Houtrot tips

De meeste huizen in ons land zijn voorzien van houten kozijnen. Niet zo heel verwonderlijk, want hout is een materiaal wat enorm lang mee kan gaan. Het gaat zelfs langer mee dan kunststof wanneer het in kozijnen wordt toegepast. Hout heeft alleen een groot nadeel; je zal het goed moeten onderhouden. Doe je dat, dan heb je tot wel 45 jaar plezier van jouw houten kozijnen. Ontdek je tijdens het schilderen van jouw kozijnen houtrot, dan ben je al snel geneigd om je kozijnen gelijk te laten vervangen door kunststof kozijnen. Dat is echter niet nodig; we hebben tips voor jou om houtrot in je houtwerk te voorkomen. Bovendien geven we tips hoe te handelen wanneer je houtrot ontdekt in je houtwerk.

Wanneer moet je hout  vervangen

De meeste mensen hebben geen idee van de levensduur van hout als materiaal bij een huis. Houtrot is een natuurlijk proces wat plaatsvindt wanneer er vocht in je houtwerk komt te zitten. Je kan dit het beste voorkomen voordat dit proces intreedt, maar het kan natuurlijk zijn dat je te laat bent met je schilderwerkzaamheden waardoor er al houtrot in je houtwerk zit. In dat geval is het goed om te weten dat je houtrot kunt weghalen uit je houtwerk tot een percentage van 35 procent. Een derde deel van je houtwerk mag dus zijn aangetast door houtrot om toch nog een stabiele ondergrond te vormen. Je zal in dat geval wel goed te werk moeten gaan om de houtrot aan te pakken. Heb je meer dan 35 procent houtrot in je houtwerk zitten, dan zal je wel moeten overgaan tot het vervangen van je kozijnen. Wanneer je echter jouw schilderwerk een beetje bijhoudt hoeft het zover niet te komen.

Pak houtrot goed aan

Ontdek je houtrot in je schilderwerk, dan zal je grondig te werk moeten gaan om te voorkomen dat het proces zich zal voortzetten in jouw houtwerk. Je moet in dat geval al het oude schilderwerk afschuren en onderzoeken waar de zachte plekken in het hout zitten. Deze zachte plekken verwijder je voorzichtig met de punt van een schroevendraaier. Laat geen randjes zitten; je moet het probleem bij de wortel aanpakken. Vervolgens vul je de door houtrot aangetaste plekken met houtplamuur. Gebruik geen ander vulmiddel; dit zal nodeloos ver uitzetten waardoor het hout alleen nog maar verder zal worden aangetast. Laat het houtplamuur goed uitdrogen voordat je verder gaat en schuur het vervolgens een keer glad af. Je hebt nu een ondergrond gekregen die een goede basis is voor je verdere schilderwerk.

Voorkom houtrot in je schilderwerk

Ga je dan schilderen, dan is er een aantal tips om te voorkomen dat er houtrot in je schilderwerk zal komen door jouw nalatigheid.

  • Werk bij droog weer. Schilderen doe je door eerst de oude verflaag af te schuren waarna je een nieuwe verflaag aanbrengt. Doe dit bij droog weer, wanneer er geen vochtig weer wordt verwacht. Het houtwerk komt immers ‘bloot’ te liggen waardoor het kwetsbaar is voor de invloeden van vocht. Je wil niet dat er vocht op het afgeschuurde houtwerk belandt wat jij vervolgens inkapselt door een verflaag aan te brengen op het houtwerk. Door alleen bij droog weer te werken en je schilderwerk de kans te geven goed te drogen voorkom je dat er houtrot trekt in jouw net geschilderde houtwerk.
  • Schilder je raam mee. Het klinkt heel raar, maar door het mee schilderen van ongeveer een millimeter van je raam voorkom je dat er vocht in de kozijnen rondom je ramen kan trekken. Dit kleine laagje verf zorgt voor een barrière tussen het raam, je kozijn en de weersinvloeden.
  • Denk aan stopverf. Stopverf zorgt er niet alleen voor dat je raam goed blijft zitten; het heeft eveneens een vochtwerende werking waardoor je geen vocht in de sponningen van je raam krijgt. Kies een goede kwaliteit stopverf die niet alleen veerkracht geeft aan je kozijn maar die ook vochtwerend is.
  • Onderhoud regelmatig. De meeste gevallen van houtrot ontstaan door nalatigheid bij het onderhouden van je kozijnen. Zorg er dan ook voor dat je om de 5 a 7 jaar jouw kozijnen afschuurt en opnieuw in de lak zet. Kijk bij iedere onderhoudsbeurt naar de aanwezigheid van houtrot en verwijder dit grondig voor het de kans krijgt om jouw houtwerk verder aan te tasten.

Schakel hulp in

Ontdek jij houtrot in je kozijnen en ben je niet zelf in staat om dit proces te stoppen; schakel dan de hulp van een expert in. Een professionele schilder is in staat om het houtwerk van jouw huis in goede conditie te houden. Met een muisklik op deze knop weet je gelijk hoeveel je kwijt bent aan het behandelen van houtrot en het overschilderen van jouw huis. Het voorkomt hoge kosten in de toekomst.

 

 

Wat kost een schilder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij schilders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Wij bieden je deze service gratis en vrijblijvend aan.