Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het kan de beste overkomen; heb je net je muur geschilderd, ontstaan er blaasjes in de verf. Dit zijn luchtbellen in de verf die pas bij het drogen zichtbaar worden. We hebben opgezocht hoe deze blaasjes ontstaan en wat je er tegen kan doen.

  • Blaasjes door osmose. Je kan blaren krijgen in de verf door waterdamp onder de verflaag. Er komt een blaar door de vochtdruk in de verf. Dit zijn blaasjes die je krijgt doordat je de ondergrond niet goed hebt gereinigd voor je aan de slag gaat. Prik je ze lek, dan zal je zien dat er vocht in zit. Je ziet deze blaasjes geregeld op metaal en kunststof wat geschilderd is.
  • Blaasjes door een natte ondergrond. Ga je schilderen, zorg er dan voor dat de ondergrond goed droog is. Houtwerk buiten wat nog enigszins vochtig is kan je beter eerst goed laten drogen voordat je het gaat schilderen. De waterdamp uit de ondergrond kan anders niet verdampen waardoor er een dampdruk ontstaat onder de verflaag. De blaren die je krijgt zijn gevuld met dit vocht; ze komen voor op hout en op materialen van steen.
  • Blaren door inhoud van het hout. Hout wat geschilderd wordt kan hars bevatten. Vuren en grenen zijn houtsoorten die hier behoorlijk gevoelig voor zijn. Deze vluchtige bestanddelen kunnen bij harsgangen zorgen voor blaren. Steek hars dan ook eerst zo goed mogelijk weg voordat je gaat schilderen. Vul het met een vulmiddel op basis van epoxy voordat je gaat schilderen.
  • Blaren door reëmulgeren. Komt er te snel vocht op een verse verflaag die watergedragen is, dan kunnen er blaren ontstaan. De verflaag kan bovendien gaan verkleuren onder invloed van het vocht. Wanneer er vochtbelasting blijft zullen er blaren komen doordat de verf niet goed is gehard na het aanbrengen. Deze blaren trekken automatisch weg nadat er een periode van droogte is geweest. Verstandiger is het echter om niet te schilderen bij vochtige weersomstandigheden.
  • Blaren door de warmte. Sommige houtsoorten zoals Meranti hebben grove poriën; dit kan zorgen voor warmteblaren. De lucht in de poriën zal gaan uitzetten door de warmte. Wanneer er verf overheen zit kan die warmte niet weg en ontstaan er dus blaren. Dit kan je ook zien bij wormgaatjes; de lucht kan niet weg, raakt ingesloten onder de verf en komt omhoog waardoor je schilderwerk omhoog gedrukt raakt. Je kan dit voorkomen door deze houtsoorten niet in de zon te schilderen en door niet voor de zon uit te schilderen. Vooral donker hout is heel gevoelig voor warmteblaren, maar donkere verf is hier ook heel gevoelig voor aangezien het warmte aantrekt.
  • Blaren door oplosmiddel. Wanneer oplosmiddel in verf niet goed kan verdampen kan je blaasjes krijgen. Er is een soort afsluitende huid ontstaan aan het oppervlak van de verf. De dampdruk van het oplosmiddel en de invloed van warmte zorgen er samen voor dat er blaasjes ontstaan als een chemische reactie. Na het wegvallen van de druk zullen de blaasjes wegtrekken waarna de verf zich kan hechten op de ondergrond. Dit is echter iets wat je wel altijd enigszins zal blijven zien in het uiteindelijke resultaat. Beter is het dan ook om verf van een wat betere kwaliteit te kopen waarbij de juiste dosering en de juiste kwaliteit oplosmiddel is gebruikt.
  • Blaren door schuimvorming tijdens het aanbrengen. Spuiten van verf is een snelle methode om een goed resultaat te krijgen. Wel kan je hierdoor schuim krijgen in de verf doordat er luchtinsluiting plaats vindt. Vooral bij rollen en spuiten kan dit gebeuren. Gebruik het goede gereedschap om dit te voorkomen; rol na een paar minuten na bij werk met een roller. Bij werk met een spuit zullen de blaasjes vanzelf onder het drogen wegtrekken.

Tips van de expert

Blaasjes tijdens de filmvorming van verf kan je voorkomen door een praktische adviezen ter harte te nemen:

  • Reinig de ondergrond. Nog voordat je gaat schuren moet de ondergrond goed worden gereinigd. Zorg ervoor dat je bij kaal naaldhout vette plekken en harsgangen weghaalt verwijdert. Haal ook andere onvolkomenheden weg om tot een zo goed mogelijke ondergrond te komen.
  • Werk niet te dik. Te dik verf aanbrengen is niet nodig voor een goed resultaat; je kan volstaan met dekkend schilderwerk. Kies een dekkende verfsoort en werk met een paar lagen.
  • Pas op met verdunningsmiddel. Ga je zelf verdunningsmiddel aanbrengen, doe dit dan volgens het voorschrift op de verfpot of van de leverancier. Oplosmiddel wat te langzaam verdampt zorgt voor blaasjes.
  • Ga alleen schilderen op een droge ondergrond. Schilder je aan je gevel; zorg er dan voor dat er tijdens de werkzaamheden en het drogen geen vocht bij kunnen komen. Schilder bij droog weer of dek je werkzaamheden af met doek of netten.
  • Schilder achter de zon aan. Schilder pas wanneer de zon niet meer vol op je schilderwerk staat, en werk bij voorkeur in de schaduw. Het zorgt ervoor dat niet de volle warmte op je schilderwerk komt te staan.

Laat je schilderwerk uitvoeren

Frustreert het jou dat je geen schilderwerk zonder blaasvorming kan uitvoeren, laat het dan door de professional doen. Met een muisklik krijg je offertes die je kan vergelijken; je kan gelijk zien hoeveel je kwijt bent als jij jouw schilderwerk wil laten uitvoeren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

3x Valse vooroordelen schilders

Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden.

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven