Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor de zomermaanden. De sneeuw is weggetrokken en je begint je huis voor te bereiden op het mooie weer. Wanneer je naar de buitenkant van je huis kijkt zie je dat het vocht en de kou van de herfst en winter hun sporen hebben nagelaten op het houtwerk van je huis. Het schilderwerk bij – met name – je kozijnen zal na een jaar of 7 gaan bladderen waarna houtrot vrij spel krijgt bij je kozijnen. Het is dan ook tijd om de kwast ter hand te nemen en je houtwerk bij te werken. Let op wanneer je aan het schilderen gaat aan de buitenkant van je huis; het lijkt namelijk gemakkelijker dan het is. We hebben een paar veel gemaakte fouten die mensen maken wanneer ze de buitenkant van hun huis gaan schilderen, en tips hoe je het beter kan doen.

Kijk naar het weer

Weersomstandigheden zijn van het grootste belang wanneer je gaat schilderen. Veel mensen kiezen ervoor om in de zomervakantie het schilderwerk uit te voeren. Nadeel hiervan is dat het onaangenaam warm kan worden waardoor buiten werken geen pretje is. Bovendien zal door een hoge buitentemperatuur de verflaag heel snel drogen waardoor uitsmeren en corrigeren van verfstrepen soms onmogelijk is. Beter is het om in het voorjaar aan de slag te gaan. Kijk naar de weersverwachting voor de dagen waarop je aan het werk wil gaan; de temperatuur moet goed zijn om de verf te laten drogen. Daarnaast wil je natuurlijk bij een aangename temperatuur aan het werk gaan.

Denk aan de bereikbaarheid van je huis

Heb je een tuin of bomen rondom je huis, denk er dan aan dat deze ervoor zullen zorgen dat jouw huis slechter bereikbaar wordt wanneer het seizoen vordert. Wanneer de tuin nog niet in bloei staat en de bomen nog redelijk kaal zijn kan je dus het beste aan het werk gaan. Je zou dus denken dat je het beste in de winter aan het werk kan gaan wanneer je buiten wil gaan schilderen; niet doen. De weersomstandigheden met kou en neerslag zullen je parten gaan spelen.

Grote stappen, snel klaar

Buiten schilderen is een klus die je het liefste zo snel mogelijk klaar hebt. Het is niet voor niets dat veel klussers een verfsoort kopen die in één keer dekt. Ze hopen op die manier met zo min mogelijk werk een goed dekkend resultaat te verkrijgen. Dat is echter een valkuil; je zal het buitenschilderwerk altijd met meerdere lagen moeten aanbrengen. Meerdere dunne lagen bieden een betere bescherming dan één dikke laag verf. Je wil tenslotte jarenlang van het resultaat kunnen genieten en niet ieder jaar opnieuw op de ladder moeten klimmen.

Even snel op de ladder

Bij buiten schilderen moet je doorgaans flink in de hoogte kunnen werken. Veel klussers kiezen in dat geval voor een ladder. Dat is echter geen handige manier van werken. Niet alleen moet die ladder ergens tegenaan kunnen steunen onder het werk – jouw muur of net geschilderde boegdelen bijvoorbeeld – maar bovendien is het behoorlijk gevaarlijk. Je staat nogal wankel wanneer je met je armen moet reiken vanaf een ladder onder het werk. Beter is het om wat te investeren in een bouwsteiger. Deze kan je gemakkelijk huren bij de bouwmarkt. Het is even wat werk met het opbouwen en afbreken van de bouwsteiger, maar je kan veel sneller, gemakkelijker en bovendien veiliger doorwerken.

Pas op met vocht

Eerst al het houtwerk afschuren en dan gaan schilderen; het lijkt de meest logische volgorde. Toch is dit niet altijd even handig. Wanneer houtwerk eenmaal afgeschuurd is, is het kwetsbaar voor vocht van buitenaf. Een flinke regenbui kan op dat moment onherstelbare schade aanrichten aan jouw kozijnen. Schuur dus liever alleen het houtwerk af wat je in één keer kan overschilderen voordat je met een volgend kozijn begint. Het voorkomt dat je met waterschade en houtrot aan je kozijnen komt te zitten. Vocht kan bovendien in de verf slaan wanneer het net is aangebracht waardoor de verflaag niet goed zal hechten.

Pas op met nachtvorst

In het voorjaar kan er nachtvorst voorkomen. Is er nachtvorst verwacht; stel het schilderen dan nog even uit. Is de verf nog niet helemaal goed gedroogd wanneer er nachtvorst komt kan je een probleem krijgen met de droging van de verf. Bovendien is het dan buiten te koud om comfortabel te werken.

Penny wise Pound Foolish

Wie zelf het houtwerk van zijn huis schildert om de kosten van de schilder uit te sparen is niet handig bezig. De kans is groot dat je over minder dan 7 jaar opnieuw je ladder op moet om aan het werk te gaan. Verstandiger is het in dat geval om de professionele schilder te laten komen. Met een muisklik op deze knop weet je gelijk hoeveel je kwijt bent voor jouw schilderklus, en kan je de offertes van schilders vergelijken.

3 thoughts on “7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk”

  1. Interessant artikel, zelf heb ik ook een schildersbedrijf en veelal mensen die eerst zelf het schilderwerk hebben uitgevoerd, letten niet zo zeer op deze fouten!

  2. Mijn oom heeft weleens de fout gemaakt om te gaan schilderen terwijl het ‘s nachts nog wat aan de koude kant was. Zijn verf droogde niet goed en het resultaat zag er dan ook niet goed uit. Het weer heeft dus een grotere invloed op je klus dan je denkt..

  3. Het is inderdaad verstandig om het weer goed in de gaten te houden. Helemaal wanneer je een groot project in gedachten hebt. Het schilderen van de buitenmuren van je huis neemt veel tijd in beslag. Ik heb dit zelf in de zomer gedaan. Zo droogt de verf ook gemakkelijker en sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *