Kosten schilderen plafond

Ieder huis heeft plafonds en ieder plafond zal er op den duur niet meer zo strak uitzien als je graag zou willen. Dat is het goede moment om het plafond weer eens te sauzen. Dit is een door een doe-het-zelver goed uit voeren klus waar, om teleurstellingen te voorkomen, de voorbereidingen net zo belangrijk zijn als het sauzen van het plafond zelf. Heb je geen tijd of zin om het zelf te doen dan is uitbesteding aan een schildersbedrijf de weg om te gaan

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is het schilderen van een plafond

In de keuken of in kamers waar veel gerookt is zal het plafond in de loop der jaren een aanslag opbouwen van de kookdampen en de rook. Ook in kamers waar van koken of roken geen sprake is zal de verf er minder mooi gaan uitzien.  Het is belangrijk dat een te sauzen of te spuiten plafond goed gereinigd wordt voordat er een nieuwe laag verf wordt aangebracht. Normaal gesproken zal een plafond niet gaan bladderen. Mocht dit om wat voor reden wel het geval zijn verwijder dan de loszittende verf en repareer het plafond met opvulmiddel. Laat een expert kijken naar de oorzaak van de problemen zodat voorkomen wordt dat een nieuwe verflaag er na korte tijd ook weer gebladderd bij staat.
Een plafond kan gesausd of gespoten worden. Met spuiten wordt de verf onder hoge druk verneveld. Het is goedkoper dan laten sauzen en geeft een mooi resultaat. Voor de doe-het-zelver is alleen sauzen een geschikte optie.

De kosten van het schilderen van een plafond

Spuiten is de goedkoopste optie en kost tussen de € 5,- en de € 10,- per vierkante meter. Belangrijk bij het beoordelen van de prijs is of het voor- en het nawerk in de prijs zit inbegrepen. Het gaat hierbij om het afplakken van niet te spuiten oppervlaktes en het afdekken van vloeren en meubels. Vanaf de plafondplinten  dienen de muren ongeveer een meter afgeplakt te worden  zodat niet ook de muren ondergespoten worden. Verder is het belangrijk dat alles goed afgedekt wordt om te voorkomen dat niet alleen je plafond maar ook je vloer en je meubels gespoten worden.

 

Sauzen is wat duurder dan spuiten als je het door een schilder laat doen. De kosten liggen tussen de € 9,- en € 16,- afhankelijk van het aantal te sauzen vierkante meters en of de prijs een inclusief voor- en nawerkprijs is.  Ga je zelf aan de slag dan is sauzen de enige mogelijkheid.  De kosten per vierkante meter komen dan een stuk lager uit.

 

Schilderen van een plafond Kosten
Arbeidskosten Van € 25,- tot € 40,-
spuiten ongeveer € 7,50 per vierkante meter
sauzen ongeveer € 12,50 per vierkante meter
verf ongeveer € 2,- per vierkante meter
binnensteiger ongeveer € 20,- per dag
benodgdheden ongeveer € 25,- per kamer

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Een schilder zal bij het spuiten of sauzen van een plafond een vierkante meter prijs offreren waarbij het aantal vierkante een grote invloed heeft op de uiteindelijke vierkante meter prijs. Let bij het beoordelen van verschillende offertes goed op wat precies geoffreerd wordt en of het een prijs is inclusief het voor- en het nawerk. Op zich is het prima om met een lage vierkante meter prijs zelf de handen nog uit de mouwen te moeten steken voor het afplakken van muren en afdekken van vloeren en meubels. Het is vervelend als dit uiteindelijk als meerwerk op de nota komt.

 

Sauzen is een klus die goed zelf te doen is. Maak de kamer zo veel als mogelijk leeg en dek de meubels die niet of moeilijk te verplaatsen zijn en de vloer goed af met afdekplastic. Gebruik afplaktape op de plinten of, als er geen plinten zijn, in de hoek van plafond en muur. Maak vette of vieze vlekken op het plafond schoon met een St Marc of Universol oplossing. Schakel de stroom op lichtpunten in het plafond uit om ongelukken te voorkomen. Is het plafond nog nooit beschilderd of beschilderd met kalkverf dan is het aanbrengen van een bij het plafond en de gebruikte verf passende primer of voorstrijk belangrijk voor de hechting. Zonder deze primer of voorstrijk bestaat het risico dat de verf gaat bladderen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Na deze voorbereidingen kan het sauzen van start gaan. Gebruik een bij de verf geschikte vachtroller op een bij de hoogte van het plafond passende steel. Bij een echt hoog plafond is het aan te raden om vanaf een binnensteiger te werken. Het is verstandig om bij daglicht te werken omdat dan de kans op “heilige dagen”, plekken die niet gesausd zijn, het kleinst is. Zorg dat er goed en gelijkmatig verdeeld verf op de roller zit en begin in een hoek met lange gelijkmatige streken. Pak, met elkaar overlappende streken,  ongeveer een baan van een meter tot het eind van het plafond. Heb je de baan klaar ga dan terug en begin met de volgende baan van ongeveer een meter tot het hele plafond geschilderd is. Werk tussendoor met een blokkwast of een klein rollertje de randen af tot aan het afplaktape. Voorkom dat er verf op muren en vloeren komt. Dit levert onnodig extra nawerk op.

 

Heb je het hele plafond gesausd en de randen tot aan het afplaktape bijgewerkt verwijder dan het afplaktape. Doe je dit pas als de verf opgedroogd is dan is de kans groot dat je met het verwijderen van de tape verf van het plafond meetrekt.

 

Na het sauzen kan het nawerk beginnen. Verwijder het afdekplastic van meubels en vloer en zet alle verplaatste meubels en spullen weer terug in de kamer. Met een strak plafond ziet de kamer er na een middag werk weer op en top uit.

Geld besparen op het schilderen van een plafond

Het meeste geld bespaar je door deze klus zelf uit te voeren. Vooral als het plafond van maar één kamer aan een opknapbeurt toe is zal het uitbesteden van de klus in verhouding veel geld kosten.

 

Wil je toch uitbesteden dan is het interessant om voor meer dan alleen de plafonds offertes aan te vragen. De prijs per vierkante meter zal bij het laten schilderen van de plafonds en muren van meerdere ruimtes behoorlijk omlaag gaan. Het opdelen van het schilderwerk in een paar in de loop van de tijd uit te besteden schilderklussen is een slecht idee omdat je dan voor iedere klus de hoofdprijs betaald.

 

Voer je de klus zelf uit,  koop de plafond verf dan verstandig in en zoek naar aanbiedingen. Ook hier geldt dat het aanpakken van meerdere kamers je een kostenvoordeel oplevert omdat de prijs per liter verf bij het kopen van 10 liter verpakkingen aanzienlijk lager is dan bij de aanschaf van de kleinere verpakkingen.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Wil je de plafonds in je huis snel, professioneel en voordelig laten schilderen dan is het gebruiken van onze vergelijkingstool een heel goede eerste stap. Na het achterlaten van je adres en het aantal vierkante meter plafond zullen de offertes van verschillend schilderbedrijven uit de buurt snel via de mail toegezonden worden. Je kunt in alle rust het bedrijf kiezen dat bij jou aan de slag mag en tot wel 40 % besparen op de kosten die je daarvoor maakt.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.