kant van het land – omdat hij een paar euro per uur goedkoper is – dan zal deze veel meer gereisde kilometers in rekening brengen op de factuur. Jouw voordeel aan uurloon gaat dan weer verloren doordat je meer kwijt was aan de reiskosten en voorrijkosten.
  • Kijk naar het meerwerk. Zaken als schilderen op moeilijk te bereiken plekken in je huis, nissen in de muur, precisiewerk op lastige plekken, maar ook het verwijderen en terugplaatsen van stopcontacten voor en na de werkzaamheden; het zijn allemaal zaken die onder de post meerwerk vallen. Meerwerk is doorgaans een groot deel van de totale factuur. Informeer hier naar voordat je een schilder inhuurt. Je wil er niet achter komen wanneer de schilder al klaar is met de werkzaamheden.
  • Kijk naar het minimum aantal uren. Een schilder kan je natuurlijk laten komen voor een klus van één of twee uur. Veel schilders hebben echter liever een langere klus zodat ze tussendoor zo min mogelijk heen en weer hoeven te rijden. Ze zullen dan ook een minimum aantal uren hanteren wat ze bij jou willen werken. Kijk goed wat dat minimum aantal uren is; heb jij te weinig werkzaamheden, bedenk dan goed of je naast de muren wellicht ook nog één of meerdere plafonds wil laten schilderen.

Hoe weet je of een schilder goed is?

Om te bepalen of een schilder een goede schilder is, kun je je voornamelijk baseren op recensies van anderen. Het is verstandig om in eerste instantie uit te gaan van ervaringen van bekenden die toevallig dezelfde schilder hebben ingehuurd. Op die manier weet je snel genoeg of een schilder betrouwbaar is, werk op tijd oplevert en zijn afspraken nakomt, maar vooral of de schilder goed schilderswerk aflevert. Verder kun je navragen of een schilder over de vereiste diploma’s beschikt en de diverse opleidingen met goed gevolg heeft afgelegd; al hoeft dat natuurlijk ook lang niet altijd veel te zeggen. Uitgaan van recensies is de meest betrouwbare vorm om achter de kwaliteiten van een schilder te komen. Een schilder kan immers nog zoveel diploma’s en certificaten hebben en uren bezig zijn met zelfstudie, maar dat betekent lang niet altijd dat de kwaliteit in orde is.

Een schildersbedrijf inhuren?

Het is verstandig om eerst het aanbod te vergelijken voordat je een schilder kiest. Door gebruik te maken van onze offerte service is het mogelijk om snel in contact te komen met schilders die je graag te woord staan. Ga naar pagina vrijblijvend advies.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.