Kosten hardhout en zachthout schilderen

Het schilderen van hout staat er bekend om een vervelend klusje te zijn. Om hout goed te onderhouden, moet je het zeker elke 5 jaar verven. Echter, dit is niet zomaar even een laagje nieuwe verf aanbrengen, je moet eerst de oude verf verwijderen, houtrot wegsteken en vullen, het hout reinigen, schuren en behandelen met een grondverf voordat je de uiteindelijke laag aan kunt brengen. Om die redenen kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor kunststof, terwijl hout zo’n sfeervolle en warme uitstraling heeft. Je kun je hout ook periodiek laten schilderen door een schilder en de informatie omtrent kosten die je hiervoor betaalt vind je in het onderstaande artikel.

 

De kosten

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor het laten schilderen van jouw hout, is afhankelijk van een aantal factoren. Is het buiten of is het binnen, welk oppervlak betreft het, hoe groot is het oppervlak en wat is het tarief van de schilder, zijn allemaal vragen die meespelen. In de volgende tabel krijg je een indicatie van de kosten voor het laten schilderen van een aantal houten oppervlakten, inclusief btw, voorrijkosten en installatiekosten. Een exacte prijs kun je het beste opvragen door middel van offertes.

 

Te schilderen houten oppervlak Prijs per eenheid
Trap €17,50 – €45 per trede
Dakkapel €900 – €1000 per dakkapel, €400 per zijde
Kozijnen €80 – €100 per kozijn
Deur €75 – €125 per deur

 

  • De goedkoopste optie: natuurlijk is het de goedkoopste optie om het zelf te doen. Dit vraagt wel veel tijd en energie en niet iedereen heeft dit voor handen. Voor het alleen laten witten van een trap betaal je gemiddeld €300. Wil je deze helemaal laten behandelen door hem te laten schuren, de verf te laten verwijderen en volledig opnieuw te schilderen dan gaan de prijzen snel omhoog naar €700.
  • Kozijnen: kozijnen zijn erg lastig te schilderen, vooral aan de buitenkant. Een schilder vraagt voor buitenschilderwerk vaak een hoger bedrag. Een kozijn volledig opnieuw laten herstellen en schilderen kost gemiddeld €90 per kozijn.
  • Alle deuren in huis: wil je graag een groot aantal deuren laten schilderen, dan gaat de prijs per deur aanzienlijk naar beneden. Zijn dit er bijvoorbeeld 20, dan is de prijs €75 per deur, terwijl je voor het schilderen van maar één deur €125 betaalt. Laat je alle 20 deuren in huis opnieuw schilderen, dan betaal je dus voor de gehele klus €1500.

 

De prijsopbouw

De prijsopbouw voor het schilderen van hout bestaat vooral uit arbeidskosten. Dit is omdat het hout op bepaalde manieren moet worden behandeld voordat de verf kan worden aangebracht. Het is een arbeidsintensieve klus waar relatief weinig materiaal voor nodig is. De arbeidskosten nemen dan ook 78 procent in van de totaalprijs, wat betekent dat je hier het beste kunt proberen te besparen. Dit doe je door de klus zelf op te pakken, of door een aantal offertes te vergelijken van schilders uit jouw omgeving. De overige 22 procent zijn voor de materialen (20 procent) en de voorrijkosten (2 procent). Het volgende diagram geeft deze verhouding ook weer.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je schilderwerken kom je voor een aantal keuzes te staan die de prijs voor de schilder positief zowel als negatief kunnen beïnvloeden. Hier vind je een aantal bijdragers op een rijtje.

  • Zelf doen of uitbesteden: zoals boven is gebleken, kun je wel 80 procent van de totaalkosten besparen als je de schilderwerken zelf uitvoert. Het schilderen van hout is wel een tijdrovende en nauwkeurige klus die goed moet gebeuren wil je hout optimaal beschermd worden. Om deze reden kiezen veel mensen er toch voor om het uit te besteden.
  • De prijs van de schilder: ook tussen schilders onderling kunnen de prijzen enigszins verschillen. Dit heeft dan vaak te maken met ervaring. Voor een beginnend schilder hoor je ook minder te betalen dan voor een vakman. De ervaring die nodig is voor jouw klus, hangt ervan af hoe ingewikkeld het is en hoe veeleisend jij bent.

 

Interessante bespaartips

Met de volgende tips kun je geld besparen op jouw schilderwerken.

  • Huur een winterschilder in: buiten het seizoen, van 21 november tot 21 maart, verlagen schilders vaak hun tarieven of komen ze met leuke aanbiedingen. Dan worden ze ook wel winterschilders genoemd. In deze periode is het namelijk moeilijk werk voor ze te vinden en proberen ze zo klanten te werven.
  • Een plaatselijke vakman: huur een schilder in die dicht bij je is gevestigd en bespaar op de voorrijkosten of vermijd ze volledig.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door het vergelijken van offertes en dit doe je snel en makkelijk met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool zal je in een korte tijd een aantal offertes sturen van betrouwbare schilders uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn om zo tot de beste deal te komen wat betreft jouw hout schilderwerk.

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.