Schilderen met kwast tips

Schilderwerk kan je doen op meerdere manieren. Schilderen met de kwast is voor veel mensen de handigste manier. Wanneer je houtwerk gaat schilderen is het zelfs de enige manier om een klus te klaren. Wanneer je echter geen handigheid hebt met schilderen met de kwast kan je eindigen met een resultaat vol druipers en onregelmatigheden. We hebben een aantal tips van de professional voor jou om tot een goed resultaat te komen.

Een goede kwast is het halve werk

Wanneer je in de bouwmarkt kijkt bij de kwasten ben je al snel geneigd om de goedkoopste te kiezen. Dit is echter heel onverstandig; een slechte kwast bezorgt jou een hoop extra werk. Kies voor een kwast met natuurlijk haar wanneer je wil dat de verf goed op de kwast blijft zitten. Door de schubben in de haren zal dit gebeuren. Een kwast met synthetisch haar houdt de verf niet vast op de haren zelf. De verdeling van de verf zal meer moeite kosten. Haal een kwast – goedkoop of duur – altijd een paar keer zonder verf over een stenen muur heen. Op die manier blijven losse haren achter op de muur, en hoef je ze niet naderhand uit je schilderwerk te halen. Bedenk ook dat dure kwasten vaak minder losse haren hebben dan goedkope kwasten.

Kies meerdere kwasten

Kies altijd meerdere kwasten wanneer je gaat schilderen; neem platte kwasten voor de wat grotere oppervlakken en ronde kwasten voor de kleine randjes in het schilderwerk. Door de kwast rond te draaien in een hoek komt de verf gelijk goed verdeeld over het houtwerk te zitten. Kies ook voor meerdere afmetingen; een kleine kwast voor de details, en grote kwasten voor het grovere werk.

De kwast hanteren

Ga je dan aan de slag, doop de kwast dan voor een derde deel van de haarlengte in de verf; verder is echt niet nodig. De verf zal immers alleen via de bovenkant op het schilderwerk worden aangebracht. Je hoeft de kwast niet af te strijken; beter is het om de kwast te draaien. Het voorkomt dat de verf zal gaan druipen onder het werken.

Je houdt de kwast vast met een pengreep. Druk niet al te licht op de kwast; je wil de verf met lange soepele halen in het hout brengen. Dit is een stukje fingerspitzengefühl. Je weet snel genoeg hoe hard je moet aanzetten.

De routine van het schilderen

Bij het schilderen werk je altijd met rechte strepen op- en neergaand. Denk eraan dat je altijd vanaf onder begint; het voorkomt druppels in je schilderwerk doordat er teveel verf aan de bovenkant zit. Strijk je nog een keer na, dan zie je de kwastaanzetten in je schilderwerk niet meer. Schilder je een deur, verdeel deze dan in drie delen voor je gevoel. De verf zet je met een paar verticale strepen dik op waarna je het met horizontale strepen verdeelt. Nastrijken doe je ook hier weer van onder naar boven. Dit doe je drie keren na elkaar.

Een mooie gladde zijdeglans afwerking

Zijdeglans verf is de meest gebruikte laksoort vanwege het mooie resultaat. Toch is het lastig om een mooi egaal resultaat te bereiken. Door eerst een laag hoogglanslak aan te brengen en vervolgens pas de tweede laag met zijdeglanslak te doen krijg je wel een mooi glad resultaat. De reden hiervan is simpel; de hoogglanslak vloeit beter samen waardoor je een strakkere ondergrond krijgt.

Schilder je raam

Een advies wat vreemd klinkt maar wat het houtwerk van je kozijnen voor jaren beschermt; ga je kozijnen schilderen, plak het afplaktape dan op een millimeter van de rand van je kozijn af. De verf die daar komt te zitten zal ervoor zorgen dat er een beschermende laag tussen je raam en het kozijn in zit. Het voorkomt dat er vocht tussen kan trekken door de weersomstandigheden en daardoor blijft je houtwerk langer beschermd tegen vocht en houtrot.

Wees zuinig op je kwasten

Kwasten kan je prima meerdere keren gebruiken. Stop je met schilderen om de volgende dag weer verder te gaan; zet je kwasten dan in water. De volgende dag sla je de kwast goed af en droog je deze met keukenpapier. Je kan de kwast ook omwikkelen met een laagje aluminiumfolie of huishoudfolie om te voorkomen dat er lucht bij komt. De dag erna kan je weer verder gaan met je schilderwerk. Ben je helemaal klaar met het schilderwerk. Plaats de kwasten dan voor een dag in de terpentine. Daardoor zal de verf loslaten van de kwasten. Laat de kwasten niet permanent in terpentine staan; dit is niet nodig en het zal je kwasten aantasten. Na het reinigen van de kwasten was je ze met groene zeep waarna je ze goed naspoelt en afdroogt.

Toch liever de professional

Lukt het jou niet om te schilderen met een kwast, huur dan een schilder in voor de werkzaamheden. Klik op deze knop en je weet gelijk hoeveel je kwijt bent voor jouw schilderklus. Bereken je voordeel aan de hand van de offertes in je mailbox.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.