Trap schilderen tips

De trap in je huis heeft het zwaar te verduren. Dagelijks lopen jij en je huisgenoten er veelvuldig overheen en daarbij oefen je nogal wat druk uit op de treden. Het is dan ook niet voor niets dat veel trappen er sleets uitzien. Om het uiterlijk van je huis te verfraaien is het een goed idee om je trap te schilderen. We hebben een paar tips om deze klus te klaren met een professioneel resultaat.

Kies de juiste verf

Verf heb je in heel veel soorten. Voordat je überhaupt gaat beginnen aan het schilderen van jouw trap zal je dan ook de juiste verf moeten kiezen. De bouwmarkt heeft verfsoorten die kras- en stootbestendig zijn. Dit is de ideale verf voor een dergelijke klus. Je bent wellicht wat beperkt in je kleurkeuze maar het resultaat zal jaren langer mooi blijven. Wil je een ruimere keuze hebben; ga dan naar de verfspeciaalzaak toe. Eventueel kan men een kleur naar keuze voor jou bestellen. Je wil immers wel een verf hebben die helemaal naar jouw wens is.

Een goede voorbereiding

Bij het schilderen van een trap valt of staat alles bij een goede voorbereiding. Hoe groot de verleiding ook mag zijn om gelijk met een pot verf aan de slag te gaan; zorg ervoor dat jij je tijd neemt om de trap voor te bereiden op een schilderbeurt. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat het schilderwerk goed zal houden en dat jouw geschilderde trap de tand des tijds weer kan doorstaan.

Weg met die maantjes

Zaten er tapijtmaantjes op je trap, dan zal je die eerst moeten verwijderen voordat je aan de slag gaat. De lijm die achterblijft moet je eveneens wegsteken voordat je kan gaan schilderen. Je wil immers een mooi glad oppervlak hebben om te kunnen schilderen. Wil je na het schilderen weer maantjes op je trap, koop dan nieuwe maantjes. Het resultaat is mooier, en de oude maantjes zullen ervoor zorgen dat jouw nieuw geschilderde trap in no time weer stoffig is. Dat hoopt zich namelijk op in het materiaal van de tapijtmaantjes.

Eerst schuren en dan schilderen

Hoe sleets een trap ook mag zijn; zorg ervoor dat deze eerst wordt afgeschuurd voordat je opnieuw de kwast ter hand neemt. Het verwijderen van een deel van de oude verflaag zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag beter tot zijn recht komt. Bovendien wordt het oppervlak wat ruwer waardoor de verf beter zal houden. Kies voor een licht schuurpapier; je wil geen extra krassen in je trap krijgen doordat je te ruw schuurpapier hebt gebruikt.

Haal het stof weg

Ben je klaar met schuren, haal dan eerst even een natte doek over je trap heen. Je zorgt er op deze manier voor dat al het stof van het schuren van je trap af is. Doe je dit niet, dan zal het schilderwerk in no time gaan schilferen waardoor je weer op nieuw aan het werk mag gaan.

Werk van boven naar beneden

Na alle voorbereidingen is het tijd om de kwast ter hand te nemen. Werk voor het schilderen van je trap van boven naar beneden toe. Het zorgt ervoor dat je niet steeds op een natte traptrede hoeft te leunen wanneer je de volgende gaat schilderen. Bovendien eindig je op die manier onderaan de trap waardoor je niet uren hoeft te wachten voor jij je huis weer kan verlaten. Moet je tussendoor alsnog af en toe de trap op; schilder de treden dan om en om. Zo heb je nog wat gelegenheid om boven te kunnen komen als dat nodig is.

Eenrichtingsverkeer bij het werk

Schilder je traptreden in één richting. Zet verf met een horizontale streep aan op de trede en werk deze vervolgens verticaal over de trede heen. Doe ditzelfde bij de stootborden van je trap. Het voorkomt dat je de aanzet van je kwast terug ziet in je schilderwerk. Bovendien voorkomt het dat de verf zal gaan druipen doordat deze te dik is aangezet. Goed uitsmeren van de verf is dus essentieel.

De roller en de kwast

Wil je een trap met een rollertje verven; zorg er dan ook voor dat je een (ronde) kwast bij de hand houdt. Een trap heeft immers altijd scherpe hoeken waar je de verf ook goed in wil aanbrengen. Met een roller is dit niet mogelijk; met een ronde kwast gaat het des te beter. Breng de verf altijd in meerdere lagen aan op je trap; het zorgt ervoor dat je lang plezier hebt van je geschilderde trap.

Wat te doen bij twijfel

Twijfel je aan je eigen schildercapaciteiten; besluit dan om het schilderen van je trap uit te besteden aan de vakman. Dat kan voor een aantrekkelijk laag bedrag. Met offertes zie je gelijk hoeveel je kwijt bent voor het schilderen voor jouw trap. De besparing ten opzichte van een traprenovatie stop je in je eigen zak.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.