Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Buiten schilderen heeft naast de voor de hand liggende esthetische redenen, ook een beschermende functie. Vooral wat betreft materialen die niet goed tegen de weersomstandigheden kunnen, zoals hout. Voor buitenwerken zijn speciale verfsoorten beschikbaar die water afstoten en goed tegen regen, vorst en zon kunnen. Als je van plan bent om je objecten, gevel of kozijnen buiten te schilderen, kan je hier lezen hoeveel je hier gemiddeld voor betaald, uit welke verfsoorten je kan kiezen en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Kosten buitenschilder

De kosten van een buitenschilder worden soms per vierkante meter en soms per uur berekend. De schilder bepaalt dit zelf, maar meestal wordt voor klussen waar grote oppervlaktes geschilderd kunnen worden zoals de gevel of een tuinhuis per vierkante meter berekend.  Ingewikkelde en precieze klussen zoals kozijnen berekend de schilder meestal per uur. De volgende tabel geeft de kosten weer voor buiten schilderwerken, zowel per uur als per vierkante meter.

Soort schilderwerk Prijzen
Buitenschilder €34 – €39 per m2
€39 – €49 per uur

 

Een buitenschilder is iets duurder dan een binnenschilder, omdat de verf voor buiten duurder is en de oppervlaktes soms lastiger te bereiken zijn. Ook is de schilder buiten overgeleverd aan soms erg extreme weersomstandigheden.

Waarom buiten schilderen?

Buiten schilderen doe je voor onderhoud en om te beschermen. Hout dat goed onderhouden wordt kan meer dan 100 jaar meegaan. Doe je dit niet, dan kan er houtrot ontstaan en is het soms nodig om het hout te vervangen. Kozijnen moeten één keer in de 5 jaar worden overgeschilderd. Andere bouwwerken buiten kunnen ook een boel hebben aan een opknapbeurt af en toe. En het is zeer verstandig om je gevel goed te beschermen, omdat hier water en kou naar binnen komen en dat is natuurlijk niet wenselijk. Dan is er ook nog de esthetische reden. Vooral als je je huis wilt verkopen is het wenselijk dat je een goede eerste indruk achterlaat. Dit kan alleen als je huis er van buiten netjes en verzorgd bijstaat. Door het buitenschilderwerk ook goed bij te houden kan je huis sneller verkopen en kan de waarde van je huis omhooggaan.

Wat kan een buitenschilder voor je doen?

Een buitenschilder kan alles wat buiten geschilderd moet worden bijhouden, bijwerken en herstellen. Je kan ook een onderhoudscontract met hem afsluiten, zodat hij om de zoveel tijd langs komt om alles weer te controleren en bij te werken waar nodig. Er zijn verschillende soorten verf waar de schilder mee kan werken. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken.

 

Alkydverf

Alkydverf kan je krijgen in allerlei soorten, zoals grondverf, beits en gewone verf. Ook zijn er transparante varianten en varianten in een kleur. Het is een verf op oliebasis met een zeer groot pigmentgehalte. Daarom is het prijziger dan de meeste andere soorten verf, maar dekt het erg goed. Je hebt alkydverf in transparante- en in dekkende vorm.

Hoogglansverf

Hoogglansverf wordt veel op de kozijnen gebruikt. Je kan het namelijk toepassen op hout, PVC en aluminium. Het vormt een harde laag op je kozijnen, zodat het erg goed bestand is tegen zowel regen als zon en kou zowel als hitte. Je hebt hoogglansverf in veel verschillende glanzende kleuren, het gaat lang mee, is makkelijk schoon te maken en trekt weinig vuil aan.

Transparante lak

Transparante lak wordt veel gebruikt op tuinhuisjes en schuttingen. Objecten die gemaakt zijn van onbehandeld hout komen hier voor in aanmerking, omdat de structuur van hout erg mooi naar voren komt als het behandeld is met lak. Het geeft alleen niet zo’n goede bescherming als bijvoorbeeld hoogglansverf en je moet het elke 3 jaar oververven om een goede bescherming te handhaven.

Factoren die invloed hebben op de kosten van de schilder

De prijzen in de tabel boven zijn een gemiddelde en kunnen voor jouw specifieke klus ietwat anders uitpakken. Er zijn verschillende redenen waarom die van jou goedkoper of duurder kan zijn dan wat hier wordt aangegeven.

De ervaring van de schilder

Je betaalt meer voor vakmanschap, dat is logisch. Het zou vreemd zijn als een beginneling evenveel zou verdienen als een ervaren schilder. Hoe meer ervaring de schilder hoe hoger de kosten. Hoe meer vakmanschap vereist, hoe hoger de prijs van de klus.

De locatie

Vaak liggen de kosten voor schilderwerken in de Randstad hoger dan ergens anders in Nederland. Dit komt omdat schilders meegaan met de concurrentie. Als die gemiddelde prijs in de Randstad hoger ligt, zullen andere schilders daar niet te ver boven of onder gaan zitten.

Het soort klus

Het schilderen van de gevel is voordeliger dan het schilderen van kozijnen. Dit is omdat de schilder met de gevels makkelijk en snel door kan werken, maar bij de kozijnen veel preciezer moet zijn. De kozijnen zijn arbeidsintensiever, het kost meer tijd, de verf is duurder, dus de kosten van de schilder ook.

Hoe kan je geld besparen op je buitenschilder?

  • Schilder in de winter: veel schilders hanteren een korting op de prijzen tussen 21 november en 21 maart, omdat er in de winter vaak niet genoeg werk is. Je bent wel wat afhankelijk van het weer, maar als je je schilderwerk dan kan plannen, bespaar je soms wel 30 procent.
  • BTW: op alle schilderwerken in en rondom woningen die niet jonger zijn dan 2 jaar, is een lagere BTW van kracht. In plaats van 21 procent, betaal je dan maar 6 procent op de totale kosten. Dit wordt door de schilder op de eindfactuur berekend, controleer dit dus goed.
  • Grote klus: hoe meer je te verven hebt, hoe gunstiger de prijs. Kijk dus goed om je heen en bedenk wat je allemaal gedaan wilt hebben en of dit in je budget past. Zo ja, dan is er vast een goede deal met de schilder te onderhandelen.
  • Doe een gedeelte zelf: natuurlijk is de meest voordelige optie om het zelf te doen, maar dit is niet altijd realistisch want het kan erg tijdrovend zijn. Je kan echter wel gedeeltes zelf doen, zoals het voorbereidende werk en het opruimen achteraf. Als je dit van tevoren met de schilder bespreekt, en zeker weet dat het geen invloed heeft op de garantie, is dit zeker een optie.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Offertes vergelijken is wenselijk voordat je elke klus begint te plannen. Het is goed om te zien wat er in jouw gebied geboden kan worden door verschillende schilders. Wij kunnen je daar een goed eind mee op weg helpen. Maak gebruik van onze vrijblijvende vergelijkingstool en je kan binnen een korte tijd een aantal offertes in je inbox verwachten van schilders bij jou uit te buurt. Je verplicht jezelf nergens toe, maar zorgt er wel voor dat je goed voorbereid met de juiste schilder de zee in gaat.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het