Deur schilderen tips

De deuren van je huis zijn heel bepalend voor het interieur. Om het even hoe oud een deur in je huis is; wil jij je huis een make over geven, dan is het schilderen van je deuren de oplossing bij uitstek. We zijn immers niet altijd even voorzichtig met de deuren in ons huis. Nu en dan wordt er tegen getrapt, meubilair schuift erlangs en ga zo maar door. Bovendien worden deuren doorgaans in een modieuze kleur geschilderd die na een aantal jaren niet meer zo hip is. Redenen te over om jouw deuren onder handen te nemen. Hoe je dat doet vertellen we je met onderstaande tips.

Inhoud

Horizontaal werkt fijner dan verticaal

Het is even een klus, maar het is altijd beter om je deur eerst los te halen voordat je deze gaat schilderen. Zorg ervoor dat je een set klapschragen hebt waar je de deur op kan leggen voordat je aan het werk gaat. Het zorgt ervoor dat je de verf horizontaal aan kan brengen op je deur. De kans op lelijke druipers en trekkers op je deur beperk je daarmee tot een minimum. Het is even wat meer werk, maar het resultaat zal dit alles weer goed maken.

Verwijder de klink

Ga je de deur schilderen, dan wil je uiteraard niet de klink schilderen. Je doet er goed aan om de klink eerst even te verwijderen voordat je gaat schilderen. De meeste deurklinken hebben een schroefje onderin zitten waardoor ze gemakkelijk los te halen zijn. Wil je een deur met een heel nieuw uiterlijk hebben; vervang dan de deurklink. Het resultaat zal nog mooier worden op die manier. Kan de klink niet verwijderd worden, plak deze dan af met schildertape. Dat doe je ook met de slotplaat die bij het hang- en sluitwerk hoort.

Eerst ontvetten, dan schuren

Een deur zal je eerst goed moeten ontvetten voordat je deze gaat schuren. Dat doe je met bijvoorbeeld ammoniak of met een ander product wat bestemd is voor het ontvetten van verfwerk. Je kan dergelijke producten in de bouwmarkt kopen of bij de handel waar je ook de verf voor je deuren koopt. Ontvetten is nodig om de nieuwe verflaag beter te laten hechten aan je deuren. Na het ontvetten schuur je de deur op. Dat doe je met middel  schuurpapier om het oppervlak niet te beschadigen. Je maakt de ondergrond wat ruw zodat de verf goed zal houden bij het schilderen.

Kies je verf met zorg

Een deur kan je het beste schilderen met een verf die bestand is tegen stoten en krassen. Deze verf is apart te koop in de winkel. Doe je dit, dan weet je zeker dat er niet bij een trap of stoot tegen je deur gelijk een kras in de verf zit. Het mag dan wat duurdere verf zijn; het resultaat houdt langer waardoor je minder vaak hoeft over te schilderen. De speciaalzaak biedt jou doorgaans meer keuze in deze verfsoort dan de bouwmarkt.

Werk in gedeeltes

Werk bij het schilderen van een deur in drie gedeeltes. Deel de deur in drie denkbeeldige delen op en breng de verf eerst met een horizontale beweging aan op het gedeelte. Vervolgens verdeel je de verf met gelijkmatige verticale bewegingen over de deur heen. Het zorgt ervoor dat de verf niet zal gaan druipen en dat je de aanzet van je roller of kwast niet ziet in het uiteindelijke resultaat. Werk niet met een al te dikke verflaag in één keer. Liever kan je een deur met een paar dunnere lagen verf schilderen. Heb je de eerste verflaag op het eerste deel van je deur gezet, ga dan verder met het tweede en het derde deel van je deur. Op die manier behoud je het overzicht op je schilderwerk.

Een paneeldeur schilderen

Heb je een zogeheten paneeldeur, zorg er dan voor dat je eerst met een kwast de contouren van de panelen schildert voordat je met een roller de rechte stukken schildert. Smeer niet teveel verf in de contouren; ook hier geldt dat je dit het beste in een paar keer dun kan aanbrengen. Ook de rechte stukken kan je beter met een roller in een paar lagen aanbrengen. Het zorgt voor een resultaat wat langer zal houden en voor verf die beter hecht aan de deur zelf.

Een deur met ruitjes schilderen

Heeft de deur die je wil gaan schilderen ruitjes; plak deze dan eerst af met schildertape voordat je aan het werk gaat. Het voorkomt dat je later de verfsporen van de ruitjes moet verwijderen. Haal het schildertape gelijk na het schilderen weer weg van de ruitjes om te voorkomen dat er lijmresten achter blijven. Zit er toch verf op het glas van je deur; haal deze dan met een speciale glaskrabber weer weg.

Als het je even teveel wordt

Pak je één deur in je huis aan, dan wil je ze gelijk allemaal onder handen nemen. Het kan een behoorlijke klus worden waar je flink tegenop ziet. In dat geval is het een goed idee om de professionele schilder in te huren. Met een klik op onderstaande knop zie je gelijk hoeveel je kwijt bent. Je krijgt een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken; je ziet gelijk hoe hoog jouoordeel is.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.