Zakkers of druipers voorkomen tips

Iedereen die wel eens een muur of stuk houtwerk heeft geschilderd kent het probleem; lelijke druppels verf die over het schilderwerk heen lopen. Deze druppels zorgen ervoor dat je geen mooi egaal geschilderd werkstuk krijgt; je wil dit dan ook het liefste voorkomen. We keken naar de oorzaken van zakkers of druipers in je schilderwerk en daarnaast keken we hoe je ze kan voorkomen.

Ongeduld zorg voor problemen

Veel klussers willen snel resultaat zien van hun schilderwerk. Ze hebben al tijd gestoken in het afschuren van het schilderwerk en willen daarna snel aan de slag gaan. Ze kopen extra dekkende verf en brengen die in één dikke laag aan op de muur of op het houtwerk. Het is dit ongeduld wat ervoor zal zorgen dat je meer werk moet verrichten. Een dikke verflaag zorgt er namelijk voor dat de verf niet snel genoeg kan drogen. De verf zal gaan druipen waardoor een lelijk onregelmatig oppervlak ontstaat. Wanneer je dit te laat ontdekt zal je de hele muur opnieuw moeten gaan schilderen. Maak dan niet dezelfde fout als eerder; breng een paar dunne lagen verf over elkaar heen aan.

Werk in de juiste richting

Schilderwerk moet je van beneden naar boven doen. Je houdt de kwast vast als een pen, en brengt met een gelijkmatig gebaar van beneden naar boven de verf aan op het oppervlak. Op die manier zorg je ervoor dat de aanzet van je kwast of roller onderaan zit, waardoor er geen druipers kunnen ontstaan. Begin je echter bovenaan en werk je zo naar beneden, dan krijg je dus wel druipers; de meeste verf zit naar verhouding bovenin het houtwerk of op de muur, waardoor het gaat druipen tijdens het drogen.

Teveel verf in één keer

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Dit geldt absoluut ook bij schilderen. Teveel verf per keer zal ervoor zorgen dat je een te dikke aanzet op je schilderwerk krijgt waardoor druipers ontstaan. Doop een kwast slechts voor een derde deel in de verf voordat je gaat schilderen. Werk je met een roller; doop deze dan slechts tot aan de middenas in de verf. Ga na het aanbrengen van de verf op je roller over een verdeelrooster mee om de verf gelijkmatig op je roller te krijgen. Werk liever met meerdere lagen verf na elkaar dan met één laag verf op een kwast op roller die zodanig dik is dat deze letterlijk van het werkstuk af druipt.

De verf is niet goed verdeeld

Verf moet je tijdens het schilderen gelijkmatig aanbrengen op het oppervlak. Zorg ervoor dat er geen dikke lijnen tussen de dunne lijnen door lopen op je schilderwerk. De dikke lijnen zullen in dat geval eveneens gaan druipen, waardoor je een lelijk eindresultaat krijgt. Je had de intentie om met dunne lagen te werken, maar één te dikke haal verf tussen de lijnen door kan het hele resultaat teniet doen.

Eerst horizontaal, dan verticaal

De beste manier om een muur te schilderen waarbij je druipers voorkomt is door de verf eerst met grote halen horizontaal aan te brengen op je muur. Vervolgens smeer je de verf met verticale strepen uit over je muur heen. Werk met een rustige gelijkmatige beweging en stop niet teveel onder het opbrengen van de verf. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de verf tussendoor te dik op je muur komt te zitten. Je wil een gelijkmatige verdeling van de verf, en met deze tips en adviezen moet dat absoluut gaan lukken.

Wat nu als het al te laat is

Het kan zijn dat je aan het schilderen bent en dat je onder het schilderen druipers ziet ontstaan in je schilderwerk. Wanneer je er op tijd bij bent kan je de druipers nog opnieuw uitsmeren over je werkstuk heen. Hierdoor verdeel je de overtollige verf alsnog gelijkmatig. Ben je echter te laat met bijwerken en zie je pas de volgende dag na het drogen van de verf dat je druipers hebt in je schilderwerk? In dat geval zal je de druipers moeten afsteken of wegschuren. Vervolgens kan je het schilderwerk overnieuw met een dunne laag verf overschilderen.

De schilder voor een gelijkmatig resultaat

Lukt het jou niet om een muur te schilderen die mooi gelijkmatig is; schakel dan een schilder in. Deze zal jouw huis een mooie make over zonder druipers en zonder zakkers geven. Je weet gelijk hoeveel je moet betalen voor deze klus wanneer je offertes opvraagt. Je ziet gelijk hoeveel je kwijt bent en hoeveel je kan besparen op jouw schilderwerk.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.