Hoe vind ik een goede schilder?

Hoe vind ik een goede schilder?

Er zijn van die klussen in een aan je huis die je het liefste uitbesteedt. Schilderwerk is een duidelijk voorbeeld van een dergelijke werkzaamheid. De grote vraag is natuurlijk; wie huur je in voor een schilderklus. We hebben voor jou een paar tips om een goede schilder te vinden. We keken ook naar de valkuilen bij de keuze van  een schilder.

Zoek niet te ver

Het is een veelbesproken onderwerp op feestjes; klussen aan je huis die zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk heb je toen al eens een visitekaartje aangenomen van een schilder die bij een kennis afkomstig van de andere kant van het land een klus heeft geklaard. Dit is niet de handigste manier om een schilder in te huren. De schilder mag dan wel vakkundig en betaalbaar zijn; de reisafstand is een groot nadeel. Het eerste advies bij het inhuren van een schilder is; zoek niet te ver. Huur een schilder in die uit jouw eigen woonplaats of regio afkomstig is. Een dergelijke schilder kan snel bij jou zijn voor een klus en hoeft weinig kilometers af te leggen om bij jouw huis te komen. Het scheelt jou wachttijd en voorrijkosten; twee belangrijke voordelen.

Ga voor een keurmerk

Een goede schilder herken je aan het keurmerk wat hij voert. Een schilder kanaangesloten zijn bij verschillende keurmerken. We hebben de twee belangrijkste voor je op een rij gezet.

 • AF Erkenningsregeling. Dit is een kwaliteitsnorm waar een schilder aan moet voldoen om dit keurmerk te mogen voeren. De schilder moet alle vak- en bedrijfstechnische diploma’s hebben om dit recht te hebben. Het is een regeling die ervoor zorgt dat je optimale zekerheid hebt, maar daarnaast ook vakkundigheid en betrouwbaarheid. Het schilderwerk is van de beste kwaliteit, en met service en garantie zit het ook goed. Dit keurmerk kent behoorlijk wat aangesloten schilders; in totaal zijn het er ongeveer 1500.
 • Betere schilder. Dit is een tweede bekend keurmerk wat een aantal eisen stelt aan de kwaliteit van het schilderwerk. Ook aan de offerte en uiteindelijke rekening die jij krijgt zijn eisen verbonden. De offerte dient namelijk compleet en duidelijk te zijn en daarnaast moet deze schriftelijk worden afgegeven. De leveringsvoorwaarden zijn eveneens een speerpunt; hier worden strenge eisen aan gesteld. Zo krijg je geen onaangename verrassing wanneer de rekening wordt gepresenteerd. De Betere Schilder wordt ook continu gemonitord. Dat wil zeggen dat jij als klant een schriftelijke enquête krijgt na het afronden van de werkzaamheden. Jouw tevredenheid over de service van de schilder en de kwaliteit van het schilderwerk wordt gemeten.

Voordelen van een keurmerk

Keurmerken zijn er niet voor niets. Je hebt als klant nogal wat voordelen wanneer je een schilder inhuurt die een keurmerk voert. We hebben een paar voordelen voor je op een rij gezet.

 • Een schilder die een keurmerk voert biedt jou zekerheid. Zekerheid dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd maar ook zekerheid over de aftersales.
 • Een schilder met een keurmerk moet voldoen aan bepaalde garantie-eisen. Begint het schilderwerk binnen een bepaalde tijd te bladderen of te verkleuren, dan moet de schilder jou garantie verlenen. Jouw recht op garantie ligt vastgelegd in het keurmerk.

Onderhands een schilder inhuren

Het kan ook zijn dat je liever onderhands een schilder inhuurt. Dat kan je bijvoorbeeld doen via een site waar schilders kunnen reageren om jouw klus uit te voeren. Je kan dan zelf iemand inhuren die de beste bieding doet qua prijs voor het totaalplaatje. Denk eraan dat dit geen bindende offertes zijn. Informeer bij de beste bieder dus eerst wat de voorwaarden zijn die bij de aanbieding horen. Een lage prijs hoeft nog niet altijd te betekenen dat het werk goed wordt uitgevoerd. Het kan bij dit soort sites ook altijd voorkomen dat zaken als voorrijkosten niet zijn inbegrepen in de prijs. Informeer hier altijd goed naar.

Het tarief bepalen

Op het moment dat je tot zaken komt met een schilder is het tijd om een tarief te bepalen. Dit kan op twee manieren.

 • Tarief per uur. De schilder zal een calculatie maken van het aantal uren wat hij kwijt is aan jouw schilderwerkzaamheden. Wanneer hij een tarief per uur heeft kan hij een offerte en uiteindelijke factuur opstellen aan de hand van een aantal gewerkte uren tegen een bepaald uurtarief. Is de schilder meer uren kwijt, dan ben jij meer geld kwijt.
 • Tarief voor de totale klus. Een andere optie is een totaalprijs. De schilder bepaalt een totaal tarief en gaat voor jou aan het werk. Is hij binnen het tijdvak klaar wat hij in gedachten heeft, dan is dat in het voordeel van de schilder. Duren de werkzaamheden echter langer, dan is dit in jouw voordeel.

Vraag offertes

Wil jij een schilder uit jouw eigen omgeving, liefst met keurmerk, die een heldere prijsopgaaf afgeeft; vraag dan offertes op. Dat is heel eenvoudig; na één klik op deze knop krijg jij offertes in je mailbox om te vergelijken. Het kan jou een aanzienlijk voordeel opleveren.

Denk ook aan:

Gevelreiniging specialist

 

2 Comments

 • Vincent

  Zelf heb ik via een tante van een goede schilder in de buurt gevonden. Het heeft me inderdaad ook veel voorrijkosten gescheeld. Het resultaat is super geworden en ook ben ik mijn tante dankbaar voor de goede tip!

 • Jan Dijkstra

  Mijn huis moet van buiten geschilderd worden en ik zoek daarvoor een goede schilder. Fijn om te weten dat je een goede schilder aan het keurmerk kan herkennen. Ik ga hierop letten en kijken welke schilder in de buurt een dergelijke keurmerk heeft.

 • Write a Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *