Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het geheel of gedeeltelijk opnieuw schilderen van je woning brengt aardig wat kosten met zich mee. Het is dus zaak om te besparen waar dat nodig is, en gelukkig valt er hier en daar heel wat te beknibbelen. Een extra bijkomend voordeel is de verlaagde btw voor schilderwerkzaamheden. Hiervoor gelden slechts twee voorwaarden: je woning moet ouder zijn dan twee jaar, en de klus dient uitgevoerd te worden door een professioneel en erkend schildersbedrijf. Hoe werkt het precies? Hieronder zetten we de mogelijkheden voor jou in een overzichtelijk rijtje.

*Tip:

→ Direct weten wat een schilder kost inclusief btw verlaging? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes.

9% vs. 21% btw op arbeidskosten

De btw voor een schilderklus is nu slechts zes procent, in plaats van de gangbare 21 procent die voor 1 juli 2015 gebruikelijk was. En dat scheelt een hoop. Terwijl het op het eerste gezicht misschien een klein verschil lijkt, scheelt de regeling jou maar liefst vijftien procent. Daar moet wel bijgezegd worden dan is de situatie niet meer zo gunstig als voorheen is. De meeste andere werkzaamheden aan een huis profiteren niet meer van dit gunstige btw-tarief, maar krijgen gewoon 21 procent aangeslagen op de eindnota, dit onder luid protest van de bouwsector. Maar voor (onder anderen) schilderswerkzaamheden profiteer je nog volop van de maatregel.

In vroeger jaren

‘Vroeger was alles beter’, is een veelgehoorde uitspraak die meestal door ouderen gebruikt wordt. En in het geval van het gunstige btw-tarief voor opknapwerkzaamheden aan huizen is dat ook zeker het geval. De overspannen woningmarkt zorgde er in 2013 voor dat de Nederlandse regering besloot om de btw op deze werkzaamheden van 21 naar zes procent te verlagen. En dat leverde veel voordeel op, op de kostenpost van iedere verbouwing kwam opeens een vermindering van maar liefst vijftien procent. Niet gering en uiteraard ook een geliefde maatregel binnen de bouwsector, die profiteerde van een hernieuwde aanwas aan klussen. Ook zorgde de maatregel ervoor dat huiseigenaren hun oude woning gingen renoveren in plaats van een nieuwe woning te kopen, waardoor de huizenmarkt weer openging voor starters.

De situatie nu

Maar na die twee vette jaren vond de overheid het ook wel weer welletjes, en schrapte op 1 juli 2015 nagenoeg alle werkzaamheden die voorheen binnen het verlaagde btw-tarief vielen. De bouwsector protesteerde hier uiteraard luid tegen, maar het mocht helaas niet baten. Maar hoewel het verbouwen van een woning tegenwoordig dus een stuk duurder (en dus minder aantrekkelijk) is geworden, is er nog wel degelijk een lichtpuntje aan de horizon. Het verlaagde btw-tarief op schilderwerken is namelijk onveranderd gebleven en zit nog steeds op zes procent. Dat maakt het nog steeds aantrekkelijk om je woning van een nieuw likje verf te voorzien. En dat geldt voor zowel binnen –als buitenshuis schilderen, en zowel zakelijk als particulier. En terwijl bijna alle andere werkzaamheden nu verplicht de hogere btw-klasse hanteren, profiteert ook de stukadoor nog van het verlaagde tarief, want ook stucwerk zit nog gewoon op zes procent btw. Een andere categorie, die nog steeds onder het verlaagde tarief valt is woningisolatie. Dit is een belangrijk onderdeel en daarom het overwegen waard. Ook handig is dat het begrip ‘woningisolatie’ op zijn zachtst gezegd nogal ruim is, zo valt zowel het isoleren van dak en/of gevel onder deze categorie, maar denk ook eens aan het isoleren van leidingen of het plaatsen van isolatieglas. Ook hier kan dus veel voordeel gehaald worden. De overige werkzaamheden die onder het verlaagde tarief vallen zijn vooral kleine klusjes die niet zo veel geld kosten. Denk hierbij aan het behangen van je woning of aan schoonmaakkosten.

Bron: Belastingdienst.

Hoe gaat het verder?

Aangezien de geschiedenis van de btw-verlaging in de bouwsector nogal grillig verloopt, is het moeilijk te voorspellen of het gunstige tarief van weleer op de korte termijn nog eens terugkomt. Voor nu is het nog steeds voordelig om je woning te laten schilderen, en het is het overwegen ten zeerste waard. Bovendien zijn de weinige werkzaamheden waarvoor het verlaagde tarief geldt zo belangrijk voor een goed woningonderhoud dat een volledige schrapping van het aantrekkelijke tarief niet heel logisch lijkt. Maar zoals al aangegeven is dat geen wet van Meden en Perzen. Het is dus verstandig om er nu gebruik van te maken, je weet maar nooit wanneer het afgelopen kan zijn.

Tot slot: een kleine handleiding

Het verlaagde btw-tarief op schilderwerken is natuurlijk zeer gunstig, maar hoe kom je er precies voor in aanmerking? Hieronder leggen we het je precies uit. Misschien heb je bij het verbouwen van je woning recht op een subsidie, en subsidies dien je aan te vragen. Vroeger moest dit bij de overheid of de provincie, maar tegenwoordig kan dat bij je gemeente. Voor het verlaagde btw-tarief geldt dit niet. Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert zal deze meteen volgens het verlaagde tarief aan je factureren over de gemaakte arbeidskosten. Er is echter wel nog een ding om rekening mee te houden. Veel mensen denken dat ze nog kunnen profiteren van het volledige verlaagde btw-tarief van voor 1 juli 2015, wanneer het contract met de aannemer voor de datum ondertekend werd. Dat is echter niet het geval. Het gaat namelijk om de datum waarop de werkzaamheden aanvangen, en niet de ondertekening van een contract.

Lees ook: gietvloer kopen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het