Houtwerk schilderen tips

Wie houtwerk in een huis heeft weet dat er een hoop onderhoud in gaat zitten. Een heel belangrijk onderdeel van het onderhoud van het houtwerk in je huis is het schilderen ervan. Wanneer jij je houtwerk weer als nieuw wil hebben kan je wel wat advies gebruiken. Het is namelijk niet zo gemakkelijk als het lijkt om jouw houtwerk te schilderen. We hebben wat goede adviezen van de expert zodat jij een professioneel resultaat krijgt.

Een goed begin is het halve werk

Ga je het houtwerk van je huis schilderen, bedenk je dan dat je niet zomaar klakkeloos de kwast op je houtwerk kan zetten. Je moet eerst het hout voorbereiden alvorens aan het werk te gaan. Dat doe je door de oude laklaag af te schuren; je kan gelijk zien of er zwakke plekken in het houtwerk zitten. Die zwakke plekken zijn houtrot. Je verwijdert het behoedzaam met een schroevendraaier, en vervolgens vul je de gaten met houtplamuur, waarna je het afwerkt met een plamuurmes. Op deze manier kan het hout niet verder gaan rotten en ontstaat een stevige ondergrond voor de schilderwerkzaamheden. Het plamuur schuur je eveneens licht op zodat een egale ondergrond ontstaat. Schuur de punten van je kozijnen enigszins bij. Door de afgeronde zijkanten is verf beter beschermd wanneer er iets tegenaan stoot. Nu is je kozijn afgeschuurd en klaar voor verdere werkzaamheden.

Werk in lagen

Wanneer je de kwast ter hand kan nemen is het zaak dat je niet gelijk in ongeduld één dikke laag verf aanbrengt op het houtwerk. Breng de verf liever in meerdere -dunne- lagen aan. Ook wanneer wordt gezegd dat verf in één laag dekt is het zaak dat je toch meerdere lagen aanbrengt. Dat zorgt ervoor dat het houtwerk beter bestand is tegen geweld en weersomstandigheden van buitenaf. Bovendien zal je een put of kras minder snel zien wanneer er meerdere lagen verf op het kozijn zitten.

Kies je gereedschap

Ga je houtwerk schilderen, kies dan het juiste gereedschap. Je werkt altijd met een kwast, en je hebt daarbij de keuze uit kwasten met natuurlijk haar en kunsthaar. Het natuurlijke haar heeft haarschubben waar de verf beter tussen blijft zitten waardoor deze gemakkelijker en egaler over het houtwerk wordt verdeeld. Kunsthaar is glad waardoor de verf minder goed zal houden op een kwast en je de verf vaker zal moeten verdelen over het schilderwerk. Het belangrijkste verschil is echter de prijs; een kwast met natuurlijk haar is een stuk duurder dan een kwast met kunsthaar. Daarnaast kies je meerdere kwasten in zowel ronde als platte vorm. De platte kwasten zijn voor grote oppervlakken en rechte strepen; de ronde kwasten zijn ervoor om zorgvuldig in de hoeken van het houtwerk te kunnen schilderen. Investeer in een paar maten kwasten. Heb je veel lakwerk, kijk dan of een lakroller wellicht een goed idee is. Hiermee kan je sneller grote oppervlakken bestrijken.

De kwast hanteren

Schilderen is een vak, en de schilder heeft er jarenlang voor gestudeerd. Het vasthouden van een kwast is een kunst op zich. Je houdt deze vast in de pengreep, maar je moet niet te licht drukken op de kwast. Denk er aan dat je de verf met lange soepele halen in het hout aanbrengt. Zorg ervoor dat je de verf ruim op zet. Verdeel de verf met op en neergaande bewegingen op een smal vlak en werk van onder naar boven. Dat zorgt ervoor dat druppels worden voorkomen. Strijk rustig na om kwastaanzetten te voorkomen.

Een mooie gladde zijdeglans laag

Zijdeglans is de meest gebruikte verfsoort voor verfwerk aan kozijnen. Het is echter een kunst om een mooie gladde zijdeglans laag te krijgen. Beter is het dan ook om eerst een laag hoogglanslak aan te brengen op het houtwerk. Vervolgens schilder je het houtwerk af met zijdeglansverf. Doordat de hoogglanslak mooi dicht vloeit op het houtwerk ontstaat een goede ondergrond voor de zijdeglansverf.

Afplaktape is je beste klusmaatje

Bij het schilderen van houtwerk is afplaktape onmisbaar. Je plakt het op het glas van je ramen voordat je gaat schilderen. Zorg ervoor dat je het tape op 1 mm van het kozijn af plakt. Er komt wat verf op je ramen maar dat zorgt ervoor dat er geen vocht in je sponning kan komen. Je beschermt op deze manier je hout tegen houtrot. Het afplaktape haal je gelijk na het schilderen weer weg; doe je het pas later, dan kan het lastig te verwijderen zijn waardoor er lijmresten achterblijven op de ondergrond. Op een pot verf waar nog een restje in zit kan je een stukje afplaktape plakken. Je schrijft erop waar je de verf voor gebruikt hebt. Wanneer je het verfblik goed afsluit kan je de verf naderhand nog eens gebruiken als je iets moet bijwerken.

Toch liever uitbesteden

Het schilderen van je houtwerk is een klus waar je al snel een dag of 4 tot 5 mee bezig kan zijn. Heb jij die tijd niet, schakel dan een schilder in. Met één klik op deze knop krijg je offertes zodat je weet hoeveel je moet betalen, en daarnaast weet je dan gelijk wat jouw voordeel is.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.