Glansverlies verf tips

Je kan jouw huis heel gemakkelijk een mooie kleurrijke make over geven door het houtwerk en de muren te schilderen. Vooral voor het houtwerk gebruiken mensen vaak een verfsoort met glans erin. Deze hoogglansverf heeft uitstekende producteigenschappen waardoor het houtwerk een mooie aantrekkelijke glans krijgt wat de lichtinval langer vasthoudt in je huis. Het kan echter zomaar gebeuren dat jouw huis er een stuk minder glansrijk uit ziet na het schilderwerk. Hoe dit kan en hoe je dit kan voorkomen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Kies de juiste verfsoort

Wanneer jij je houtwerk gaat schilderen heb je de keuze uit meerdere verfsoorten. De verfhandel verkoopt over het algemeen acrylaatverf en alkydverf. Over het algemeen wordt voor gebruik binnenshuis aangeraden om met een acrylaatverf te werken. Dat is een verflaag die heel goed bestand is tegen de invloed van UV stralen op je schilderwerk. Het is een laksoort die een langere levensduur heeft dan alkydverf. De andere soort verf, alkydverf, wordt vooral buitenshuis aangebracht. Dat komt doordat er schadelijke dampen uit vrijkomen na het aanbrengen die je liever niet binnenshuis in je luchtwegen krijgt. Alkydverf is een stuk onderhoudsgevoeliger dan acrylaatverf. Je zal deze verf – die sneller zijn kleur verliest – vaker moeten onderhouden om een mooi effect te behouden.

Gebruik genoeg verf

De norm bij schilderwerk is; breng liever meerdere dunne lagen schilderwerk aan in plaats van één dikke laag schilderwerk. Je zal dan ook niet kunnen volstaan met één dunne laag verf op je werkstuk. Het zal ervoor zorgen dat glanspigmenten niet genoeg door de verf heen verdeeld zitten waardoor je een lelijk onregelmatig en dof resultaat krijgt. Beter is het dan ook om genoeg dunne lagen verf aan te brengen op je schilderwerkstuk waardoor je een mooi dekkend en glanzend resultaat bereikt. Wil je te snel klaar zijn en breng je één dunne laag verf aan; dan zal je geen mooi glanzende werkstuk krijgen, ook niet als je hoogglansverf hebt gebruikt.

Glansverlies door UV straling

Te weinig verf heeft niet alleen zijn invloed op de glans na het aanbrengen; ook na verloop van tijd kan er glansverlies plaatsvinden wanneer je te weinig verf gebruikt. De UV stralen zullen namelijk doordringen in het schilderwerk waarna het bindmiddel wat in de verf zit wordt afgebroken. De verflaag zal op die manier steeds ruwer worden waardoor de glans van het schilderwerk verder verloren gaat. De lichtstralen worden namelijk weerkaatst op het schilderwerk. Het is dus zaak altijd goed de gebruiksaanwijzing van de verf te lezen en deze nauwlettend te volgen. Ga uit van het aangegeven aantal vierkante meters schilderwerk wat je kan doen met één verpakking verf.

Afschuren met de verkeerde middelen

Ga je de oude verflaag afschuren, dan kan je dat doen op meerdere methodes. Je kan kiezen voor een afbijtmiddel wat de oude verflaag los laat komen van het schilderwerk. Afbijt zal je echter eerst weer moeten na poetsen om deze te verwijderen voordat je gaat overschilderen. Doe je dit niet, dan zullen de werkzame stoffen op de te schilderen muur of houtwerk blijven zitten waardoor de verf die jij vervolgens aanbrengt wordt aangetast. Kijk dus eerst goed wat de resultaten van afbijt zijn op een verflaag voordat je deze gebruikt. In veel gevallen zal afschuren met schuurpapier een betere oplossing zijn om een oude verflaag te verwijderen. Zorg ervoor dat je daarna wel met een licht vochtige doek het schuurstof weghaalt van het oppervlak.

Een verkeerde verdunner

Ga je zelf verf verdunnen voordat je ermee aan het werk gaat; kijk dan ook eerst of deze verdunner wel geschikt is voor de klus en voor de verfsoort die je wil gaan gebruiken. Is dat namelijk niet het geval, dan worden de kleurpigmenten in verf afgebroken en krijg je eveneens een ruw oppervlak wat dof oogt.

Wat te doen in geval van glansvermindering

Heb je een aantal muren en kozijnen geschilderd en is er sprake van glansvermindering; dan bestaan er helaas geen lapmiddelen om dit ongedaan te maken. Je zal in dat geval al het schilderwerk moeten afschuren en opnieuw moeten schilderen. Zie je dit nou niet zitten; schakel in dat geval een professionele schilder in die dit probleem voor jou verhelpt. Je weet met één muisklik op deze knop hoeveel je ongeveer kwijt bent voor een schilder. Je kan de offertes die je krijgt vergelijken om tot de keuze voor de beste schilder voor jouw klus te komen.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.