Veelgemaakte fouten binnen-schilderwerk

Schilderen binnenshuis is een klus die behoorlijk eenvoudig lijkt voor de meesten. Wanneer je naar de tv kijkt en je ziet een woonprogramma wordt er in een paar minuten een muur mooi op kleur gebracht. Toch is het niet zo eenvoudig als je op het eerste oog zou denken. Wie ooit zelf een muur heeft geschilderd weet dat er behoorlijk wat fout kan gaan waardoor je huis er alles behalve mooier van wordt. We hebben een paar tips van de professional waarmee echt iedereen kan schilderen.

Schilderen met een huis vol

Schilderen gaat vaak mis doordat er teveel mensen in een huis zijn tijdens de werkzaamheden. Wil je in de zomervakantie aan de slag gaan met een schilderklus, dan zullen de kinderen om je heen lopen en stoeien waardoor je behoorlijk afgeleid raakt. Het eerste advies is dan ook; het beste klusmaatje is geen klusmaatje. Hooguit één volwassen persoon die jou wat schildergerei kan aanreiken is genoeg. Zorg ervoor dat de kinderen even weg zijn wanneer je aan de slag gaat.

Niet voorbereiden van het schilderwerk

Wat je niet op tv ziet is dat een muur, plafond of deur eerst wordt voorbereid voordat er nieuwe verf wordt aangebracht. Toch is dit noodzakelijk voor een goed resultaat. Deze zaken hebben namelijk (lokaal) vetsporen waardoor de verf niet goed zal hechten. Zorg er dan ook eerst voor dat deuren eerst worden afgewassen en dat er vervolgens goed wordt ontvet. Ook plafonds en muren moeten worden ontvet voordat er een nieuwe verflaag wordt aangebracht. Zorg er bovendien voor dat het houtwerk binnenshuis eerst wordt opgeschuurd voordat je gaat schilderen. Zo zorg je ervoor dat het schilderwerk goed zal hechten.

Bekijk ook:

 

Niet afplakken voor je gaat schilderen

Een rol afplaktape is je beste klusmaatje. Toch zijn er veel mensen die aan de slag gaan zonder dat ze eerst alle hoekjes die niet moeten worden mee geschilderd hebben afgeplakt. Jammer, want je bent daarna uren bezig met een andere kleur verf (in het geval van je plafond dus wit) om de fouten weer weg te werken. Bespaar je die moeite, investeer in een paar rollen afplaktape en plak je werkgebied goed af voor je aan de slag gaat. Het voorkomt dat er verfstrepen op je plafond komen te zitten en dat er witsel op je muur belandt. Bovendien voorkom je met afplakken dat je een onregelmatige aflijning krijgt van het geschilderde oppervlak en dat ramen, deuren, klinken etcetera zijn meegeschilderd.

Gewoon plakband gebruiken in plaats van afplaktape

Heb je al het schildergerei in huis maar ben je het afplaktape vergeten; dan vinden veel klussers het een goed idee om gewoon plakband te gebruiken om de werkzaamheden mee af te plakken. Niet handig; schildertape is namelijk zo gemaakt dat je het heel eenvoudig weer kan verwijderen zonder dat er lijmresten achterblijven. Je wil geen schade op je muren of plafond hebben doordat je gewoon plakband hebt losgetrokken na het schilderen.

Stekkerdozen niet verwijderen

Stekkerdozen kan je het beste verwijderen voordat je gaat schilderen. Je voorkomt op die manier dat ze onder de verf komen te zitten of dat er verf in het stopcontact belandt. Denk eraan dat dit ook betekent dat je geen verlichting hebt in de avond, dus dat je het beste overdag kan werken.

Geen primer gebruiken

Ga je een ondergrond schilderen die nog niet eerder was behandeld, zoals bijvoorbeeld gipsblok, dan zal je eerst een laag primer moeten aanbrengen. Dat voorkomt dat de verf je muren wordt in gezogen zodra je het hebt aangebracht. Ook bij schilderen op vliesbehang voorkomt primer dat de verf gelijk in het vlies wordt getrokken in plaats van dat het een mooie kleurlaag achterlaat op het vliesbehang.

Schilderen in het halfdonker of bij kunstlicht

Schilderen doen veel mensen het liefste in de avond uren of wanneer ze bij kunstlicht binnen zitten. Dat is echter geen goed idee; je ziet op dat moment niet goed wat de werking van een kleur verf op een muur is. Je ziet ook niet of verf vlekkerig opdroogt of dat er lelijke strepen op een muur achterblijven. Schilder je bij daglicht, dan zie je dit soort zaken wel gelijk. Je zal weliswaar een dag vrij moeten uittrekken om een muur te schilderen maar het resultaat zal wel gelijk overtuigend beter zijn, en dat is toch waar het om draait.

Besparen op kwasten en rollers

Ga je zelf schilderen, dan is dat waarschijnlijk om geld te besparen. Bespaar niet op je materieel. Kwasten en rollers moeten van een goede kwaliteit zijn. Kies je een roller met te korte haren, dan is de laagdikte van je verf te gering. Je zal dan ook veel sneller strepen in het uiteindelijke resultaat zien zitten. Beter is het om een dikkere roller met langere haren te kopen om mee te werken. Het scheelt wellicht een paar euro maar dat is nog altijd te verwaarlozen. Ook goedkope wegwerpkwasten zijn niet altijd een goed idee. Ze verliezen vaak haren onder het werken die je later weer uit je schilderwerk weg moet halen. Dat laat altijd sporen na in de verflaag.

Een professioneel resultaat

Kies je toch voor een professioneel resultaat, schakel dan de schilder in. Je weet gelijk hoeveel je kwijt bent door offertes op te vragen. Dat doe je met deze knop; je kan direct zien hoeveel je betaalt en wat je kan besparen op een professioneel resultaat.

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.