Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wie zijn huis een make over wil geven hoeft doorgaans niet ver te zoeken. Een laag verf geeft jouw huis een mooie frisse look waardoor alles er weer beter uitziet. Vol goede moed gaan veel gelegenheidsklussers dan ook aan de slag. Groot is dan de teleurstelling wanneer het schilderwerk niet zo mooi wordt als jij jezelf had voorgesteld. Het verschil tussen een schilderklus die jaren mooi blijft en een werkstuk wat al snel begint te schilferen heb je zelf in de hand.

Hoe jij door schuren mooi werk krijgt
Schuren moet je bij een schilderklus op een aantal momenten doen.

  • Voordat je aan het schilderen gaat
  • Tussen twee verflagen door.

We gaan wat nader in op deze schuurmomenten en we kijken naar de noodzaak om een mooi resultaat te krijgen wat lang houdt.

Schuren vooraf

Voordat je gaat schilderen zal je eerst het oppervlak moeten schuren. De reden hiervan is heel simpel; je wil de oude verf weghalen voor zover nodig voordat je een nieuwe verflaag gaat aanbrengen op je muur. Welk schuurpapier je nodig hebt voor deze klus hangt af van de staat van onderhoud van het bestaande schilderwerk.

  • Schilderwerk wat bladdert. Schilderwerk wat ernstig te lijden heeft onder de tand des tijds ( en dan vooral het schilderwerk aan de buitenkant van je huis) zal op den duur gaan schilferen. Deze afbladderende verf moet je uiteraard eerst wegschuren voordat je een nieuwe verflaag gaat aanbrengen. Dat doe je met een grove korrel schuurpapier. Denk in dat geval aan schuurpapier met korrel 80 of 60. Je kan hierdoor grondig schuren en alle oude verf verwijderen van de ondergrond. Zo krijg je een mooi egaal geheel om de nieuwe verflaag op aan te brengen.
  • Schilderwerk wat nog intact is. Schilderwerk binnenshuis, maar soms ook schilderwerk buitenshuis is doorgaans nog intact. Er zitten geen losse einden aan de verflaag waardoor je eigenlijk zonder al te intensief schuren de nieuwe verflaag kan gaan aanbrengen. Gebruik in dat geval schuurpapier middel, dus met korrel 120. Schuur tot de ondergrond goed ‘dood’ is voordat je de nieuwe verflaag gaat aanbrengen.

Schuren tussen twee lagen door

Ben je eenmaal begonnen met schilderen, dan moet je dit in meerdere dunne lagen doen. Maak niet de beginnersfout dat je gelijk één dikke dekkende laag verf aanbrengt op je houtwerk. Het zal ervoor zorgen dat je schilderwerk niet lang standhoudt. Ook droogt zo’n dikke plak verf vaak heel langzaam waardoor het kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf tijdens het drogen. Beter is het om na een dunne laag verf een tweede laag aan te brengen. Om te zorgen dat deze tweede laag verf goed zal hechten schuur je het even licht op. Dat doe je met het fijne schuurpapier met korrel 240. Op deze manier krijg je een stevigere ondergrond voor de nieuwe verflaag waardoor het allemaal een stuk beter zal hechten.

Als je niet van stof houdt

Stof is een absolute vijand voor klussers. Het gaat in je luchtwegen zitten en het pakt zich vast in je kleding. Veel mensen hebben nog dagenlang na het klussen last van een stofallergie terwijl ze daar anders nooit last van hebben. Wanneer jij liever met zo min mogelijk stof gaat schuren is het aan te raden om met waterproof schuurpapier te werken. Je maakt dit licht nat waardoor het stof gelijk aan het schuurpapier vast blijft zitten. Dit kan alleen wanneer je op de hand schuurt met bijvoorbeeld los schuurpapier of schuurpapier op een blokje. Op de schuurmachine kan je geen waterproof schuurpapier gebruiken. Gebruik je een schuurmachine, overweeg dan een exemplaar te huren wat het stof wat vrijkomt gelijk naar binnen zuigt in een soort stofzuigerzak. Deze apparaten zijn wat duurder in de aanschaf, en daarom huren veel klussers een dergelijk apparaat bij de bouwmarkt of de handel waar ze ook hun verf kopen. Je kan op die manier snel doorschuren terwijl je zo min mogelijk last hebt van het stof.

Bescherm je neus en mond

Ga jij schuren bij schilderwerk, dan zal je versteld staan van de hoeveelheid stof die daarbij vrij komt. Het is dan ook een aanbeveling om bij deze werkzaamheden een kapje te dragen wat zowel je mond als je neus beschermt. Op deze manier adem je geen stof in en zal je de kans op een allergische reactie verminderen. Bescherm ook je ogen met een veiligheidsbril. Verfstofdeeltjes wil je namelijk ook niet in je ogen krijgen.

Laat een ander het schuurwerk doen

Is schuren helemaal niet jouw ding (en schilderen eigenlijk ook niet)? Vraag dan aan een schilder om de werkzaamheden aan jouw huis uit te voeren. Om te weten hoeveel je kwijt bent voor dit werk klik je op onderstaande knop. Je krijgt dan gelijk een aantal offertes in jouw mailbox met de prijzen die bij jouw schilderklus horen. Je kan ze vergelijken en je voordeel ermee doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veel gemaakte fouten buitenschilderwerk

Het voorjaar is het moment waarop jij je huis gaat klaarmaken voor

9 Valkuilen + veelgemaakte fouten schilderwerk

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het

Schilder- en vertips

Het is heel gemakkelijk om je huis een make over te geven