Mat, halfmat, zijdeglans of hoogglans verf

Veel mensen kijken naar klusprogramma’s op tv. Geïnspireerd door wat ze hebben gezien op tv willen ze vervolgens hun huis gaan opknappen. Een nieuwe laag verf is de meest eenvoudige methode om jouw huis een heel nieuwe look te geven. Bij aankomst in de bouwmarkt om een verf te kopen voor hun huis zakt echter bij veel gelegenheidsklussers de moed in de schoenen. Er zijn enorm veel soorten verf te koop, en het is lastig om te bepalen welke verfsoort je nu nodig hebt. We keken daarom naar de soorten verf die er te koop zijn in de handel. Daarnaast keken we welke soort verf jij nodig hebt voor welke klus.

Als je een muur wil aanpakken

Wil je een muur gaan schilderen, dan is het advies om een matte muurverf te gebruiken. Dit is een verf die geen glans laat op je muur en daardoor een rustig effect heeft in je huis. Een andere reden waarom wordt aangeraden om muurverf te gebruiken voor een groot oppervlak binnenshuis is het feit dat deze verf watergedragen is. Dat wil zeggen dat er geen oplosmiddel in de verf verwerkt zit waardoor deze bij het drogen geen schadelijke gassen geeft. Het is een verfsoort die bovendien niet giftig is; een veilige verfsoort om te gebruiken in een huishouden met kinderen dus. Een matte verf heeft echter nog een aantal praktische aspecten die we niet onbenoemd willen laten. Een van die aspecten is het feit dat je een oneffen onderlaag gemakkelijk kan verdoezelen. Je hoeft dus niet per definitie met vulmiddel aan de slag te gaan om een muur voor te bereiden. Zitten er een hoop boorgaten in de muur die absoluut in het oog springen; dan kan je die maar beter wel vullen voor je aan de slag gaat. Ze mogen dan wel minder opvallen; iedereen kijkt natuurlijk liever tegen een gladde strakke muur aan. Denk er in een huishouden met kinderen wel aan dat je een verfsoort kiest die je nog eens kan schoonmaken. Niet iedere verfsoort is hiervoor even geschikt. In de bouwmarkt en speciaalzaak koop je echter verfsoorten die wel afneembaar zijn. Ideaal om een wandschildering of vlek weg te halen.

Zijdeglans of halfmat

Eigenlijk zijn zijdeglans en halfmat benamingen voor dezelfde soort verf. Het is een verf op basis van oplosmiddel, maar dit is in mindere mate aanwezig in het bindmiddel van de verf. Dat zorgt ervoor dat je wel een lichte glans krijgt op je schilderwerk, maar daarnaast zit er weinig oplosmiddel in wat voor overlast zorgt tijdens het drogen. Een verf met oplosmiddel is namelijk in zekere zin schadelijk voor de luchtwegen bij het aanbrengen en bij het drogen. Wil je oneffenheden verdoezelen in een oppervlak, dan is een zijdeglans of halfmat verf niet echt heel geschikt. Beter is het in dat geval om eerst een laag hoogglans verf aan te brengen op de ondergrond en daarna een laag zijdeglans verf aan te brengen. Hoogglans verf heeft namelijk meer oplosmiddel waardoor de verf vloeibaarder is. Oneffenheden in bijvoorbeeld hout worden hierdoor gevuld tijdens het schilderen. Na het schilderen met een hoogglansverf schuur je het schilderwerk licht op. Daarna breng je een laag zijdeglans verf aan. Je krijgt op deze manier een mooi egaal oppervlak met een lichte glans erin.

Zijdeglans verf heeft als groot voordeel boven matte verf dat het goed schoon te maken is. Je kan met een natte doek een vlek verwijderen. Toch wordt deze verfsoort niet aanbevolen om hele muren mee te schilderen. Het kan uiteraard wel, maar houd er dan rekening mee dat je de ruimte moet laten ventileren tot de verf helemaal gedroogd is. Er komt immers altijd wat oplosmiddel vrij tijdens het droogproces.

Hoogglans verf

Wanneer je de schoonheid van een ondergrond wil benadrukken gebruik je hoogglans verf. Dit is de meest glanzende verf van allemaal. Deze verf is op basis van oplosmiddel, en dat is ook gelijk de reden waarom deze verf vooral buitenshuis wordt gebruikt. Tijdens het droogproces van de verf komen er een hoop gassen vrij, en die zijn schadelijk voor je gezondheid. Hoogglans verf heeft de neiging om oneffenheden te vullen doordat de verf gemakkelijk in naden en kieren gaat zitten. Hoogglans verf heeft verder als groot voordeel dat hij heel krasbestendig is. Het is dan ook een verfsoort die wordt gebruikt om kozijnen en deuren mee af te werken. Je brengt deze verf aan met een kwast of met een lakroller. Het is namelijk een soort lak. Gebruik hoogglansverf met mate op de kinderkamer; kinderen hebben de neiging om op houtwerk te kluiven; je wil niet dat ze op een verfsoort kluiven die op basis van oplosmiddel is geproduceerd en aangebracht.

De juiste vakman voor jouw klus

Wil je een ruimte in je huis geschilderd hebben, dan kan je altijd de hulp van een vakman inroepen. Niet alleen zal de schilder een ruimte schilderen; hij heeft ook een passend advies voor de benodigde verfsoort. Met een klik op deze knop krijg je een aantal offertes in je mailbox om te kijken welke schilder voor jou het aantrekkelijkste is.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.