Levensduur schilderwerk kozijnen en deuren

Houten kozijnen en deuren zijn sfeervol, authentiek en natuurlijk en veel mensen zweren bij dit materiaal. Het probleem met hout is echter wel dat het veel onderhoud nodig heeft. Hout is namelijk erg gevoelig voor vocht en temperatuurverschillen en moet dus beschermd worden van de weersomstandigheden buiten en bijvoorbeeld droge lucht of condensatievocht binnen. Het is dus goed om de kozijnen en deuren eens in de zoveel tijd te schilderen, maar hoe lang gaat dit schilderwerk precies mee?

De levensduur

Het schilderwerk van de kozijnen en deuren buiten gaat logischerwijs korter mee dan dat van de kozijnen en deuren binnen. Buiten heeft de verf het veel zwaarder te verduren en kunnen regen zowel als zonnestralen schade aanrichten. De kozijnen en deuren buiten kun je dan ook het beste elke drie tot vijf jaar opnieuw schilderen. Binnen is dat drie jaar langer. Je kunt de oppervlaktes zelf inspecteren op blaasjes en barstjes en zo gauw je deze tegenkomt is het tijd om de schilderwerken in te gaan plannen. Deze levensduur is afhankelijk van hoe goed je de verf tussendoor onderhoud.

Onderhoud aan je kozijnen en deuren

Naast het periodiek schilderen van je kozijnen en deuren, kun je deze ook op andere manieren nog onderhouden. Neem ze elk kwartaal af met een vochtig doekje en een zacht sopje. Zo zorg je ervoor dat de verf de gewenste levensduur bereikt, maar ook dat ze er altijd mooi en verzorgd uitzien.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt het schilderwerk aan je kozijnen en deuren zelf doen. Dit is een tijdrovende klus, omdat ze naast het schilderen ook moeten worden voorbereid. Dat betekent dat de huidige verflaag moet worden verwijderd, dat oneffenheden worden geplamuurd, dat je plekken met houtrot uitbeitelt en invult met een houtrotvuller en de kozijnen en deuren vervolgens in de grondverf zet. Tussendoor moet je regelmatig schuren voordat je kunt overgaan tot het schilderen zelf. Heb je veel vierkante meters, dan is dit dus een aanzienlijke klus. Je kunt dit uitbesteden aan een professionele schilder, en besluiten hiervoor te betalen. De prijzen kunnen oplopen tot €2000 als je al je buitenkozijnen laat schilderen en €100 per deur als je 10 deuren laat verven. Hiervan spaar je 80 procent uit als je het zelf doet, omdat de arbeidskosten zwaar meetellen.

Andere materialen

Als je liever geen onderhoud meer wilt aan je kozijnen en deuren en dus uiteindelijk elke drie tot vijf jaar de kosten voor een schilder kunt vermijden, kun je eraan denken ze te laten vervangen voor kunststof of aluminium exemplaren. Deze materialen hebben nauwelijks onderhoud nodig, behalve dat je ze af en toe schoonhoudt en eventueel invet. Daarnaast gaan ze zeker 50 jaar lang mee, en bespaar je dus potentieel 15 onderhoudsbeurten. Het vervangen van al je kozijnen en deuren is wel duur, en of dit dan uiteindelijk financieel beter uitkomt zou je moeten uitrekenen. Het scheelt je in ieder geval veel werk en tijd en je hoeft je verder geen zorgen meer te maken over de staat van je schilderwerk.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel jij zou moeten betalen voor het laten schilderen van je kozijnen en/of deuren? Dan kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend, dus je bent verder nergens toe verplicht. Door de gegevens van je klus in te vullen, krijg je binnen een korte tijd een aantal offertes toegestuurd van betrouwbare schilders uit jouw omgeving. Deze kun je bekijken en vergelijken en zo tot een beslissing komen over het schilderen van jouw kozijnen en deuren.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.