Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Houtwerk bij een huis moet goed onderhouden worden. Het schilderwerk wat eraan wordt verricht moet om de 5 a 7 jaar opnieuw worden gedaan. Wanneer je verzuimt om het schilderwerk bij een huis te onderhouden zal de verf op den duur gaan loslaten van het houtwerk. Dat zie je gelijk doordat de verf bij de naden van het hout en bij de aanzetplekken begint af te bladderen. Een kozijn wat afbladdert is kwetsbaar; het hout ligt bloot en vocht van buitenaf heeft vrij spel. Het is dan ook zaak dat je het schilderwerk wanneer het begint af te bladderen gelijk goed aanpakt. We geven wat tips over wat te doen bij afbladderende verf.

Verf weghalen of schoonmaken

Wanneer je een afbladderende verflaag wil gaan overschilderen is het zaak dat je eerst kijkt naar de staat van onderhoud van het houtwerk. Gaat het om een enkele hoek waar de verf begint af te bladderen; in dat geval kan worden volstaan met het schoonmaken van het houtwerk en het opschuren van de bestaande laklaag. Er bestaan speciale middelen om houtwerk zodanig schoon te maken dat je het kan overschilderen. Laat de verf echter over de hele linie los, dus bladdert al het houtwerk, dan is het zaak dat je alle oude verf weghaalt. Dat doe je op een paar methodes:

  • Verwijderen met schuurpapier.
  • Een afbijtmiddel . Dit smeer je op de oude verflaag waarna je de verflaag met een steekmes of met een krabber kan afsteken.
  • Chemisch afstrippen. Bij deze laatste methode worden een verfbrander en een steekmes gebruikt. Je verwijdert de verflaag door de brander een korte tijd op een bepaald punt in de verflaag te richten en vervolgens met het steekmes de verflaag die loskomt te verwijderen.

Welke muren kan je reinigen

Denk niet dat iedere muurverflaag of houtverflaag zomaar kan worden gereinigd. In het geval van een poreuze verflaag op jouw muur zal het schoonmaken juist het probleem verergeren. Je zal op dat moment het vuil van het verfwerk in de poriën van de muur schrobben. Je kan beter in dat geval een laag grondverf over het schilderwerk heen aanbrengen waarna je de muur opnieuw schildert. Een niet poreus oppervlak kan prima worden gereinigd voordat het opnieuw wordt geschilderd. Dit zelfde principe krijg je bij hout wat grove poriën heeft. Hout zoals vurenhout en grenenhout hebben hier last van; je kan deze houtsoorten ook beter overschilderen met grondverf in plaats van dat je het vuil probeert te reinigen.

Goed om te onthouden

Het is goed om een aantal zaken in je achterhoofd te houden wanneer je afbladderende verf gaat weghalen:

  • Verwijder geen afbladderende verf bij vochtig weer. Wanneer het houtwerk bloot komt te liggen doordat alle afbladderende verf is verwijderd is het uiterst kwetsbaar. Komt er dan vocht in het houtwerk wat naar binnen trekt, dan vererger je het probleem. Een nieuwe verflaag over vochtig hout aanbrengen zorgt er namelijk voor dat het vocht gevangen komt te zitten in het houtwerk waardoor je houtrot krijgt.
  • Bescherm je luchtwegen goed. Verf verwijderen zorgt ervoor dat er stof en verfschilders in de lucht komen te zitten. Je wil deze uiteraard niet inademen aangezien dit voor lichamelijke klachten zal gaan zorgen. Draag daarom tijdens het verwijderen van afbladderende verf een kapje wat zowel je mond als je neus afdekt.
  • Bescherm je kleding. Je kleding zal van verf die je wegschuurt bevuild raken, en dit krijg je doorgaans niet meer schoon. Draag dan ook tijdens het verwijderen van een verflaag werkkleding die vuil mag worden of oude kleding. De ruimte waarin je werkt moet je afdekken tegen het stof om te voorkomen dat je een nieuwe vloerbedekking en een nieuw bankstel moet gaan kopen na het afschuren van het schilderwerk. Vloeren kan je afdekken met stucloper, meubilair kan je afdekken met afdekfolie of met oude lakens.
  • Verwijder je roest, draag dan eveneens een mond- en neuskapje. Bovendien moet je in dit geval een veiligheidsbril dragen. Ga je met oplosmiddelen aan de slag, draag dan een koolstofmasker. Dit noem je ook wel een solventmasker. Werk je met gevaarlijke stoffen die in de huid bijten; draag dan ook beschermende handschoenen.

Schakel hulp in

Begint het houtwerk bij jouw huis af te bladderen en heb je geen verstand van schilderen; schroom in dat geval niet om een professionele schilder in te huren. Dat doe je met één muisklik op deze knop. Je krijgt een paar offertes die je kan vergelijken waardoor je gelijk ziet wie jou het snelste en het beste kan helpen bij deze schilderklus.


 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je